Home » Авторски страници, история

“Неудобни” страници от историята

2013.02.24 8 коментара
Spread the love

Из “Размисли за руската ‘обич'”,
Константин Каменов

 

…Прави чест на всички големи революционери и хуманисти, че са прозрели политическите стремежи на Русия, още когато страната ни е под Османско владичество. Думите на екзарха са пророкувани от Васил Левски, който казва: ”Братя, дайте сами да се освободим, защото ако друг ни освободи, той отново ще ни зароби!”

Не по-малко важни са и вижданията по въпроса на Георги С. Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев. Ето и някои от техните писания по въпроса, като цитатите са по реда, по който са изброени революционерите ни:

“Всякоги проклетата Русия, когато имала бой с Турция, лъгала е простодушните българи, че уш тях ще освободи, а после бойя, като овце ги трампела!”(Г. Раковски)

“Секи Българин е длъжен да защитава своите етнически особености и да варди своето огнище!”(Л. Каравелов)

“Русия, тази развратница и мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да затрие от лицето на земята българските колонии!”(Хр. Ботев)

Откъде идват тези прозрения и тази ненавист към Русия? Едва ли изказаните думи са само плод на лично отношение и антипатия. На всички споменати до тук наши патриоти, както и на голяма част от българската интелигенция е било ясно как са се отнасяли руснаците към поробените кавказки българи, останали още от времето на Бат Бай и Волжко-Камските българи на Котрагова България, която най-безцеремонно преименували в Татарстан. Обяснението на руската страна за това асимилиране е, че Волжка България била завладяна от ордите на Чингис хаган, след което българите били избити и останали само татари. Хайде де! Ами по същата логика ордата на Чингис хаган, която завладява и Русия, би трябвало да е избила и руснаците и в техните земи да има също само татари. Подобно нещо е трябвало да се случи и във вътрешността на огромната страна, създадена от Чингис хаган, но там все още си живеят старите етноси. Дори в Северозападна Индия и Североизточен Афганистан още са останали хора, които при преброявания се пишат българи (защото и там са живеели българи, но чудно защо не са били избити от ордата, която завладява и тези райони).

Графит от Татарстан

Съвременен графит от Татарстан

Най-невероятното в тази руска “приказка” е появата на татарите. От тайната книга на монголите всеки може да научи, че Чингис хаган три пъти разбива татарите преди да предприеме похода си на запад, че той е монгол и води със себе си монголи. Ако Волжките българи (нанесли единственото поражение на Чингис хаган) бяха асимилирани от тази орда, то тогава трябваше да се наричат монголи, а не татари и страната им да бъде назована Монголстан, а не Татарстан. Да, но ако бе сторила това, Русия се излагаше на опасността Монголия да претендира за национално малцинство, за автономия или независимост на Монголстан. Подобно нещо не може да се случи с Татарстан, защото държава Татария няма и по тази причина не би могла да атакува политиката на Русия спрямо татарските сънародници.

…В по-ново време, през първата половина на XVII в., подлъгани от Руската империя, казашки отряди от българи нападат и плячкосват градовете на родствениците им по днешното българско Черноморие, които по това време са в пределите на Османската империя. Стигнали до Истанбул, но целта им не била да освободят местното население, а по-скоро да се присмеят на султана и ограбят земите му, включително и българските. Така, опожарявайки много селища на дедите ни, те принуждават хората да напуснат родните си места и да се заселват във вътрешността на страната.

В 1798 г. руски и турски дипломати сключват таен договор, след като 24 години по-рано в Кючюк Кайнарджа Русия обявява за първи път пред Европа Волго-Камските българи за татари. В тайните алинеи на договора се определят българите християни за малоруси, а българите мюсюлмани (най-вече от Волжка България) за турци. Непокорните на султана гяури, според този договор, били разменени срещу непокорните на Русия правоверни от Северен Кавказ (потомците на Бат Бай).

