Home » Избрано

Обама: Американците избират между два различни пътя

2012.09.07 Няма коментари
Spread the love

Барак Обама прие номинацията на Демократическата партия на нейния национален конгрес и ще се изправи срещу републиканеца Мит Ромни на президентските избори в САЩ на 6 ноември, съобщиха световните агенции.

“Приемам вашата номинация за президентския пост”, заяви Обама, посрещнат възторжено от хилядите делегати, събрани снощи в “Тайм Уорнър кейбъл арина” в Шарлот, Северна Каролина.

Байдън и Обама

За кандидат за вицепрезидент официално бе утвърден Джо Байдън. Кандидатурата му бе представена от сина му Бо, главен прокурор на щата Делауер, откъдето е семейството на вицепрезидента.

Изборът, пред който са изправени американците, няма да бъде просто между двама кандидати или две партии. Това ще бъде избор между два различни пътя за Америка,

избор между две фундаментално различни виждания за бъдещето,

каза Барак Обама в речта, с която прие номинацията.

По думите му американците ще се изправят пред най-ясния избор за всички времена в рамките на едно поколение. През следващите няколко години големи решения ще бъдат взети във Вашингтон – за работните места и икономиката, данъците и дефицита, енергетиката и образованието, войната и мира – решения, които ще имат огромно отражение върху нашия живот и живота на нашите деца за десетилетия напред, каза Обама.

Нашата борба е да възстановим ценностите, които изградиха най-голямата средна класа и най-силната икономика, която светът някога е познавал, продължи Обама. Той нападна републиканците, които на своя конгрес били по-доволни да говорят за

всичко, което според тях не е наред с Америка,

но не казали как ще го оправят. Аз намалих данъците за онези, които имат нужда от това, напомни Обама – семействата от средната класа и дребния бизнес. Не вярвам обаче, че още едно съкращаване на данъците за милионерите ще осигури работни места или ще намали дефицита ни. Не вярвам, че уволняването на учители или лишаването на студенти от финансова помощ ще доведе до растеж на икономиката, или ще ни помогне да се конкурираме с учените и инженерите, идващи от Китай.

След всичко, което преживяхме, не вярвам, че отменянето на регулацията върху Уолстрийт ще помогне на дребния бизнес да се разшири или на уволнения строителен работник да запази дома си. Минахме по този път, опитахме това и няма да се връщаме назад, ще вървим напред, заяви Обама.

Няма да се преструвам, че пътят, който предлагам, е лесен или бърз.

Никога не съм го правил. Не ме избрахте, за да ви казвам това, което искате да чуете. Избрахте ме, за да ви казвам истината. А истината е, че ще ни отнеме повече от няколко години, за да решим проблемите, натрупани за десетилетия. Ще са ни нужни общи усилия, споделена отговорност и онази смела и упорита експериментална политика, която Франклин Рузвелт следваше по време на единствената криза, по-лоша от сегашната, заяви Обама.

За да опровергае критиките на републиканците, че е прекален привърженик на “голямото правителство”, той вметна: Между другото, онези от нас, които пазят наследството на Демократическата партия, трябва да помнят, че не всеки проблем може да се излекува с поредна правителствена програма или диктовка от Вашингтон. Нашите проблеми може да бъдат решени, нашите предизвикателства може да бъдат посрещнати. Пътят, който ние предлагаме, може да е по-труден, но води към по-добро място, и аз ви моля да изберете това бъдеще, призова американците Обама.

Той атакува републиканските си съперници и по

външната политика.

По целия свят ние укрепихме старите съюзи и сформирахме нови коалиции, за да спрем разпространението на ядрените оръжия. От Бирма до Южен Судан защитихме правата и достойнството на всички човешки същества – мъже и жени, християни, мюсюлмани и евреи. Но въпреки успехите, остават предизвикателства – терористичните заговори трябва да бъдат осуетявани, кризата в Европа трябва да бъде овладяна, ангажиментът ни към сигурността на Израел трябва да бъде непоколебим, както и стремежът ни към мир. Иранското правителство трябва да се изправи пред свят, обединен срещу ядрените му амбиции, а историческата промяна в арабския свят трябва да се дефинира не от железния юмрук на диктатор или омразата на екстремисти, а от надеждите на обикновените хора за същите права, на които днес се радваме ние.

Републиканските ми опоненти са нови във външната политика, но от това, което чухме и видяхме, искат да ни върнат в ерата на грешките, стрували на Америка толкова скъпо, каза Обама. Не наричате Русия наш геополитически враг номер едно (а не “Ал Кайда”), освен ако не сте заседнали във времето на Студената война. Не може да сте готови за дипломация с Пекин, ако не можете да посетите Олимпийските игри, без да обидите най-близкия ни съюзник. Моят опонент нарече “трагично” прекратяването на войната в Ирак, но не пожела да ни каже как ще сложи край на войната в Афганистан. Аз го направих и ще го направя. Ще използваме парите, които вече няма да отиват за война, за да покрием дълга си и да върнем повече хора на работа. След две войни, които ни струваха живота на хиляди хора и над трилион долара е време за малко “държавно строителство” тук у дома.

Като граждани ние разбираме, че

Америка не е това, което тя може да направи за нас.

Тя е това, което можем да направим ние заедно, с тежка, но необходима работа за самоуправление. Така че избирането ми преди четири години не беше моя победа. Съграждани мои, вие бяхте промяната!, заяви Обама. Той призна, че оттогава времената са се променили, както и самият той. Зная какво означава да изпращам млади американци в битка. Споделях болката на семействата, загубили домовете си, и отчаянието на работниците загубили работата си. Но тази вечер съм изпълнен с надежда повече от всякога.

Не съм казвал, че този път ще бъде лесен и няма да го обещая и сега. Нашият път е по-дълъг, но ще го извървим заедно, няма да се върнем назад, няма да изоставим никого, ще си помагаме взаимно. Ние черпим сила от победите си и се учим от грешките си, но не губим от поглед далечния хоризонт, знаейки, че провидението е с нас и че със сигурност сме благословени да сме граждани на най-великата нация на Земята. Благодаря ви, Бог да ви благослови и Бог да благослови Съединените американски щати, завърши Обама.

 

Източник:   Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.