Home » Избрано

Комисия от ЕП препоръча ACTA да не бъде приета

2012.06.21 Няма коментари
Spread the love

Водещата търговска комисия на Европарламента за ACTA препоръча на депутатите да отхвърлят споразумението на предстоящата пленарна сесия, насрочена за 4-ти юли в Страсбург.

Срещу международното споразумение днес са гласували 19 депутати от комисията, за него – 12, а нито един депутат не се е въздържал, предаде Ройтерс. Вотът се счита за показателен за настроенията сред членовете на комисията.

Срещу споразумението гласуваха също евродепутатите от комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, по правни въпроси, по развитие, по промишленост, изследвания и енергетика. ACTA влезе и в дневния ред и на комисията по петициите, която на 19 юни обсъди темата в присъствието на представители на гражданите, отправили петициите.

Въпреки това европейският търговски комисар Карел де Гухт се надява договорът все пак да бъде гласуван и приет.

ACTA трябваше да предотврати нарушения на Закона за авторските права, но от гледна точка на критиците излага на риск защитата на личните данни.

Активисти се опасяват, че регламентът ще доведе до цензурата в интернет. Те също така се оплакват от липсата на прозрачност в преговорите.

Комисията нареди на Европейския съд да проучи дали ACTA нарушава основни права и поиска да се отложи окончателното гласуване в парламента до постановяване на съдебно решение.

 

Източник:  Investor.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.