Най-арогантно обаче е отношението на руската корона спрямо Дунавските българи по време на войната й с Турция през 1828-1829 г.г. За нея почти не се споменаваше в нашите учебници по история и дори повече от съвременниците ни не са запознати с развитието й.

След като Русия обявява войната, срещу Османската империя се вдигат и много българи, повечето от които организирани в чети. Най-популярни по това време са Алтън Стоян от Котел, капитан Георги Мамарчев, Бойчо войвода. Първите двама, с четниците си, достигат до Котел, а Бойчо войвода извършва първото превземане на османския Одрин, отваряйки вратите за руските войски. На оръжие се вдига почти целият български народ, а в “отплата”, настъпващите към Истанбул руснаци започват арести на разбунтувалите се за свободата си. Най-неочаквано, в освободения Одрин е подписан договор между Русия и Османската империя за край на войната.Клаузите му предвиждат независимост за Гърция, автономия за Молдова, Влашко и Сърбия, а за България… – един гол нож, забит в сърцето на надеждите й.

Няма да описвам убийствата на отделни българи, извършени от руснаци, преди и след Октомврийската революция, защото тези случаи са хиляди. Не мога да не отбележа обаче едно от тях. Убийството на първия съветски дипломат в Германия, революционера Денис. Общо взето той няма никаква връзка с България, но е ликвидиран от тогавашното КГБ, само защото помолил Вилхелм II да се застъпи пред Ленин за обособяване на Република Булгар и немска автономия в Сарътауска губерния, около град Балик (дн. Нижний Новгород), с наименование БЪЛГАРИАНА.

Унищожавани са по цели български селища от Алтай до Волга, в които наказателни акции (а впоследствие и Сталин) предоставя ролята на основен сатрап на Й.Б.Тито.

Чрез гладна смърт са ликвидирани голяма част от Волжките българи и родствениците ни от Бесарабия. Най-ужасяващ в този случай е фактът, че от Дунавска България изпращат помощи за бедстващите роднини в Съветската федерация, но вместо да стигнат до получателя си, те са продадени в чужбина от държавната администрация на страната, която до скоро наричахме “ГОЛЕМИЯ БРАТ”.

Освен човешкия потенциал и неговите поселища, руските ни “братя” са унищожавали системно и миналото на етноса ни, за което свидетелстват и някои съвременници на злостните деяния, дори чужденци.

Страшна е откровеността на чешкия археолог Карел Шкорпил, който, пристигайки у нас споделя: ”Изпратен съм с мисия в България, подобна на тази, с каквато бе натоварен английският археолог Едуард Търнерели при изучаването на Булгар – да потвърди пред Европа, че Волго-Камските Българи са татаро-монголи, а аз – че Балканските Българи не са потомци на Аспаруховата ордица…”

Отново Шкорпил споменава за друго престъпление на Русия: ”Не е вярно твърдението на Успенски, че само Омуртаг е имал най-видна строителна дейност. Руснаците, които методично са унищожавали българските паметници, имали са за цел паметниците на царете от християнските времена да унищожат, а да оставят само тези от езическите…”

Шкорпил се произнася по този въпрос, тъй като самият Успенски, изпратен от руския цар да извършва археологически проучвания в България, забранява на чеха, както и на преславския археолог Йордан Господинов, да извършват разкопки във Велики Преслав. Според руският “учен” Царсимеоновият Златен век бил мъртвородена цивилизация и при едни разкопки в този район нямало какво да се открие. Може би по същите причини са били разрушени и паметниците от Волго-Камска България, Западен Сибир, Алтай и Северен Кавказ.

…След 10.XI.1989 г. в България все повече истини излизат на яве и все по-трудно хората могат да бъдат заблуждавани. Същото става и с българите в бившия СССР. Заявлението на Казанския меджлис на Българската община от 2.VIII.1995 г. говори сам по себе си: ”Българите са коренното население на републиките Татарстан, Башкирия и Чувашия, а също така и на Кировската, Уляновската, Саратовската, Оренбургската, Астраханската, Пензенската, Челябинската, Волгоградската, Горкиевската, Разянската, Пермската, Омската, Тюменската, Томската, Новосибирската, Кемеровската и Табовската области на Руската Федерация. На тази територия се е формирал българският народ, първите писмени данни за който са от I в. пр.Хр. …”. Този документ е изпратен до Руската дума с главно искане населението от споменатите републики и области вече да бъде наричано БЪЛГАРСКО. И до днес обаче руските управници не са разгледали искането на Волжските българи.

