Home » Избрано

След един век китайците ще са 500 милиона

2012.05.11 Няма коментари
Spread the love

Китайската академия на социалните науки обнародва отчет с необичайното име „Китайците са твърде много?”, в който е направен изводът, че жителите на Поднебесната империя скоро ще станат „много малко”, защото раждаемостта в страната видимо забавя темпове. Политиката семейството да има само едно дете е основната причина.
Авторите на документа правят извода, че ако държавата възнамерява да се развива и в бъдеще, би трябвало до известна степен да охлаби ограниченията за раждаемостта.

Според резултатите от проведеното през 2010 г. национално преброяване през изминалите 10 г. броят на жителите на страната се е увеличил със 70 милиона души до 1,34 милиарда. Но при това коефициентът на раждаемост в Китай е спаднал до 1,5. Тоест всяка жена средно е родила по дете и половина. Това е доста по-малко, отколкото е необходимо да поддържане на числеността на населението без промени.

При коефициент 1,5 всяко следващо поколение ще бъде с 30% по-малко от предишното. Затова в скоро бъдеще броят на китайците значително ще намалее, се казва в отчета. Според демографска прогноза на ООН от 2011 г., ако в континентален Китай коефициентът на раждаемостта е около 1.8, то след 100 години броят на китайците ще падне до 900 милиона, а ако коефициентът е 1.5 то след един век в Поднебесната ще останат само 500 милиона души. /БЛИЦ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.