Home » Избрано

“Росатом” чака парите си за АЕЦ “Белене”

2012.04.17 Няма коментари
Spread the love

Русия и България имат редица подписани договори в рамките на съвместния проект АЕЦ “Белене”, които руската страна “добросъвестно изпълнява”, заяви мениджър от руската корпорация

Руската страна ще изпълни всички задължения в рамките на проекта за строителството на АЕЦ “Белене” в България и очаква заплащане съгласно по-рано сключените споразумения.

Това заяви заместник-генералният директор по развитието и международния бизнес на руската държавна корпорация “Росатом” Кирил Комаров, предаде “Фокус”, като се позова на РИА Новости.

В края на март българското правителство обяви, че се отказва от проекта за атомната електроцентрала.

В момента се уточнява сумата, която България дължи на Русия по проекта.

Комаров посочи, че Русия и България имат редица подписани договори в рамките на съвместния проект АЕЦ “Белене”, които руската страна “добросъвестно изпълнява”.

Става дума за договори за производството на основното оборудване и първи и втори енергоблок.

“Ние сме готови да приключим изготвянето на цялата продукция, поръчана от българската страна и чакаме заплащане”, каза Комаров.

Той заяви, че в момента Русия и България не преговарят за участието на Русия в доокомплектоването на АЕЦ “Козлодуй”, където българските власти планират да пренесат почти готовия реактор, предназначен за АЕЦ “Белене”.

“Към днешна дата такива преговори не се водят и е твърде рано да се говори за тях”, коментира той.

 

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.