Home » Избрано

България ще е от страните, които най-късно ще излязат от кризата

2012.05.11 Няма коментари
Spread the love

Българската икономика замръзва

 

България ще има излишък по текущата си сметка и ще намали бюджетния си дефицит, но цената за това е спирането на икономиката. Това прогнозира Европейската комисия, огласявайки очакванията си за развитие на европейската икономика до края на годината.

В редовната си пролетна прогноза за България за трети път през последните 6 месеца Еврокомисията намалява очакванията си за икономически растеж, свеждайки ги в последната до едва 0,5%. Това е най-ниската прогноза, давана досега за България. Правителството обяви, че разчита на нарастване от почти 2 процента спрямо 2011 г., разчетите на МВФ сочат 0,8%, а на БНБ -0,7%.

В края на февруари Еврокомисията посочи, че очаква ръстът от 1.4%, миналият октомври беше още по-оптимистична – 2.3%.

Спадът в износа в съчетание със свитото потребление, косвени данни за което дава равнището на безработицата и намалението на доходите, очертават картина на нисък, нулев или дори лек спад на растежа.

Европейската комисия влошава очакванията си за задлъжнялост – 1,9% през 2012 г. (1,7% преди 6 месеца). Въпреки това страната остава далеч под праговете от 3 на сто и се доближава до нивата на дефицита от 2008 г. Прогнозната инфлация е 2,6%, а безработицата ще достигне 12 на сто.

България ще е от страните, които най-късно ще излязат от кризата. Според Еврокомисията причините са свързани със слабостта на пазара на труда, продължаващото намаляване на задлъжнялостта на корпоративния сектор, както и на спада в строителството, както и заради драстичната загуба на чужди инвестиции.

Като позитивен фактор се сочат стабилността на финансовата система, лекият ръст на кредитирането за частния сектор през 2011 г. и силните публични финанси, които не се нуждаят от актуализации в средносрочен план.

Очакваното съживяване на европейската икономика през втората половина на 2012 г., дава надежда за повече поръчки за българския бизнес, който е предимно експортно ориентиран.

Европейската комисия обяви, че Прибалтийските държави вече са се възстановили от кризата. В Румъния ситуацията се подобрява, благодарение на силното вътрешно търсене и кредитиране.

Най-бързо развиващите се икономики в Европа през 2012 г. ще са полската (+2,7%) и литовската (+2,4%). Най-тежко ще е положението в Гърция (-4,7%) и в Португалия (-3,3%). Седем държави ще са в рецесия. Шест от тях са в еврозоната (Испания, Холандия, Португалия, Гърция, Кипър, Словения) и една извън нея – Унгария. Очакваният ръст в най-голямата европейска икономика – германската, е 0,7 на сто.

Като цяло европейската икономика през тази година ще остане в лека рецесия (-0,3%), издърпвана към нула през втората половина на годината, от нарастващото световно търсене. “Възстановяването е в ход, но ситуацията е все още твърде крехка, а различията между страните – твърде големи. Растежът ще остане слаб и неравен”, заяви комисарят за еврото и за икономиката Оли Рен.

 

Ивайло Калфин,

Kalfin.eu

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.