Home » Избрано

Мълчаливо бдение срещу решението за архонтите

2012.06.21 Един коментар
Spread the love

Инициаторите на бдението са разтревожени от продължаващото отстъпление на архиереите на Българската православна църква от духа и традициите на Православието

 

Слави Бинев и Петър Манджуков, обявени за архонти единият от Старозагорския, а другият от Пловдивския митрополит. Снимка: БГНЕС

На мълчаливо молитвено бдение пред Синодалната палата в София в петък, 22 юни, 8,15 часа сутринта, са призовани всички православни християни, които не одобряват решението на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) да легализира т.нар. архонти.

Инициативна група започна събирането на

подписка срещу узаконяването на скандалната титла.

За трите дни откакто подписката се събира в интернет, тя е подкрепена от 550 души (тази информация е от 16 ч. на 21 юни).

Инициаторите са разтревожени от продължаващото отстъпление на архиереите на БПЦ от духа и традициите на православието. По време на бдението ще бъде връчена подписката.

Сред подписалите са проф. Калин Янакиев, писателите Теодора Димова и Емилия Дворянова, известният психиатър и богослов д-р Николай Михайлов, университетски преподаватели, учени от БАН, учители, студенти, адвокати, лекари, журналисти, хора на изкуството, богослови, свещеници от цялата страна, които са пожелали анонимност, както българи от чужбина.

Един от малцината духовници, осмелили се да останат с името си, е свещеник Кирил Тошев от близкото до Пловдив село Труд. Именно произвеждането на архонт в Пловдивска епархия на оръжейния търговец и производител на вина и ракии Петър Манджуков преди две седмици и последвалите масови протести предизвика вчерашното решение от Светия синод – че това звание има място в Църквата.

За да приемат скандалното си решение митрополитите, начело с патриарх Максим, бяха принудени от акта на Пловдивския владика Николай и негово ултимативно писмо с настояване Св. синод да утвърди почетното звание “архонт”.

След като

Синодът промени свое решение отпреди пет години,

снощи добави:

1. Отличието “архонт” може да получи за особени заслуги към БПЦ само православен християнин; 2. Отличието “архонт” може да бъде давано само от Епархийския митрополит по решение на Епархийския съвет; 3. За дарените средства по т. 3 и т. 4 от Раздел ІІ – начинът на тяхното придобиване не трябва да противоречи на християнския морал и на добрите нрави, проповядвани от БПЦ.

Такива заслуги могат да са: Изграждане на нови храмове, обслужващи духовните потребности на голямо множество миряни; Ремонт и други форми на подпомагане на епархийски манастири до степен на възстановяване на монашеския живот в тях; Устойчиво подпомагане на образователната и социалната дейност на Църквата, като например чрез изграждане и издръжка на образователни центрове, дългосрочно подпомагане на уроците по вероучение и неделните училища, изграждане и издръжка на социални кухни, сиропиталища, приюти и др. подобни благотворителни институции.

Проявена изключителна гражданска активност в сферата на религиозното просвещение и значим интелектуален или творчески принос, при който удостоеният е вложил не материални, но духовни ценности, вложил е всичките си способности и таланти за прослава на Бога и благото на св. Църква, се казва в решението на Св. Синод.

След награждаването на Манджуков председателят на парламентарната комисия по вероизповедания Йордан Бакалов изпрати писмо до патриарх Максим, поиска обяснение и напомни, че в обществото има натрупани въпроси

Шумен скандал предизвика провъзгласяването за архонт на тогавашния притежател на нощни заведения Слави Бинев – от Старозагорският митрополит Галактион, когато в официално изявление Светият синод декларира че “в наградния фонд на Българската православна църква (БПЦ) и нейните поделения не съществува званието архонт, то не може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие”.

Снощи

българските владици остро нападнаха предаването на БНТ “Вяра и общество” и неговия автор Горан Благоев.

От името на Св. Синод в писмо до Съвета за електронни медии и Управителния съвет на БНТ се заявява, че не било редно “в обществената телевизия водещият на публицистично предаване да го открива с квалификации, като “безпрецедентно”, “скандално”, “нагло”, както и да настоява Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия “да даде обяснение…” и да призовава гражданите да “протестират по всички възможни начини…”

Владиците силно са се засегнали, че “БНТ чрез определени свои представители призовава например към протести срещу института на архонтството”.

Става дума за предаването на Горан Благоев от 16 юни, в което той коментира решение на Св. Синод да се подчини на Петър Манджуков и да отмени предишно свое решение, че титлата архонт не е канонична.

 

Източник:  Vesti.bg

One Comment »

 • Mariana said:

  Писмо на Неврокопския митрополит Натанаил до Св. Синод на БПЦ

  http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=78934

  “Страхуваме се, че с отмяната на решението на Светия Синод от 24.01.2007 г., прот. № 3 – пълен състав с прот. № 16 от 14 юни 2012 година, както и какъвто и „строг регламент и правилник” да приеме Светият Синод за даване в бъдеще на отличието „архонт”, съблазънта, създадена с това решение ще си остане.

  С това решение Светият Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия:

  1. Унижава великата добродетел на храмостроителството от чисти подбуди.

  2. Трябва да преработи молитвите, които Светата Православна Църква е въвела в богослужебния чин „за ктиторите, дарителите и благоукрасителите на светите храмове и манастири” и да го замени с „архонтите” – термин, който включва в себе си друго съдържание.

  3. Възкресява изчезналия и в Римокатолическата църква институт на индулгенциите – защото по този начин ще се заблуждават човеци да си купуват измислени благороднически титли чрез построяване на храм.

  4. Разделя човеците и вярващите на „благородни” и „неблагородни – прости, обикновени” и то чрез унаследяване.

  5. Спомага на човеци да бъдат завладени от гордостта и суетата и носи отговорност за душите на тези хора. Отрича на дело Господните слова: „милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве” (Мат. 6:4). Отрича небесната награда.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.