Home » Избрано, политика

Марин Райков се отнася с презрение към картата на т.нар. Нова Турция

2013.04.24 Няма коментари
Spread the love
Илюстрация: regnum.ru

Илюстрация: regnum.ru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Намирам публикуваната във вестник „Милиет” карта за абсолютно скандална. Това каза на пресконференция в Министерски съвет премиерът Марин Райков по повод публикуваните географски карти в турската преса, според които български територии са част от Турция, предаде репортер на Агенция „Фокус” .

„Картата е толкова скандална, че дори не заслужава коментара на един министър-председател, единствено и само неговото презрение”, каза Райков. Премиерът посочи, че няма да реагира по повод на публикации в турските медии. Освен това няма практика посланиците да носят отговорност за действията на журналистите, каза Райков на въпрос на журналист за това дали трябва да бъде отправена вербална нота към турския посланик. „Не може една държава да реагира на писанията на някакъв си вестник. Не за първи път подобни силно неуместни стъпки се правят от страна на едни или други журналисти в едни или други медии. Това се случва не само в турската преса, а и в пресата на много други държави. Единственото, което мога да направя, е да отмина това с дълбоко презрение”, каза Райков. „Оставям това на професионалната съвест на тези, които са инспирирали подобна дребнава и унизителна за вестника провокация”, допълни той.

Вестник “Миллиет” публикува преди два дни карта на “Нова Турция”, чиито граници далеч надхвърлят сегашните й предели. В нея влизат част от България, Кипър, северните райони на Сирия, северната част на Ирак и Гърция, както и райони на Азербайджан и Грузия. В материала на вестника се говори за създаването на нова мощна държава в границите на бившата Османска империя.

“Миллиет” коментира, че след сензационния отказ от въоръжена борба на лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, ръцете на Анкара буквално са развързани.

Авторите на статията са уверени, че призивът на Йоджалан към ПКК за напускане на територията на Турция е първа стъпка за връщане на “добрите стари времена”, когато кюрдите и турците заедно са се борили с гърците и с другите християни в малоазийския регион.

Подобна статия излезе и във вестник “Хюриет” под заглавие “Велика Турция”. “Кипър и Гърция са на ръба на пълния крах. Единственото, на което може да се надяват, е на милостиня от страна на Турция, която може да ги съжали и да се съгласи да им даде парче от енергийните богатства на Средиземноморието”, пише вестникът.

Говорителят на външно министерство Димитър Япраков заяви, че въпросната карта е била оценена като грешна и премахната от сайта на “Миллиет”. По думите му веднага турската страна категорично е опровергала да има каквито и да било претенции към съседни държави.

.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.