Home » Авторски страници

Документална книга “Аз, българинът от Македония” ще бъде представена в Бургас

2012.07.20 4 коментара
Spread the love

На 21 юли т.г. от 17 часа, в голямата зала в Дома на Лукойл-Нефтохим Бургас, ще бъде представена документалната книга на Здравко Здравески „Аз, българинът от Македония”. За нея ще говори редакторът й Румен Леонидов.

Книгата е документален разказ от първо лице. Организирана е и изложба с документални и вълнуващи фотоси, някои от които могат да се видят за пръв път публично.

Събитието е част от земляческата среща  по случай 109 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, което събра за пръв път по общ исторически повод българи от Македония и България.

Момент от днешното общо честване на Илинденско-Преображенското въстание в Бургас

На представянето, освен Румен Леонидов (внук на войводата от ВМОРО Леонид Янков от Гевгелия), ще присъстват и Спас Ташев, съветник в политическия кабинет на вицепремиера Симеон Дянков и основател и пръв директор на Българския културен център в Скопие; евродепутатът Станимир Илчев; Николай Тошев, председател на Съюза на македонските организации – СМО (внук на революционера от ВМОРО Пере Тошев) и др. Специално за премиерата на книгата от Р. Македония са пристигнали няколко десетки наши сънародници, сред които председателят и основател на българската организация РАДКО от Охрид, Владимир Панков, хора от Прилеп, Скопие, Охрид и други градове.За медиите ще се организира брифинг с присъстващите гости.

Събитието се подпомага от общините Бургас и Насебър, „Слънчев бряг” АД, СМО и родолюбиви българи.

 

Комуникационна група

Имидж Едвъртайзинг

 

——————————————————————

Повече за книгата на Здравески – текст, изпратен от организаторите:

Излезе книга за българските страдания в Македония през ХХI век

„Аз Българинът от Македония” е отговор на пропагандния филм „Трето полувреме”

„Аз, българинът от Македония” е разказ от първа ръка, какво може да се случи на човек ако пее български патриотични песни и прояви смелостта да се нарече българин в съседна, братска, ‘наша’ Македония. Книгата е създадена по записките на своя автор, Здравко Здравески, един българин от Прилеп, Македония. Тя представя българската драма в тези бивши изконни наши земи през призмата на затворнически дневник. Там Здравко попада с нагласени фалшиви обвинения, но всъщност заради своите български самосъзнание и душа, заради своята борба за правата на българското население в Македония. Една държава, в която и през 21 век, да се наречеш ‘българин’ е недопустимо и се счита за престъпление пред режима. Напук на Паисий, историята и истината. Здравески рисува картината на една Родина-мащеха, принудила сина си да избяга в другото Отечество. С фалшив паспорт. След побой, репресия, заплахи, опити за убийство. За да напише своята история. За нас. Да знаем. Какво е да си българин. В Македония.

Авторът, Здравко Здравески, е роден през 1964 г. в Прилеп, Македония. От дете осъзнава българския си произход и активно участва във възстановяването на ВМРО. През 1998 г., при правителството на Любчо Георгиевски, постъпва на работа в МВР. Той е един от основателите на спецчастите „Лъвове“, където е назначен за командир на бойна единица и взима участие във войната срещу албанските терористи в Македония. След 2003 г., когато пада правителството на ВМРО-ДПНМЕ, е преследван, арестуван и пребиван в мазетата на полицията, а семейството му е подложено на заплахи и репресии. След скалъпено обвинение и фарсов съдебен процес го вкарват в затвора, но не като политически затворник, а като криминален престъпник.

Това е ужасна, отвратителна история, която не просто разтърсва, стряска и буди заспалата ни национална съвест: тя разбива, размества, сгромолясва, продънва, разцепва с потресаваща сила всички пластове на съзнанието ни, всичките ни представи за това що е съвременна цивилизованост, що е това да бъдеш българин в най-братската страна на България, наречена Република Македония… Книгата е за всички, които могат да издържат в ръцете си две шепи жив огън, две шепи топла кръв, две шепи детски сълзи. Щяхме да речем по навик „приятно четене”, но се сепваме навреме: този филм на ужасите се гледа сред убийствена тишина, в която се чува единствено глухото скърцане на зъбите.

„Аз, българинът от Македония” е нашият отговор на пропагандния филм „Трето полувреме” – зле прочетената история срещу зловещата днешност на българите оттатък Осогово. Пречупеният сърп и чук срещу Пречупеният кръст. Отродяването и братоубийството, заедно със сърбоманския кретенизъм на „античните” македонисти. Първата абсолютно документална и свидетелска изповед от десетилетия насам на един българин, за геноцида срещу нашата памет и народност в западните предели на землището ни.

