Home » Избрано

Васил Байрактаров, човекът, който сам идва да помогне!

2012.05.24 Няма коментари
Spread the love

От три години насам краят на учебните занятия на българските училища в Чикаго и специално на”Джон Атанасов” идват не само с красивите дипломи – един сериозен сертификат за сериозните усилия и постижения на ученици,  учители и вечно неспокойните за успеха на децата си родители. Случва се и нещо, което надхвърля и най-оптимистичните очаквания за най-добрата училищна жътва. Не е лесно да се случва това по време на световна икономическа криза, но в Чикаго, в “Джон Атанасов, това става…

През 2010 година грейна първият випуск на учениците, започнали и завършили учебния курс в едно съвременно българско училище на американска земя по най-добрата българска учебна програма и при най-добрите американски условия за обучение.

Заедно с учители и родители, със самите трудолюбиви ученици, дял за този успех има и един човек, който не обича да стои под светлината на прожекторите и пред фоторепортерските обективи. Това е Васил Байрактаров. На мнозина в Чикаго познат, но и за мнозина непознат поради неговата въздържаност и скромност, а най-вече – от неговаота жизнена позиция,че  човекът, който подпомага образование и култура, изкуство или каквото и да е добро дело, трябва да бъде предимно меценат… Това ще рече, че неговата благородна лепта не е свързана с очаквана изгода – като комерсиална реклама, популярност или някокво настойчиво себепоказване в обществото.

Васил Байрактаров е първият, най-щедър и постоянен дарител и приятел на училище “Джон Атанасов” в Чикаго. Той е който инвестира свои средства в наемането на най-добрите класни стои в американския колеж, в осигуряването на учебния процес през цялата година.

Васил Байрактаров на Форума на българските училища Той е  главният спомоществувател  на тържество за десетгодишния юбилей, както и на отличеното  от медийния портал Еврочикаго като  “Събитие № 1” за българските общности през 2011-та година  в Чикаго  – “Форум на българските училища”, чийто домакин беше училище “Джон Атанасов”. В резултат на този  Форум се създадоха неоспоримо по-добри условия за държавна подкрепа и развитие на българското училище в чужбина.

Вече второ десетилетие от периода на активната емиграция на българи в САЩ, в Чикаго сме свидетели на бързо издигащи се и добре поддържани църкви, умножаване броя на български вестници и информационни електронни портали, създаване и успешно развитие на хореографски състави и спортни клубове, постоянно увеличаване и разширяване на българските училища, които са поддържани от щедростта на родолюбци, сред които един от първите е господин Васил Байрактаров.

Той пренася отвъд океана онова силно  свое  духовно усещане за принадлежност към българския род и традиции, с което заразява сънародниците си. Знае се, макар и от малцина, че Васил Байрактаров сам търси и сякаш предчувства нуждите на сънародниците си да бъдат близко до българското. И той пръв предлага помощта си. Поне с “Джон Атанасов” е било така. Те, от училището, не знаят пътя до офиса му, той намира сам пътя до училището,  за да се усмихне и каже: “…хайде кажете от какво имате нужда, дошъл съм да ви помогна.”

Дейността и високите личностни качества на този наш съвременник – бизнесмен с душевността на възрожденци като братя Евлоги и Христо Георгиеви дали на българския народ най-старото и престижно висше учебно заведение на страната  – Софийския университет “Свети Климент Охридски” са ярък пример за подражание  за  всеки българин и всяко българско дете, в изграждането на гражданската им позиция и култура, която е главно условие за успешната реализация в съвременния свят.

Благотворителната  дейност на Васил Байрактаров, сътворена с добро сърце, с любов и вяра  и преданост към родното,  е един от пътищата за съхранението и оцеляването ни като народ и нация българска, гордееща се със своето минало и настояще.

И ето, че и сега, в края на тази учебна година, българската общественост в Чикаго ще бъде отново окуражена и зарадвана от поредния жест на нашия сънародник Васил Байрактаров. Успешното завършване на учебната година на близо 200 български деца от училище “Джон Атанасов”, тържествата с присъствието на Джон Атанасов – младши и високият авторитет, който училището има в американската общественост, утвърждаването на българските просветни и културни институции в Новия свят, от които с охота се очаква новата смяна на строителите на човешката цивилизация като Джон Атанасов, първото посещението на  български президент в българско училище в Новия свят, се съпътства и с един конкретен жест, който става още една гаранция за успех. Това е новата щедра инициатива на господин Васил Байрактаров,   която ще е от полза не на едно и две родни училища тук, а на всички ни!

Господин Байрактаров ще разпредели в зависимост от мащаба и постиженията на българските училища в Чикаго и околността му $100,000 през следващата учебна година.

И нашата, на българската общност благодарност,  и на всеки от нея, който милее за опазването на българския дух, език и култура, може да се изрази напълно само с едно – да запретнем ръкави, за да направим двойна и трайна ползата от този патриотичен дар на нашия сънародник Васил Байрактаров. 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.