Home » Избрано

Черешова задушница: Вярата във вечността влияе и на земния живот

2012.06.02 Няма коментари
Spread the love

Българинът днес се движи по острието на бръснач в желанието си да оцелее физически и духовно

Докато има вяра във вечността на душата, това ще влияе изключително на качеството на земния ни живот, каза за БГНЕС отец Михаил по повод Задушница.

Когато човек не вярва, че има живот за душата и след смъртта и неговите близки са умрели напразно, това прави хората груби материалисти, алчни и злобни един към друг. Според свещеника българинът днес се движи по острието на един бръснач, между желанието му да оцелее едновременно физически и духовно.

Често хората са склонни да заложат духовните си ценности, за да може те или поне децата им да оцелеят. Вярата не е накърнена от това, но е трудно тя да бъде изкарана напред като духовно знаме, с което да се решават социално-икономическите проблеми на нашето съвремие, добавя отец Михаил.

Днес българите и православната църква отбелязват Задушница, ден за възпоминание на покойниците и посветен на безсмъртието на човешката душа. На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.

След Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота.

Това е един много древен празник, в който е заложена вярата на християните и на древните траки още във вечността на душата, каза още отец Михаил. В този ден се прави жертвоприношение и се носят характерните за този период плодове – черешите.

Затова и празникът се нарича Черешова задушница. Това сега се отразява на изпълнението ритуала, но всеки вярващ намира по 100-200 грама череши, както и традиционния хляб, който е израз на пълнотата на земния живот, пояснява свещеникът.

 

Източник:  в. “Новинар”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.