 

4 коментара »

 • Paдкo said:

  “Криминални от всички страни – побългарявайте се!” – Здравески е поредния криминален “българин” от Македония – лежал в затвора за измама и ограбване на множество хора в строителна пирамида и откраднал с ортаците си стотици хиляди евро, които днес се опитват да легализират в Бургас, вкл. с купуването на медийна и политическа подкрепа по един несъмнителен замо за лумпен-патриотарите начин! Нужен им е политически и пропаганден чадър! Отворете си очите, бе! Не им позволявайте да ви лъжат и манипулират за да могат под прикритието на родолюбието ви да ви крадат и после да легализират откраднатото! Само преди месец Здравески плачеше, че умира от глад и искаше да му се дават пари по сметка! Днес е вече със собствена Македонска пекарна “Магия” на семейство Здравески на ул. В. Априлов 18 в Бургас, с чисто ново БМВ-комби (вече катострофирал пиян без книжка http://www.besove.bg/новини/36084/Македонец-с-БМВ-и-без-книжка-помля-коли-и-пешеходец-на-пъпа-на-Бургас ), издава книги, финасира банкети, почивки на море, … За пищните церемонии, банкети и за седмична почивка на Черно море с автобус от Скопие е пристигнала цялата кьор-софра-компания от използвачи македонски “българи” ПЛЮС всеизвестните корумпирани български офщорни рубладжийски “фюрери” (Сидеров), царски лизачи (Станимир Илчев), ГЕРБераски “докторски” “калинки” (Ковачев), ДС-агенти (Румен Леонидов, Спас Ташев от МВРо-БНД) и прочие … http://www.youtube.com/watch?v=4PKrndCx8-Q Кой плаща десетките хиляди за това???

 • Mariana said:

  Здравко Здравевски не е на 31 години, на колкото пише в цитираната от вас публикация, че е бил причинилият катастрофа шофьор. Нито името му се цитира в публикацията, линк към която сте оставил.

  Колкото до това, че Сидеров отишъл на премиерата на книгата, ако вие примерно някой ден напишете книга и направите премиера, и там дойде някой се компрометирал се с крайни идеи политик или каквото и да било друга публична фигура, която е започнала вече на някого да не се харесва, вие ли ще носите отговорност за лошия имидж на този политик или за делата му?

  Не правете евтини инсинуации.

 • Един като вас said:

  Историята на един обикновен престъпник със 7 присъди в БЮРМ, който намери добър начин да изкарва пари в България без да работи. Затова как Здравески живее почти 2 години на чужд гръб, как си купи БМВ, което успя и да потроши, как успя да се оборудва с чисто нова баничарница в центъра на Бургас, можете да научите повече от хората, които бяха най-близо до него – в група във Фейсбук с име “Да помогнем на Здравко”.

 • Mariana said:

  Из коментари, постнати в спомената Фейсбук група:

  Asso Giordany: Тъй като не мога
  да поствам в групата за Здравко,
  където оплюването и клеветите
  са се превърнали в наркотик, от
  който все повече се опиват
  някои, те моля да публикуваш
  това лично и персонално към
  Станимир Динев, тъй като съм
  блокиран и ми е забранено да
  му пиша на ЛС.
  Динев, без да бъда
  многословен – официално те
  призовавам да дадеш валидни
  координати в САЩ или в
  България, за призоваване в
  съдебно дело, след като си си
  позволил да публикуваш
  публично мои лични данни,
  което представлява
  престъпления по ЗЗЛД. Ако
  имаш доблест да стоиш зад
  думите и действията си
  изобщо. Готов съм на публичен
  и открит дебат както с теб, така
  и с всички клакьори в
  кампанията срещу сем.
  Здравески, както и по всички
  изписани клевети от теб по
  мой адрес при определени
  равнопоставени и
  регламентирани условия!


  Asso Giordany:
  …Аз съм говорил лично с Драган Попов. Това, което съм написал го знам ЛИЧНО от него. Не си позволявам да си измислям и да фантазирам. Драган е пребит на кея на Вардар. Псуван е на “бугарин”. Драган е с 2 инсулта, а е бит от 3-ма здрави мъже. Типична циганска психика – да нападаш колективно един, и то видимо слаб и безпомощен човек. Имало е заплахи за Здравко Здравески и книгата му. В момента Попов е в Скопие. Когато дойде в България – той самият ще разкаже на лице какво му се е случило. Престанете да се подигравате с хората, които са най-пострадали заради отстояването на българщината, защото утре ще се каете горчиво.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.