Home » Избрано, политика

И министър Сергей Игнатов подаде оставка

2013.01.28 Няма коментари
Spread the love

Премиерът Борисов поиска оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов поиска оставката на Игнатов във връзка с извършената от Главния инспекторат на МС проверка във Фонд “Научни изследвания” и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда.

Игнатов депозира молбата си за напускане на поста и тя беше приета от министър-председателя, допълват от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание да гласуват персонална промяна в състава на българското правителство, като освободят от поста Игнатов.Това ще бъде осмата поред персонална смяна в кабинета “Борисов”. В този кабинет най-често бе сменян здравният министър.

Самия Игнатов стана министър през ноември 2009 г.л след като Йорданка Фандъкова беше избрана за кмет на столицата. Игнатов не е член на ГЕРБ и преди да стане министър бе ректор на Нов български университет.

По-pано днес стана ясно, че управителят на Фонд “Научни изследвания” Христо Петров е подал оставка. Това съобщиха учени след днешната им среща с Борисов.

Тази сутрин в Министерски съвет премиерът и министърът на финансите Дянков се срещнаха с учени, които оспорват резултатите от последната конкурсна сесия във фонда.

Оставката на управителя на Фонд “Научни изследвания” Христо Петров е подадена през почивните дни и е приета от образователния министър Сергей Игнатов, съобщиха от пресцентъра на образователното министерство.

В Сопот, където бе днес на посещение, Бойко Борисов коментира, че до края на деня ще има още доста оставки. Борисов заяви, че сега бил разбрал за злоупотребите във фонд “Научни изследвания” и взима мерки.

Пред журналисти след срещата в Министерски съвет с учените вицепремиерът Дянков посочи, че проверката на Инспектората на МС е приключила, като докладът от нея съдържа 60 констатирани нарушения. Тези нарушения ще бъдат представени в рамките на следващата седмица, отбеляза той.

Министерство на образованието, младежта и науката, и в частност министър Сергей Игнатов, следва в 10-15-дневен срок да отговори на препоръките в доклада от проверката във Фонд “Научни изследвания” и да предложи промени в самия закон за фонда, съобщи Дянков.

Голяма част от нарушенията са административни, има открити нарушения и при провеждане на конкурсите, но целият доклад ще стане публичен през настоящата седмица.

На въпрос защо министърът на образованието Сергей Игнатов не присъства на срещата, и дали ще поеме отговорност за откритите нарушения във фонда, Дянков посочи, че Игнатов е отсъствал по желание на премиера.

Протестиращите учени, които в края на миналата година изразиха съмнение за нарушения относно провеждането на конкурсните сесии във фонда, ще прекратят протестите за 10 дни.

Христо Лафчиев, един от учените, присъствали на срещата, отбеляза, че това е “изключително труден, черен доклад с корупционни практики, с административни нарушения”.

Положението е много тежко, корупцията е много сериозна и ние се надяваме в тези 10 дни, които следват, премиерът да вземе необходимите мерки, за да се изчисти това нещо до край, добави Лафчиев.

Голяма част от фирмите на лица, които не отговарят на условията за фонд “Научни изследвания”, но са спечелили от фонда, имат съдружнически връзки с неговия управител, посочи Лафчиев.

През последните седмици бурни дискусии предизвика и предложението в Закона за училищното и предучилищно образование навършилите 4 години деца задължително да посещават детска градина. Това предложение предизвика съпротива и протести от родители, неправителствени организации и дори от Св. Синод.

Не бих си позволил да кадрувам в Министерството на образованието, младежта и науката, но с оглед на кратките срокове, които остават за работа на сегашното правителство, най-логично е някои от двамата заместник-министри да поеме отговорността и да стане министър на образованието, коментира председателят на парламентарната комисия за образование Огнян Стоичков, помолен да коментира днешната оставка на Сергей Игнатов.

В момента в образователното министерство има двама зам.-министри – Милена Дамянова, която отговаря за средното образование и Петя Евтимова, с ресор еврофондовете и младежката политика.

 

Източник:  Vesti.bg

(Със съкращения)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.