Home » Избрано

Шефове на театри и музеи работили за бившата Държавна сигурност

2012.06.05 Един коментар
Spread the love

Най-малко 24 души, заемали високи постове в рамките на Министерството на културата, са работили за бившата Държавна сигурност. Сред тях са шефове на театри, музеи, представителства зад граница, стана ясно от проверката на Комисията по досиетата в администрацията на Министерството на културата.

Проверката е обхванала 189 души, а за 24 са установени данни. Това е по-висок дял от средните при досегашните проверки 10 процента.

Шефове на театри

Атанас Ганев, който е бил директор на драматичния театър в Добрич от 2002 до 2009 година, е бил съдържател на явочна квартира.

Директорът на Драматично-куклен театър–Плевен от 2000 до 2005 г. Володя Макавеев пък е бил нещатен служител на ДС-ВКР.

Шефът на драматичен театър “Гео Милев” – Стара Загора между 1990 и 2000 година Георги Велев също е бил агент на ДС. Агент е бил и директорът на драматичния театър в Сливен от 2000 до 2002 година Евгений Сивов.

Агенти на ДС са били и директорът на Държавен музикално-драматичен театър “Н. Хикмет” – Разград от 2008 до 2010 година Емине Мехмед и директорът от 2004 г. до 2008 г. Юксел Чаушев.

За ДС е работил и директорът на драматичния театър в Стара Загора в периода 2004-2006 г. Ивалин Иванов.

“Полковник Ставрев“

Агент на Държавна сигурност е бил и актьорът Красимир Ранков, който е проверен в качеството му на бивш директор на драматичния театър в Добрич. През последните години Красимир Ранков стана популярен с ролята си в сериала “Стъклен дом”, в който играе полк. Антон Ставрев.

Директорът на кукления театър в Търговище между 1993 и 2009 година Мина Йорданова пък е била съдържател на явочна квартира. Директорът на Драматично-куклен театър–Кърджали в периода 1994-2000 г. Петър Савчов също е бил агент, както и директорът на драматичния театър в Благоевград от 2003 до 2006 година Петър Кьосев.

Шефовете на културни институти зад граница

Боян Панчев, бивш директор на Български културен институт в Прага, е бил щатен служител на Първо главно управление на ДС.

Директорът на Български културен институт във Виена в периода 1991 – 1995 година Владко Мурдаров е бил агент и секретен сътрудник към Шесто управление и Първо главно управление.

Агент е бил и директорът на Българския културен институт в Скопие от 2006 г. до 2009 г. Спас Ташев, както и колегата му в Братислава между 1994 и 1995 година Стефан Цветков.

Директори на музеи

Васко Жеков, директор на националния литературен музей през 2004 година, е бил агент на Шесто управление, както и директорката на националната библиотека от 1996 г. до 1997 г. Вера Ганчева.

Директорът на националния политехнически музей в периода 2003-2004 г. Емил Давчев е бил агент на ДС.

Сред обявените имена са и вече излизали в рамките на други проверки – Александър Грозев, който бе директор на Националния филмов център, Атанас Митрев, който е бивш директор на Българска национална филмотека, бившият директор на музея на българското изобразително изкуство Борис Данаилов.

Агент е бил и началникът на сектор “Културна интеграция” в дирекция “Регионални културни дейности” на МК между 2006 и 2008 година Мюмюн Тахиров, както и директорът на Школа за следдипломна квалификация и преквалификация на кадрите до 1998 година Нисим Алберт Ниньо.

Източник:  Mediapool

One Comment »

  • ДС said:

    А защо не разкрият агентите на ДС, които се изселиха в САЩ. Само на такива даваха визи. Да отговори посолството и неговите структури по регионите, прикрити под разни фондации. Да отворят досиетата на “собствениците” и служителите в тия фондации, където е пълно с агенти.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.