 

———————————————————————

БИБЛИОГРАФИЯ:

Симеон Радев, Строители на съвременна България, т.1,
Янко Гочев, Руската империя срещу България, т. 1.
Научни трудове на Русенския университет; 2009, т. 48, серия 6.2: “Договорът от Кючук Кайарнаджа между Русия и Турция”
Български екзарх Йосиф I. Дневник, Военноиздателски комплекс „Свети Георги Победоносец“, С., 1992.
Васил Левски. Документално наследство. (ВЛДН) София, 1973.
Георги Стойков Раковски. Съчинения. т. 3. София, 1984.
Георги С. Раковски. Българийо, майко мила. София, 1967
Любен Каравелов. Събрани съчинения. София, 1966.
Христо Ботев. в. “Знаме” от 4 април 1875 г.
Екзарх Йосиф I. Дневник. София, 1992.
Константин Каменов. Небето помни – протобългарската история. Варна, 2000.
Константин Иречек. История на българите. С, 1978.

 

8 коментара »

 • Петър said:

  Нищо чудно че всички будни българи са виждали асимилационните цели на Русия!

 • Ангел said:

  Отново политизиране на историята! Отново се вихри „Теорията на безкрайното нищо“. Приказки и цитати изсмукани от пръстите. Господа, много е простичко и леко да се аргументирате с цитати от първоизточника. Тябва само да го напишете със съответните атрибути. Пример: “Русия, тази развратница и мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да затрие от лицето на земята българските колонии!”(Хр. Ботев) и веднага след това пишете “ Христо Ботев -Събрани съчинения” том № … издание на… година на издаване…. и т.н.
  Иначе това ще е поредната лъжа на агенция ЕЖК (Една Жена Казала). Извинявам се на всички дами!!!

 • Mariana said:

  Към статията е добавена библиография с използваните източници.

 • Mickey Mouse said:

  Освен името, съвременното население на балканските българи има мало що общо съ булгарите/болгарите/волгарите/татарите/чувашите и прочие тюркски етноси.
  Нямам предвид само езиково/религиозно/културно сходство, но и генетично. Над половината от генетичкият материал на българите е от “локален” произход- мизи, траки, даки, македони,скити та и елини,ко от своя страна саа се умешали съ коренното, вероятно не-индо-европейско население.

  Прочее, вероятно е да сме по-близко генетично до османлиите, които са полу-европейци (най-веке по линия на византийското наследство), нежели съ житиелите на Татарстан, кои макар и да са умешани съ словени и други номадски племена все пак имат по-малко генетично препокриване съ нас, наследниците на коренното население на балканите.

  Всичко друго е вид пропаганда и популизъм – било то славянофилска, било болгарофилска.

 • Искандер said:

  На Каменооглу ага
  ще му кажа, че Киевска губерния(Горната или Богданската земя) и нейният продукт Русия са наше административно и духовно наследство. Киевската черква Света София (Божествената Премъдрост на Богинята Майка Бела-Кибела, Божата Майка) е точно копие на Голямата базилика в Плиска(Бляскавата) и съм на 100% че и тя се е казвала Света София, подобно на Цариградската, Охридската и Сердекийската. Дори гласниците(обемни грънци за подобряване на акустиката) са абсолютно същите с тези от Плиска. Късно копие на черквата е Новгородската.
  Светослав Киевски е син на дъщерята/племенницата на Симеон и в един руски документ от 1848г. са предадени буквално думите му:
  Майко(Княгиня Олга), тясно ми е у дома и искам да отида в Преслав, средата на царството ми.
  И го прави и на връщане взима Съборникъ на Цар Симеон, който става А до Я на руската черква до Петър Първи. Там Божият Син е ПОДОБНОСУЩИЙ. Както е в Символ Верую на Доростолският Епископ OYPФIЛА,недопуснат на заседанията на събора в Цариград през 382г., ръкоположен от Евсевий Цариградски по настояване на Константин Велики.
  Олга отива във Киев с първият руски поп, административни закони за държавата и множество книги от личната библиотека на Симеон. От Горната земя Урфил превежда над 250000 нашенци в империята на първият Цар на България Константин Велики, наследници на масовите преселвания на нашенците “оттатък Дунава” поради “особенното Българско битие”, след кланетата на Траян. Оттам идва ИспорРих и води верска война с юдеизирания Цариград след 382 г. Война между тези които изповядват една воля и тези които изповядват две воли(по думите на сирийския презвитер Константин, който ако е бил послушан от императора,на събора през 681г., нямало е да се стигне до войната с България). Пак в Горната земя, Киевската-Богданската, Цар Петър сече монетите си. Държавното съкровище не се дава току така на несигурни контрагенти…освен ако не си притиснат от лихвени проценти на МВФ. Пак там,в Богданската земя, отива наследника на Асеневци, за да се спаси от Борил. Там дори се жени, което е династически брак.
  България държи патентите на Русия за народностен и религиозен произход и руснаците го знаят много добре. Затова се уважаваме с обикновенните руснаци, особенно в САЩ.
  Русия е империя и не може да се сравняват руснаците с управляващите я. Както за мен българската държава е мащеха , но България е моята Родина.
  Българи е Вяра. Вяра в Бога. Бога-ри. Както и днес ни наричат сърбите.
  Вярата в Небесният Бог Отец, олицитворен със Силата на Бика-Телеца-Кар-Тур-Бога. Тази е най-древната Вяра. Разнесена от преселванията от времето още на Варненският цар. Затова има пръснати по целия Стар свят народи изповядващи тази Вяра. Днес отдавна са я забравили и предали, защото не им е генетична както на нас, днешните българи. На днешните бабини носии ще видим цялата книга от символични знаци останали ни от Градешница и Варненският некропол.
  Там присъства По-добрата половина на света – Нейно Нежно Величество Жената, чрез Великата Богиня Майка – Божата Майка.
  Това е лакмуса за близост и отдалеченост между нас и набедените булгари. Дори днес, в Русия,в семейство в което са родени деца, мъжът се обръща към съпругата си с Майко а тя с Отец!!! Казанските турци са остатък от султаната Хорезм с който воюва Тимуджин. Този остатък, османските турци, разбива наследника на Тимуджин, Тимур, при Анкара. Тримата сина на турския султан спасява сръбският корпус!!! а любимата жена на убития султан поднася една година гола на Тимур.
  Днешните набедени булгари от Казан нямат едно гетско-готско име, (подобно на скитската княгиня ТомиРис, живяла в Донските степи и основала град Томи-Констанца, преди 2600 г.)а между себе си говорят на чист турски език. Когато пишат Булгария ползват латиницата- Bulgaristan.
  Староверството на Мъченицата на Вярата, Великата Болярка Морозова, и нашите народни вярвания и обичаи са едно и също, идващи от неолитните времена на Причерноморският регион.

 • ivo_isa said:

  Това не е библиография. За да бъде, трябва да се изпише заглавието на статията и тогава името на вестника с номер и дата. Ако е книга – се посочва страницата, изданието, заглавието и автора.
  Аз не намерих този “цитат” от Ботев.

 • ввв said:

  О, неразумни УРОДЕ, до кога ще използваш доказано неизречени цитати на Левски?
  Статията е пълна с фактологически грешки и очеизвадно авторът е много далеч от историческите факти. Самия стил на писане представлява не обективно представяне на факти, а русофобска глъч с елементи на художествена измислица.

 • Mariana (author) said:

  Въобще не става дума за русофобска глъч. И вместо с епитети, спорете с аргументи.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.