2024-04-25

1 thought on “Мълчаливо бдение срещу решението за архонтите

  1. Писмо на Неврокопския митрополит Натанаил до Св. Синод на БПЦ

    http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=78934

    „Страхуваме се, че с отмяната на решението на Светия Синод от 24.01.2007 г., прот. № 3 – пълен състав с прот. № 16 от 14 юни 2012 година, както и какъвто и „строг регламент и правилник” да приеме Светият Синод за даване в бъдеще на отличието „архонт”, съблазънта, създадена с това решение ще си остане.

    С това решение Светият Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия:

    1. Унижава великата добродетел на храмостроителството от чисти подбуди.

    2. Трябва да преработи молитвите, които Светата Православна Църква е въвела в богослужебния чин „за ктиторите, дарителите и благоукрасителите на светите храмове и манастири” и да го замени с „архонтите” – термин, който включва в себе си друго съдържание.

    3. Възкресява изчезналия и в Римокатолическата църква институт на индулгенциите – защото по този начин ще се заблуждават човеци да си купуват измислени благороднически титли чрез построяване на храм.

    4. Разделя човеците и вярващите на „благородни” и „неблагородни – прости, обикновени” и то чрез унаследяване.

    5. Спомага на човеци да бъдат завладени от гордостта и суетата и носи отговорност за душите на тези хора. Отрича на дело Господните слова: „милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве” (Мат. 6:4). Отрича небесната награда.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *