Home » Избрано

А. Ковачев: Не можем да се съгласим с никакъв компромис върху интерпретацията на историята

2012.09.07 Един коментар
Spread the love

София. Не можем да се съгласим с никакъв компромис върху интерпретацията на историята. Това каза пред Агенция „Фокус” евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Историята е такава, каквото е. Тя не може да има някаква нова интерпретация, защото някъде искали да аргументират идентичност или нова култура, или нов език, каза Ковачев. „Подкрепям позицията на господин президента, защото това не е само българска позиция, това е позицията на справедливостта и на обективната историческа истина”, посочи евродепутатът.

„Историята е такава, каквато е и ние не можем да се съгласим с никакви други интерпретации, освен обективните, научно обосновани, базирани на фактите и исторически данни. Между другото това, което каза президентът на Македония е много хубаво, но казано само вербално, защото досега не сме имали от страна на Македония никакви сигнали, че те са готови на диалог и на научно ниво между историците от двете страни”, каза още Андрей Ковачев.

Това съжаление за липсата на такъв диалог и липсата на общо честване на нашата обща история между България и Република Македония е било изразено и в последната резолюция на Европейския парламент в точка 60. Европейският парламент изразява съжаление за това, че Македония не се е съобразила с препоръките от предишните резолюции за съвместно честване на общи събития и герои, а също така и призовава Македония за създаването на една обща комисия между Македония, България и Гърция за тълкуване на историята, което да бъде базирано на фактите. Правилен подход е да заявим съвсем ясно какви са нашите позиции. Те не са такива, защото ние имаме някакви специални интерпретации или тълкувания, а ние заявяваме, че искаме историята да бъде разглеждана такава, каквато е и да се обединим около обективната история, каза евродепутатът.

Второ, не можем да допуснем в Европейския съюз да има дискриминация на хора, които открито заявяват своята българска етническа принадлежност или български етнически произход. „С това нещо ние няма как да се съгласим или няма как да допуснем в Европейския съюз страна кандидат, който иска да стане член на съюза, да има такива рецидиви от миналото на комунистическа Югославия и на Титовия прочит на историята, който налагаше всичко, което е свързано с България, българската култура, българското културно наследство да бъде заличавано и тези, които все още имаха смелостта да заявяват в титова Югославия, че са българи, бяха изключително жестоко репресирани, преследвани, изпращани в концентрационни лагери”, допълни Андрей Ковачев. Той посочи, че не трябва да се забравят огромните жестоки репресии 1944-1945 г. – така наречения Кървав Божик или Кървава Коледа, когато десетки хиляди българи са били преследвани и убити.

Яна Нецова,  Focus-news.net

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.