Home » Избрано

Пентагонът плаши с война заради орязан бюджет

2012.06.14 Няма коментари
Spread the love

Предвидените съкращения в бюджета на Пентагона ще увеличат риска от конфликт с други страни, заяви началникът на щабовете на американската армия ген. Мартин Демпси.

Той прикани комисията на Сената за военни разходи да преразгледа стратегията си, като допълни, че мащабното намаляване на парите може да доведе до отказ от оръжейни системи и да разбие глобалните операции. Така САЩ може да загубят глобалните си позиции и да отворят вратите за врагове, които няма да се поколебаят да изпробват американската военна мощ, подчерта генералът.

Миналата година подобно изявление направи и министърът на отбраната Лион Панета. Той отбеляза, че намаляването на военните разходи на САЩ може да предизвика агресия срещу страната. Вчера Панета добави, че намаляването на армията може да доведе и до нарастване на безработицата в страната с един процент.
Съкращаването на разходите в бюджета е планирано за януари 2013 г.

Идеята е в продължение на десет години той да се ореже с 500 милиарда долара. До това положение се стигна, тъй като демократите и републиканците в Конгреса не успяха да се споразумеят за приемлив план за всички съкращения. В момента бюджета на Пентагона възлиза на около половината от военните разходи в целия свят. Обемът на годишните разходи за американската армия възлиза на около 700 млрд. долара.

 

Източник:  в. “Новинар”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.