Home » Избрано

Малка революция за тайните на ДС и прехода

2012.11.14 Няма коментари
Spread the love

Целта е да бъдат обявени агентите през първите 16 години на прехода, които сега не подлежат на огласяване – в приватизацията, медиите, в БАН – в 13 различни категории на т.нар. лица, извършващи публична дейност

Управляващите от ГЕРБ се канят да извършат малка революция в Закона за разкриване на сътрудниците на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, съобщава журналистът Христо Христов в сайта desebg.com.

Депутати от ГЕРБ са инициатори на предложения за огласяването на досиетата в редица нови направления през периода 1990-2006 г.

Иска се да бъдат разконспирирани лицата, свързани с приватизацията, членовете на научните съвети към Висшата атестационна комисия (ВАК), управителите на медии, разследващите полицаи, разследващите митнически инспектори и др.

Вносители на предложението за поправки в закона за досиетата са новоизбраният председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Ципов, Димитър Лазаров (член на Парламентарната комисия по правни въпроси) и Пламен Нунев (член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред) и тримата от ГЕРБ.

Законопроектът е внесен в Народното събрание на 7 ноември 2012 г. и се очаква да бъде обсъден на 15 ноември в Парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Според вносителите предлаганите промени целят осъвременяване на съществуващата нормативна база във връзка с дейността по разкриването на сътрудниците на ДС и РУ-ГЩ.

Изключително важна е поправката, която би дала възможност

да се осветлят агентите за първите 16 години от прехода

в 13 различни категории на т. нар. лица, извършващи публична дейност. Сред тях са собствениците, ръководствата на печатни и електронни медии, водещите журналисти, ръководството на БАН и институтите му, ръководствата на различните вероизповедания, ръководните органи на висшите учебни заведения и др.

Малко известен факт е, че за разлика от изпълнителната, законодателната и съдебната власти, където проверките се извършват от 10 ноември 1989 г. при втория списък с лицата, извършващи публични дейности, проверката сега се извършва от момента на приемането на закона – декември 2006 г. Така остават скрити агентите от първите 16 години на прехода.

Предлаганите промени са най-мащабните допълнения, които са правени по линия на отварянето на досиетата от приемането на закона през декември 2006 г. Някои от предложенията са залегнали в отчета на председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов за първия й 5-годишен мандат от февруари 2012 г., но комисията, която е независим държавен орган, няма право на законодателна инициатива (comdos.bg).

Законопроектът на депутатите от ГЕРБ става факт броени дни след като депутатите от различни парламентарни групи са отхвърлили опит на Румен Петков от БСП да ограничи полето на действие на закона за досиетата с внесен от него проект.

Напълно ново от страна на депутатите от ГЕРБ е предложението за

обявяване на агентите в приватизацията.

Става въпрос за проверка за принадлежност към ДС на членовете на управителните, контролните и надзорните органи на държавни и общински предприятия, преобразувани и приватизирани по реда на отменения Закон за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия и членовете на управителните и контролните органи на приватизационните фондове.

Това ще даде възможност на обществото да научи в каква степен репресивният апарат на БКП е свързан с продажбата на държавната и общинската собственост и с последващия процес на нейното придобиване.

Друго важна промяна, която депутатите от ГЕРБ предлагат, засяга включването към проверките за

принадлежност към ДС на научните съвети към ВАК.

В момента проверките обхващат само членовете на президиума и комисиите към ВАК. С новото допълнение ще се разбере какво е присъствието на бившата Държавна сигурност в научните съвети, които на практика са решавали съдбите на младите хора, които не са мислили по удобния начин при даването на докторски, доцентски и професорски степени.

В подготвяните промени е дадена нова формулировка за

проверка на лицата в системата на МВР.

Така например лицата, заемащи постовете зам.-началници на управления, районни служби в момента са пропуснати в закона. Освен тях са включени и ръководствата на бази, гранично-полицейски кораби, гранични контролно-пропускателни пунктове, районни центрове 112 и началниците на участъци.

Проверките за принадлежност ще обхващат и разследващите полицаи, военните разследващи полицаи и разследващите митнически инспектори.

Досиетата на управители на медии.

Освен смъкване на границата на проверките за медиите от 10 ноември 1989 г. насам, ще бъдат отворени досиетата и на управителите на печатни издания и електронни средства за масова информация.

 

Източник: Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.