Home » Авторски страници, българи зад граница

Държавната агенция за българите в чужбина – на работна сесия с БАА в Чикаго

2012.10.07 Няма коментари
Spread the love

В неделя, 7 октомври, 2012 г. в Чикаго се състоя Седемнадесетата поредна сесия на Българо-американската асоциация (БАА) на 120-хилядната българска  общност в този най-голям „български град” извън границите на страната.

Сесията, която е част от поредицата „Български дни в Чикаго  – Есен 2012”, бе открита от президента на организацията и неин  основател Динко Динев. Той поздрави изпълнилите залата сънародници и представи гостите на форума: председателя на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Росен Иванов, генералния консул на Република България в Чикаго г-н Симеон Стоилов, главния експерт и референт на  ДАБЧ Иванка Славчева,  българския консул в Чикаго Веселина Цветкова.   Патрон на събитието и модератор на раздела „Правни и икономически проблеми на българите в САЩ” беше известният чикагски адвокат Цветелина Бойновска. Секретарят на БАА проф. Никола Чаракчиев запозна  присъстващите в технологията на  Сесията. Вицепрезидентът на Асоциацията и директор на един от най-познатите в света български сайтове в чужбина  www.Eurochicago.com Петранка Стаматова говори за традициите на популярния фестивал на българите от Чикаго.

Представяне на Ансамбъл “Хоро” – ЧикагоПредставяне на Ансамбъл "Хоро"

В своето приветствие г-н Росен Иванов, който представи дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, сподели задоволството си от налагащото се впечатление, че присъства на една среща с една много сериозна българска диаспора с много добре организиран живот, пример за българските диаспори по света. Той сподели и някои примери, както и актуални проблеми  на българските общности по света. В тази част на сесията бяха поставени и дискутирани актуални въпроси по предстоящата Среща на българите в Брюксел, подготвяна от президентството на Република България.

Домакините от БАА и гостите на Фестивала "Български дни в Чикаго- есен 2012"

В сутрешния панел на Сесията бяха представени доклади и практически препоръки от адвокати Цветелина Бойновска, София Знаймер и Иво Чернев, отнасящи се правата на българите, които имат и американско гражданство в България, новите закони в България и отражението им в диаспората ни в САЩ, отказ от българско или американско гражданство, „Банкрутът – начин на употреба”, „Парите като нов вид енергия” и „Новини от имиграционното право”.

Участниците в правния семинар

При следобедните раздели с голям успех се посрещна, както винаги, дизайнът и мениджмънтът  на панела „Българският вкус в Чикаго” на Звезделина Гюдюлева – Ковачева. Присъстващите бяха запознати лично от притежатели и мениджъри на бизнеси и фирми с развитието и достиженията на българското предприемачество в Чикаго. Сред тях с особено внимание бе посрещнато представянето на финансовите и инвеститорски възможности на Юлиян Юлиянов.

С внимание бяха изслушани докладите на известната  художничка Кина Бъговска, която живее и работи в Чикаго: „Експорт на имиграционни ценности” и на проф. Никола Чаракчиев : „Създава ли Америка нов тип българин”, както и „Институционалното  представителство на българите  зад граница” на Петранка Стаматова. Направи впечатление изследването на преподавателката в училище „Нов живот” Хриска Перфанова за работата с надарените българчета в чужбина.

Симеон Стоилов - Генерален консул на Република България в ЧикагоВ своето традиционно участие на всички български прояви в Чикаго и 14-те щата в района на генералното консулство в Чикаго, г-н Симеон Стоилов получи признанието от залата, че само за първата година от своя мандат е свършил дейност, колкото за три мандата.

И все пак – с най-много емоции отново бе „Награден Фонд”, чиято дейност се ръководи от д-р Виолета Симов – Динев.  По предложение на Фонда и на президента на БАА Динко Динев Държавната агенция за българите в чужбина взе  решение и удостои с Почетния медал „Иван Вазов” четири от българските духовни огнища в САЩ: най-старата, вече 105-годишна, Българска Православна Църква „Света Троица” в Мадисон, до Сент Луис, Българските православни църкви в Чикаго „Света София” и „Свети Иван Рилски – Чудотворец” и Българската Евангелска Църква „Нов Живот”. Лична награда получи за своята преподавателска дейност, за историческите трудове, които е написал, и за своята 90-годишнина проф. Спас Райкин.

Награждаване на Българската православна църква “Света Троица” в Мадисон

Награждаване на Българската православна църква "Света Троица"

Награждаване на Българската православна църква “Света София” – ЧикагоНаграждаване на Българската православна църква "Света София"  - Чикаго

Награждаване на Българската православна църква “Свети Иван Рилски – Чудотворец” – ЧикагоНаграждаване на Българската православна църква "Свети Иван Рилски – Чудотворец”

Награждаване на Българската Евангелска Църква „Нов Живот”Награждаване на Българска евангелска църква "Нов живот"

Седемнадесетата Сесия на Българо-Американската Асоциация в Чикаго беше закрита от артистично водещия деловата работа президент Динко Динев, чийто хумор и добро настроение поддържаха неизчерпаем творческия подем на участниците в заседанието през всичките осем работни часа. Следващия /пролетен/ вариант на „Български дни в Чикаго” е през първата седмица на месец май 2013 година.

Български дни в Чикаго - есен 2012 - участници и гости

Климент Величков, Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.