Home » Избрано

Марси Райс – от Тирана до София през сърцето на американската дипломация

2012.06.02 Няма коментари
Spread the love

Портрет на посланика по Wikileaks

Посланик Марси Райс замества в София посланик Джеймс Уорлик, който беше отзован преди края на тригодишния си мандат. Посланик Уорлик ще бъде запомнен като тънък познавач на българския културен и клубен живот, с предпочитания към характерни локални жанрове.

Първото съобщение за предстоящото отзоваване на Уорлик дойде в началото на април от базирания в Брюксел сайт New Europe. То беше придружено с информация, че FBI провежда разследване на територията на България и Сърбия.

На мястото на Уорлик Вашингтон изпраща в София опитен дипломат, познавач на световната политика, който е работил върху важни глобални теми – отношенията на САЩ с Русия, вкл. споразуменията за неразпространение на ядрените оръжия, конфликта в Грузия и трансатлантическата политика на САЩ към Европейския съюз. Такъв извод може да се направи от прегледа на американските дипломатически доклади изтекли в Wikileaks миналата година.

От 2004 до 2007 г. Райс е на относително спокоен посланически пост в Тирана. За това свидетелства фактът, че е подписала само две грами със секретен статут, които са относно приемането на петима затворници от Гуантанамо в Албания със статут на политически бежанци. Те са с китайско гражданство, от уйгурската народност и Китай реагира остро пред албанските власти, тъй като ги счита за терористи. [06TIRANA461] [06TIRANA467]. Останалите доклади изпратени от Райс са конфиденциални и некласифицирани.

Райс е следила внимателно и вътрешнополитическите кризи през този период в Албания, най-значителната от които е конфликтът на Сали Бериша с главния прокурор Солаку [06TIRANA436]. Тя отделя специално внимание на борбата с организираната престъпност и корупцията [06TIRANA564] и на търговията с хора [07TIRANA173].

След спокойния пристан в Тирана Марси Райс се озовава в размирния Багдад в качеството си на политически военен съветник (PolMil Minister Counselor). Тя редактира и класифицира докладите на посланика, като за малко повече от година е обработила 46 секретни, 34 конфиденциални и нито един некласифициран доклад.

Следващият етап от кариерата на Райс е в Държавния департамент, където започва работа като помощник секретар през септември 2008 г, веднага след руско-грузинския конфликт. Сред първите задачи на Райс е да координира политиката на посланиците в региона в ситуацията след прекратяването на огъня [08STATE104547].

През ноември 2008 г., вече след избирането на Барак Обама, Марси Райс е в Брюксел, където се среща с европейски официални лица и обсъжда приоритетите в политиката на ЕС на глобално и регионално ниво [08BRUSSELS1740].

От началото на 2009 тя работи в тясно взаимодействие с Хилари Клинтън, което личи от дипломатическите доклади, подписани от Клинтън и класифицирани от Райс, и които се отнасят до важни геополитически теми и дипломатически демарши: предложението на Медведев в областта на сигурността [09STATE11363], ефектите от финансовата криза в Централна и Източна Европа [09STATE23758], преговорите по споразумението за ограничаване на ядрените оръжия СТАРТ [09STATE78776].

Марси Райс е също така начело на работната група на САЩ в преговорите с Европейския съюз по текущи (гео)политически въпроси [09STATE45229].

В наличните грами изтекли в Wikileaks липсват каквито и да е наблюдения, оценки и препоръки от Марси Райс за България.

 

Източник:  Биволъ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.