Home » Избрано

Определиха България, Румъния, Гърция и Португалия за „новия Китай”

2013.04.24 Няма коментари
Spread the love

Минималните заплати в тези страни са по-ниски от тази в Китай, сочи доклад на Европейския синдикален институт

.

Някои страни от Европейския съюз като Гърция, Португалия, Румъния и България са на път да се превърнат в „нов Китай”, като се има предвид, че минималната работна заплата в тези държави е по-ниска от тази в Китай. Това се отбелязва в годишния доклад на Европейския синдикален институт (ETUI), цитиран от Europolitics.

В анализа се обръща внимание на разлома, предизвикан от финансовата криза през 2008. Генералният директор на ETUI Филип Поше отбеляза, че макар ЕС да е основан на идеята за социално и териториално единение, сега се случва точно обратното – създава се Европа на различията. Според него това социално и икономическо разделение е в резултат от политиките на икономии в ЕС.

Различията обособяват Европа на три скорости, сочи докладът. В първата група попадат „страните кредиторки” като Германия, Франция, Белгия, Холандия и Великобритания. Това са страните с иновативни компании и те контролират пазарите.

След това идват страните, които Поше класифицира като подизпълнители първо качество. Това са държавите, които „снабдяват” ЕС, без да са лидери в иновациите. Тук попадат страни като Испания, Италия, Ирландия и Чехия.

В третата категория, наречена „нов Китай”, влизат Гърция, Португалия, Румъния и България. В тези държави минималната заплата е под тази в Китай, се отбелязва в доклада.

Източник:  Еconomy.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.