Home » Избрано

Учени създадоха клетки, които убиват рака

2013.01.05 Няма коментари
Spread the love

Екип на японския Изследователски център за алергии и имунология (RIKEN) създаде първите в света клетки, които убиват рака, след като са инжектирани в човешкото тяло. За научния пробив съобщава в уебсайта си “Дейли Мейл”.

Изследователите са създали т.нар. Т-клетки, които по думите им могат да лекуват в рамките на терапия с директното им поставяне в тялото на заболели от рак пациенти. Специалистите се надяват, че инжектирането на голям брой от тези клетки в тялото на човека ще може да подсили изключително имунната му система и да я накара да заработи “на турбо обороти”.

За да ги създадат, учените са препрограмирали Т-лимфоцити, специализирани в убиването на определен тип рак на кожата, и са ги преформатирали в друг тип стволова клетка.

По-ранни проучвания показаха, че Т-лимфоцитите, създадени в лаборатория чрез употребата на неконвенционален метод, не са ефективни в борбата с рака, основно защото имат много къс живот на противодействие. Японските учени обаче са преработили възрастни Т-лимфоцити в стволови клетки и са наблюдавали с какво тези клетки са различни. Първоначалните опити са се оказали успешни.

Източник:  Manager.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.