Home » Избрано, политика

Прокуратурата доказа, че МВР подслушва незаконно

2013.04.15 Няма коментари
Spread the love

Прокуратурата доказа, че МВР подслушва незаконно. Засега Цветан Цветанов остава без обвинение. Служител на МВР изтрил записи, за да прикрие грандиозни злоупотреби на кабинета на Бойко Борисов

 

Самуил Димитров, в. “Сега”

МВР е подслушвало масово и незаконно, но министърът, който по закон трябва да контролира използването на специални разузнавателни средства (СРС), не носи отговорност за това. Основният извод от двуседмичната проверка на прокуратурата по сигнала за подслушване на политици и бизнесмени, подаден от лидера на БСП Сергей Станишев, е, че виновни за порочните практики в МВР са четирима души от Специализираната дирекция “Оперативно-технически операции” (СДОТО) на МВР. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, по чието време е ставало незаконното подслушване, засега не е сред обвинените. Опозицията единодушно поиска той да се оттегли от предизборния щаб на ГЕРБ и от листите. Цветанов обаче категорично отказа, заяви, че подозира, че самият той е подслушван, и изрази готовност отново да стане вътрешен министър. Бившият премиер Бойко Борисов не отговори на искането на “Сега” за коментар по скандала.

Главният прокурор Сотир Цацаров все пак не изключи срещу бившия министър някога да има наказателно преследване. В момента обаче това е невъзможно, тъй като Цветанов е с имунитет като кандидат-депутат.

Цацаров заяви вчера, че 2/3 от сигнала на Станишев са потвърдени. Заместникът му Борислав Сарафов съобщи, че проверяващите са се натъкнали на фрапиращи нарушения при използване на мобилната техника за подслушване на СДОТО. Част от подслушването е ставала само по устни разпореждания и без никакви документи, които да го удостоверяват. Освен това има сериозни разминавания между попълваните пътни листове и реално извършеното. От прокуратурата са прегледали записи от охранителни камери на СДВР. По документи на 15, 16 и 26 март например бусът за подслушване е трябвало да бъде в гараж, но вместо това обикалял из София. “Какви задачи е изпълнявал, мога само да гадая”, каза Сарафов.

Ревизията, която е обхванала периода от септември 2009 г. до момента, е установила, че в СДОТО няма правила за използването на мобилната техника, както и за унищожаването на ненужната информация, събрана чрез подслушване. Това се е случвало по усмотрение на оперативните работници. Няма и регламент за провеждането на тренировъчни излизания с подслушващия автомобил, по време на които също може да се подслушва.

Въпреки очевидните нарушения от прокуратурата не могат да потвърдят дали са били подслушвани посочените в сигнала на Станишев политици и бизнесмени, сред които Росен Плевнелиев, Кристалина Георгиева, Георги Първанов, Иван Костов, Волен Сидеров, Ахмед Доган, Сергей Станишев, Нели Куцкова, Симеон Дянков и др.

Въпреки декларираната от вътрешния министър Петя Първанова воля за пълно съдействие проверката на прокурорите е била саботирана от служители на дирекцията. Според Сарафов началникът на отдел 04 Радко Димитров е изтрил цялата информация от картите памет на техниката за подслушване, поискал е от производителите на системата паролите за достъп, за да заличи и паметта, и дори се е опитал да я разглоби с отвертка. От прокуратурата обясниха, че в деня, когато Станишев обяви сигнала, Димитров черпил колеги за рождения си ден. По някое време обаче празненството било прекратено, а след работно време той и негови колеги демонтирали цял блок от апаратурата.

“Това е операция, която дотогава не е извършвана нито веднъж. Търсили са хард диск, но не са намерили. Това наложило Димитров да звъни във фирмата производител и да поиска паролата за достъп до системата. Рано сутринта на следващия ден изтрил всички събрани данни върху картите памет на системата, изискал паролата за достъп до самата операционна система, проникнал там и изтрил цялата събрана до момента информация”, обясни Сарафов.

Освен това шефът на звеното Сергей Кацаров изготвил невярна справка, според която техниката на СДОТО може да подслушва, но не и да записва разговорите. Според Цацаров лъжата е била установена в рамките на 20 минути след два опита от експерти.

