Home » Избрано

Борисов: “Не” на ядрената енергетика, ще строим “Козлодуй”

2013.01.06 Един коментар
Spread the love

Българският премиер влезе в спор със Станишев за това кой прави повече лупинги

В желанието си негова да е последната дума, премиерът Борисов влезе в задочна размяна на реплики с лидера на БСП Станишев за референдума за ядрената енергетика. Спорът започна от неочаквано включване на Борисов в студиото на Люба Кулезич в ТВ 7. Там привърженици и противници на “Белене” и ядрената енергетика спореха по темата на предстоящия референдум. След дискусията водещата включи и астролог с неговата прогноза по въпроса. Но участието му бе прекъснато от телефонното обаждане на Борисов. Тогава той обясни, че е дал указания на симпатизантите на ГЕРБ да гласуват с “не” на референдума, но от друга страна отново обеща, че ще работи за разширяването на АЕЦ “Козлодуй”. Това даде повод на лидера на БСП Станишев да коментира задочно, че Борисов прави поредния лупинг. Премиерът остави само няколко часа тези думи без коментар и чрез агенция “Фокус” обясни: ” “Класическото определение за лупинг е – три пъти да направиш първа копка за АЕЦ „Белене” и да не подпишеш договора за строителството”.

Преди това пред ТВ 7 Борисов каза: Това, което ние ще дадем като инструкция на членовете на партия ГЕРБ, е да гласуват на референдума с „не”. За референдума – моето указание към партията ще бъде „не”. За членовете на ГЕРБ ще има такива указания да гласуват с „не”. „Не, не, не – ясно да го кажа. Извън референдума ние сме за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”, каза Борисов.

“С решението на Министерски съвет и на парламента, много ясно сме си казали мнението за АЕЦ „Белене”. Това е една от малкото теми, по които ние с бившия премиер сме единомишленици – че АЕЦ „Белене” не трябва да се строи. Ако е искал да я строи, просто е щял да подпише договор, в който, като във всеки договор, ще има цена, обосновка и др. Той умишлено не го е подписвал години наред, за да не се случи”, каза Борисов.

“Нашето решение е – да строим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”, да се удължи животът на пети и шести реактор”, заяви още той.

“За да няма никакви спекулации, никакви колебания, никакъв шанс този проект, който Станишев умишлено не е подписал, защото той самият е знаел, че проектът е пагубен с огромната си цена за България, за което му благодаря, че не го е подписал, за пред очите на партията си, прави сега така, че да е „да” – посочи Борисов.

От пресцентъра на БСП по-късно разпространиха коментара на лидера на БСП и президент на ПЕС Станишев: „Поредният лупинг, поредното обръщане на палачинката от страна на Бойко Борисов с призива към членовете и симпатизантите на ГЕРБ да гласуват с НЕ на референдума означава, че премиерът се обявява против развитието на ядрената енергетика в България и иска да я обрече на доизживяване“. Станишев напомни, че когато бяха събрани над 770 000-те подписи от Инициативния комитет, Борисов твърдеше, че трябва да се гласува въпросът, както е зададен – после ГЕРБ го подмениха. „През цялото време премиерът говореше как ГЕРБ са за развитието на ядрената енергетика, но това се оказа поредната лъжа на управляващите“, възмути се Сергей Станишев.

Той изтъкна, че сега лъсва истината пред всички. ГЕРБ не искат нова ядрена мощност, а искат цените на тока да се определят от възобновяемите източници, които са много по- скъпи. Според лидера на левицата тази позиция е против интересите на гражданите и развитието на България като високотехнологична държава.

 

Източник:  в. “Сега”

One Comment »

  • l.dichevski said:

    Много ми е чудно , кой ще плати за прищявката на 750 000те фенове на Р.Овч. и компания за този предварително обречен на провал ”референдум”. Моето мнение е ”който поръчва музиката – плаща” , не искам да плащам за глезотиите на фанатизирани симпатизанти на БСП. Достатъчно финансови средства се изнесоха от страната и сега да си платят за капризите си. Куфарчетата на Луканов да свършат една полезна работа, не само да идват като ”инвестиции” и да се строят търговски центрове.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.