Home » Избрано

България празнува 24 май

2012.05.24 Един коментар
Spread the love

Пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека завърши шествието по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост в София. Слова по случай празника произнесоха вицепрезидентът Маргарита Попова и кметът на София Йорданка Фандъкова. Отслужен беше молебен.

Към празничното шествие по софийските улици се присъединиха и депутати, водени от председателката на Народното събрание Цецка Цачева.

Празникът беше отбелязан и в Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Слова произнесоха ректорът проф. Иван Илчев и председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко.

Тържества по случай 24 май имаше в цялата страна, както в чужбина по местата, където живеят българи.

Хиляди се включиха в празничното шествие в Бургас по повод Деня на славянската писменост и култура в Бургас. Шествието беше предвождано от духовия оркестър на Търговската гимназия, от бургаското духовенство, носещи хоругви и ликовете на Светите братя Кирил и Методий. Кметът на община Бургас Димитър Николов, общински съветници, народни представители, културни дейци и много граждани също се включиха в шествието.

В Шумен в шествието се включиха около 3000 души – граждани, кметът Красимир Костов, областният управител Димитър Александров, ученици от всички училища в града.

В Добрич над 3000 ученици от училищата в града получиха отличителна лента “Отличник” по време на тържествата за 24 май.

Шествия и различни прояви имаше също така във Велико Търново, Ямбол, Стара Загора, Пловдив и в много други градове на страната.

В столицата на Молдова Кишинев представители на българското посолство поднесоха цветя на паметника на Христо Ботев. Празникът продължава в населения с българи район Тараклия.

Източник:  Ekipnews.com

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.