“Трудно мога да допусна, че служителите, които оперират с конкретния автомобил и конкретната апаратура, могат да извършват самостоятелни частни мисии. Ако успеем да възстановим файловете, може би ще стане ясно кой е бил обект на тези мисии”, отговори главният прокурор на въпрос дали незаконното подслушване в СДОТО е вършено по нареждане на ръководството на МВР, или по инициатива на служителите. “Докато не възстановим изтритото, не можем да потвърдим или отречем нищо. Всички имат някакво усещане по този въпрос, но аз не мога да го потвърдя или отрека, тъй като прокуратурата работи само с факти”, заяви Сарафов.

По време на проверката Цветанов е заявил, че е политическо лице, което не разбира от техническата част на подслушването. Когато Станишев обяви публично сигнала на 28 март, бившият МВР шеф ожесточено отричаше всякаква възможност за незаконно подслушване. “Вие да не мислите, че МВР е плод и зеленчук – всичко се регистрира… Недейте да смятате, че МВР е някакъв разграден двор”, заяви той и увери, че ако данните бъдат потвърдени, “ще изляза от политиката и ще се извиня на всички граждани”. Цветанов определи сигнала като клевета от страна на Станишев и беше напълно уверен, че прокуратурата ще потвърди тезата му.

Обвинения за това, че не са създали добра организация на работа и са допуснали създаването на условия за нерегламентирано подслушване, получават бившите началници на звеното Камен Костов и Цветан Иванов. В същото ще бъде обвинен и сегашният й шеф Сергей Кацаров. Радко Димитров пък ще бъде обвинен заради опита си да заблуди прокуратурата, изтривайки записите. Кацаров получава и още едно обвинение – за съставяне на документ с невярно съдържание, според който техниката не може да записва подслушаните разговори. Снощи от МВР съобщиха, че Кацаров и Димитров са отстранени от длъжност и срещу тях е започнало дисциплинарно производство.

“Едно такова мощно оръжие трябва да се пази не по-малко от ядрените куфарчета”, коментира Сарафов. Цацаров заяви, че веднага след като бъде сформиран новият парламент, прокуратурата ще предложи промени в законите за СРС, МВР, ДАНС и за електронните съобщения, чрез които злоупотребите да бъдат прекратени. Според главния прокурор трябва да има отделна агенция за подслушване, която да е под пряк парламентарен контрол, извън службите за сигурност. “Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка”, заяви той.

СХЕМАТА НА ПОДСЛУШВАНЕТО

Подслушването започвало с личното нареждане на Цветан Цветанов до ръководителя на СДОТО – МВР, и указания кой да бъде подслушван – “без искане за СРС, без резолюции на ръководството на министерството, без съдебно решение”. Това се твърди в сигнала на Станишев. След това шефът на СДОТО проверявал през мобилните оператори какви телефони има лицето – номера, апарати, СИМ карти, и спускал задачата на екипа. Служителите локализирали обекта, екипът се придвижвал към съответното място, разполагал техниката и поставял телефона под контрол. За незаконното подслушване се използвал сив ван крайслер “Вояджър”, който е преработен за целта. При всяка операция се сменяли регистрационните му номера.

 

Опозицията: Цветан Цветанов да напусне политиката

.

Ръководството на МВР се превърнало в престъпна групировка и империя на злото

Цялата опозиция на ГЕРБ настоя бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да излезе от листите и да напусне политиката, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че проверка е доказала верността на 2/3 от сигнала на Сергей Станишев за незаконно подслушване в МВР. Проверяващите потвърдиха всичко без частта, че то се е вършело по лични указания на Цветанов. В бъдеще обаче не е изключено кръгът на евентуалните обвиняеми да се разшири, каза главният прокурор.

“Цветанов носи пряка отговорност и са налице достатъчно основания той да излезе от политиката, да излезе от листите на ГЕРБ и да не участва по никакъв начин”, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев. От “Позитано” 20 свикаха спешна пресконференция, за да коментират развитието на случая, но отказаха да отговарят на въпроси. Според Станишев е очевидно, че е имало злоупотреба с техниката, с която разполага МВР. “В последните 4 г. са прилагани практики на тотално незаконно подслушване на българските граждани. “Цветанов прекърши българската демократична държавност и това не може да остане така. Кой носи политическата отговорност за това?”, попита соцлидерът и припомни, че според Закона за специалните разузнавателни средства (СРС) МВР службата СДОТО е на пряко подчинение на министъра. Той заключи, че ръководството на МВР се е превърнало в престъпна групировка и империя на злото, която трябва да бъде разбита. Евродепутатът Илиана Йотова пък обяви, че като зам.-шеф на комисията “Антимафия” в Европарламента ще поиска специално изслушване, ще бъдат уведомени останалите служби в ЕС, а вътрешната комисия ще има специална дискусия по темата.

