Home » Избрано

Плевнелиев се поклони на гроба на св. Кирил в Рим

2012.05.24 Няма коментари
Spread the love

Снимка: Агенция "Фокус"

Рим. Президентът Росен Плевнелиев се поклони на гроба на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе” в Рим, предаде Агенция „Фокус”. В присъствието на държавният глава в храма беше отслужен молебен от Константийски епископ Антоний и духовници от Българската православна църква. Църковнославянски хор с български диригент изпълни православни песнопения. Духовната церемония за Деня на славянската писменост и българската култура завърши с изпълнение на „Върви, народе възродени!”. В подземието на базиликата бяха дошли и българи, живеещи в Италия. Държавният глава честити празника и заяви, че с делото си светите братя Кирил и Методий са вдъхновители на съвременна, обединена Европа.

След молебена президентът откри в подземието на базиликата „Сан Клементе” арт инсталация на сестрите Таня и Маруся Калимерови. Подбраното специално осветление, текстилни елементи и български икони заедно пресъздават „Пътят на надеждата” – както е и името на изложбата. Тя ще бъде открита до 29 май.

Държавният глава поднесе цветя и в базиликата „Санта Мария Маджоре”, където св. Кирил е представил и получил признание на славянските книги. Съветникът на президента проф. Кирил Топалов го заведе и до базиликата „Санта Праседе”, където светите братя Кирил и Методий са отсядали при посещенията си в Рим. В празника на българската култура държавният глава поднесе венец и на паметника на Иван Вазов.

Тази вечер в българското посолство в Рим ще бъде даден прием за празника. Поканени са министри от италианския кабинет. Предвиден е концерт-изложба „България в четири изкуства”, в който ще участват Момчил Миланов – живопис, Рафаил Георгиев – скулптура, Борислав Янев – живопис, Мария Жекова – оперна певица, Илия Лозанов – пианист и Иван Стайков – цигулар.

 

———————————————————-

Базиликата „Сан Клементе” се намира в сърцето на Рим, в близост до Колизеума. Храмът е осветен в памет на четвъртия римски папа – свети Климент. Първата църква на това място е била устроена в дома на римския консул Тит Флавий Клемент, внуков племенник на император Веспасиан, който според римската църковната традиция е свети Климент. През VІ век на мястото на древния храм е издигната величествена базилика, в която са запазени фрески с теми от живота на св. Климент. През 861 г. Св. Кирил Философ намира тялото на Св. Климент в Крим. Шест години по-късно той и Методий са поканени от папата в Рим и вземат останките на Св. Климент с тях. Тялото на Св. Климент е тържествено препогребано в „Сан Клементе”. Година по-късно Кирил умира в Рим. Методий иска позволение да вземе тялото в Гърция, но папата отказва и тогава Методий измолва Кирил да бъде погребан в „Сан Клементе”. По време на Френската революция тялото на Св. Климент е преместено и се изгубва. По-късно доминикански монаси намират парченце от него и то е поставено отново в „Сан Клементе”.

От тази първа базилика е останала криптата, в която се намира гробът на равноапостола Св. Константин-Кирил Философ. Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. там е поставена мозайка, подарък от България, с портрета на Св. Кирил и с надписи на български и италиански език. В един от параклисите до олтара се намира картина, изобразяваща папа Адриан II, който посреща Кирил и Методий в базиликата „Санта Мария Маджоре” и освещава славянската азбука и написаните на нея книги.

„Санта Мария Маджоре” е една от четирите главни базилики в Рим. С нейното основаване е свързана интересна легенда. През една от летните нощи на 352 г. на папа Либерий и на богатия римлянин Джовани Патрицио се явила в съня Мадоната и казала да се построи църква на мястото, където на следващия ден падне сняг. На следващия ден, 5 август 352 г., на Есквилин, там, където сега стои базиликата, имало сняг.

 

Източник:  Focus-news.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.