Home » Избрано

Управителят на Фонд “Научни изследвания” е подал оставка

2013.01.28 Няма коментари
Spread the love

Управителят на Фонд “Научни изследвания“ Христо Петров е подал оставка след приключването на проверката на Инспектората на Министерския съвет относно последната конкурсна сесия. Това стана ясно днес след среща на учени с премиера Борисов и вицепремиера и министър на финансите Дянков.

По настояване на премиера на срещата не присъства министърът на образованието Сергей Игнатов, който в последните месеци многократно защити управата на фонда и нападна протестиращите срещу съмненията за нагласени конкурси учени.

В края на миналата година в научните среди се надигна недоволство срещу класирането на проекти със спорни качества и с участието на хора, близки до управата на фонда. Сред спечелилите финансиране от фонда има широко присъствие на учени от Нов български университет, чийто ректор бе Игнатов преди да влезе в кабинета.

След няколкото протеста на учените премиерът се срещна с техни представители и беше договорено да започне проверка на Инспектората на Министерския съвет и на Световната банка.

Вицепремиерът Симеон Дянков посочи, че проверката на инспектората е приключила като докладът от нея съдържа 60 констатирани нарушения. Тези нарушения ще бъдат представи в рамките на следващата седмица, съобщи Дянков.

Оставката в научния фонд идва на фона на предстояща в края на седмицата среща между представители на протестиращите учени и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и главния научен съветник на ЕК Ан Глоувър.

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.