От ДПС също поискаха отговорност за “българския Уотъргейт или Цветановгейт” да поеме бившият вътрешен министър. “Ще повярвам, че Борисов е принципен, ако отнеме статута на председател на предизборния щаб, и призове Цветанов да се оттегли от листите на ГЕРБ”, заяви лидерът на движението Лютви Местан. Според него Борисов трябва да постъпи с Цветанов, така както с Мирослав Найденов, когото махна от листите на ГЕРБ. От действията на бившия премиер щяло да стане ясно дали е зависим от Цветанов и дали бившият министър “го държи с нещо”. Местан очаква Цацаров да бъде “една идея по-дързък и да образува още едно производство” – срещу Цветанов.

Бившият депутат от “Синята коалиция” Йордан Бакалов призова прокуратурата да разшири проверката върху всички служби, които прилагат СРС-та. Според него никой от шефовете на дирекции в СДОТО не би си позволил солови акции.

“Не очаквам Цветанов да спази думата си. Не за пръв път той е казвал едно и е вършил друго, както и неговият началник Бойко Борисов”, коментира бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов пред БГНЕС. Според него прокуратурата трябва да потърси отговорност не само от изпълнителите, но и от поръчителите на тези нарушения, а “поръчителите са от политическото ръководство на МВР начело с Цветанов”.

Да бъдат наказани поръчителите поиска и лидерът на Движение “България на гражданите” Меглена Кунева. Според нея отговорността е на Борисов и Цветанов. “Прокуратурата потвърди всичките ни най-големи страхове. Вече стана ясно, че живеем в обществото на страха и диктата. Най-лошите практики, въведени и използвани от тоталитарните режими, са използвани и днес – 6 г. след присъединяването на България към ЕС”, допълни тя.

“Атака” също настоява Цветанов да се оттегли от поста шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, да не участва в предизборната кампания, както и срещу него незабавно да започне разследване.

СЪВЕТ

“Казахме му преди време на Цветанов тук, че първата реакция: “Няма как да се подслушва незаконно”, го вкарва в капан, защото има как. Съвсем друго щеше да бъде, ако беше казал, че няма как законно да подслушва политическите си опоненти и ще бъде безкомпромисен към нарушилите закона зад гърба му. Но, уви! Мандалото хлопна:)”, написа бившият вътрешен министър Богомил Бонев във “Фейсбук”.

.

Цветанов: А дали и аз не съм подслушван?

.

Шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов вчера контраатакува от Елин Пелин и Долна баня, където се срещаше с избиратели. Той се заинати, че няма да напусне политиката и да се извини на гражданите, както обеща публично, ако се докаже, че ведомството му подслушва незаконно. Бившият вътрешен министър дори поиска лидерът на БСП да му се извини и той да излезе от политиката.

“Няма доказателства. Ако се докаже, че аз съм разпореждал, ще се оттегля от политиката и ще си понеса наказателната отговорност”, заяви, трудно удържайки нервите си зам.-шефът на ГЕРБ. Той се опита да се оправдае с подчинените си и даде пример, че ако някой нисш прокурор извърши престъпление, едва ли главният прокурор ще носи отговорност.

“Министърът подписва исканията след спазване на процедурата. Главният секретар трябва да координира по-нататък”, заяви Цветанов. На въпрос дали не носи отговорност, той заяви, че отговорните за подслушването са: парламентарният контрол, директорите на дирекции и началниците на отдели. Той се обърна към Цацаров да разшири обхвата на проверката до момента, когато е купена техниката за подслушване в МВР.

“Започвам да се притеснявам дали в момента, в който съм напуснал поста на министър на вътрешните работи, заедно с министър-председателя Бойко Борисов не сме подложени на незаконно подслушване, което би могло да бъде осъществено точно по време на кампанията. Самият факт, че Алексей Петров лансира, че се очакват големи скандали относно използването на СРС – направете връзката кой, къде и какво е правил в тази държава”, заяви Цветанов.

По отработен рефлекс той отново се нахвърли върху опозиционните партии с обвинения “какво направиха те, за да променят този режим на работа на СРС, докато бяха управляващи” и припомни скандалите с подслушване “Филчевгейт”, “Галерия” и др. Цветанов отказа да коментира прокуратурата, защото “предпоставки е едно, доказателство е друго”. За сметка на това увери, че ако пак стане вътрешен министър, ще съдейства да продължи “добрата практика”.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.