Home » Избрано

Обама обяви основните си насоки за втория мандат

2012.11.15 Няма коментари
Spread the love

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на първата си пресконференция след преизбирането си като президент на САЩ Барак Обама говори по актуалните теми за страната и света, като успя да зададе посоката, в която ще се насочи през втория си мандат.

По време на изявлението си Обама разкри, че ще внесе законопроект за провеждането на мащабна имиграционна реформа малко след встъпването си в длъжност за втория мандат. Той отбеляза, че предишната реформа на имиграционната система е имала подкрепата както на демократите, така и на републиканците. “Затова трябва да се възползваме от момента. Очаквам да внесем закона и да започнем процеса по приемането му в конгреса малко след встъпването ми в длъжност” за втория мандат, посочи президентът на САЩ.

Същевременно държавният глава изрази готовност за постигане на компромис с републиканците в парламента, за да се намери решение, което ще позволи на страната да излезе от бюджетната криза. Президентът демократ заяви желанието си за “пълно и резултатно споразумение” с републиканците, които имат мнозинство в Камарата на представителите, но са малцинство в Сената. Обама подчерта стремежа си да намери решение на фискалните проблеми на страната, но предупреди, че иска да сложи край на данъчните облекчения, които ползват най-заможните американци, и настоя, че този въпрос трябва да бъде част от споразумението.

Относно иранската ядрена програма, Обама посочи, че все още има начин за разрешаването на разногласията с Техеран, и обеща през следващите месеци да проведе дипломатически усилия в тази насока. “Наистина искам да постигнем дипломатическо решение на проблема”, настоя Обама. Той подчерта, че все още има отворен „прозорец” пред тази възможност.

В същото време, Обама отбеляза, че не е готов да признае сирийската опозиция като правителство в изгнание. “Окуражен съм от факта, че сирийската опозиция създаде група, която може да бъде по-сплотена, отколкото опозицията беше досега. Ще водим диалог. Не сме готови да ги признаем за правителство в изгнание, но смятаме, че са представителна група”, заяви Обама.

Президентът на Щатите подчерта още, че борбата срещу глобалните климатични промени е „дълг към бъдещите поколения”, като увери, че през следващите месеци и години въпросът ще бъде задълбочено обсъден. “Наистина смятам, че климатичните промени са реалност. Те се дължат на човешкото поведение и на въглеродните емисии. Следователно, заради бъдещите поколения сме длъжни да направим нещо по този въпрос. Не правим всичко, което трябва срещу затоплянето на климата”, подчерта Обама, като се ангажира в следващите месеци да обсъди “задълбочено с учените, инженерите и депутатите това, което може да се направи в близко бъдеще, за да се намалят въглеродните емисии”.

 

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.