Home » Избрано

Европари увеличават пропастта между столица и провинция

2013.04.15 Няма коментари
Spread the love

В следващите 7 г. София ще получи 10 пъти повече от Враца, Монтана и Видин

.

Десислава Колева, в. “Сега”

Различията между регионите ще се задълбочават драматично в следващите 7 години, вместо бедните да догонват общините с по-добри показатели на икономическо и социално развитие. Проектът на новата оперативна програма “Региони в растеж” предвижда София да получи в пъти повече европейско финансиране, отколкото Варна или Пловдив, а разликата с по-малките и по-бедните градове е над 10 пъти, показва справка, с която “Сега” разполага.

Очаква се столицата да получи 20% от бюджета на програмата, отделен за интегрираните планове, който е общо 3 млрд. лв. Следващите осем по големина града ще получат общо едва 15% от сумата. Тази разбивка беше публикувана на сайта на ОП “Регионално развитие”, но след уточняващи въпроси на “Сега” данните бяха изтрити. От управляващия орган обясниха само, че процентите са прогнозни и още не са обсъждани, а били публикувани “погрешка”. България трябва да изпрати проектите на оперативните програми в Брюксел до средата на юни.

Според новите правила 67 града ще получават директно финансиране за проектите от интегрираните им планове за развитие, а няма да се състезават за европейските пари, както е в момента. Финансирането е по “Региони в растеж”, “Наука и образование за интелигентен растеж”, “Развитие на човешките ресурси” и “Околна среда”. Останалите градове и селата ще бъдат финансирани по програмата за селските райони. Няма обаче яснота в регионалното министерство как ще се координират средствата по еврофондовете, признаха общините. Националното им сдружение коментира, че конкретното разпределение на средствата между градовете все още не е обсъждано.

От предварителната справка се разбира, че София отново ще вземе лъвския пай от парите за регионално развитие – 600 млн. лв. Въпреки това кметът на София Йорданка Фандъкова наскоро поиска столицата да се приравни и към село, за да получи пари за туризъм в околността. Проблемът е, че Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Плевен заедно с Велико Търново и Благоевград ще трябва да си разделят общо 450 млн. лв. При разработването на интегрираните планове за развитие Пловдив например обяви, че ще иска общо 500 млн. лв. Екипът във Варна заяви, че все още нямат прогнозна сума. Столицата е разработила проекти за финансиране по всички европейски програми на обща стойност 2.5 млрд. лв. заедно със собственото и държавното финансиране, научи “Сега”.

Надолу по веригата положението е още по-драматично – 26 града, които се водят средно големи, ще си разделят близо 1.35 млрд. лв. Средно това означава по около 52 млн. лв. за всеки град. В тази група попадат общините от най-бедния регион в Европа, Северозападният – Видин, Монтана, Враца. По подобен начин стоят нещата и за Търговище, Разград, Сливен, Ямбол, Смолян, Пазарджик, Кюстендил и др. Добрич, който също е в тази група, вече заяви, че ще иска 200 млн. лв. по плана за градско развитие. Определените 32 малки града със специфично териториално значение също ще получат общо 600 млн. лв. Най-малко средства за 7 г. ще получат Лом, Троян, Сандански, Нова Загора, Велинград, Девня, Поморие.

Не е ясно при това разпределение как ще се постигне целта на програмата да сближи икономическото и социалното развитие на регионите. Северозападният район например трябва да повиши заетостта от 58.3% на 72% до 2020 г. и да намали с 11% броя на хората, живеещи под прага на бедността.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.