2024-05-08

187 thoughts on “Очерк на един „англичанин“ за България: “Няма по-прост народ…”

  1. Чета „патриотичните“ писания на хора ненаправили може би нищо добро,за да променят положението в което са се поставили сами и се удивлявам.Ние българите знаем много да даваме акъл и да намираме кусури-иначе за друго чакаме друг да ни го направи,а когато ни обидят за бездеиствието дигаме джангър до Бога.Трябва да се научим да не крием слабостите си и да сме благодарни,когато някой се осмели да ги признае-макар и по този нетрадиционен начин.Човек се учи докато е жив,а най-вече от грешките си.Погледнете съседа си,погледнете улицата си,погледнете депутата избран от Вас и ще намерите много повод за размишление,а доколко публикацията „обижда“ или се опитва да помогне да намерим верния път е друг въпрос-за умни хора.Народа го е казал „глупавия човек и вързано куче ще го захапе“.Бъдете здрави!

  2. Не мисля, че текстът е написан от омраза.
    Той е плод на доста черна (само)ирония, не на омраза.

    Освен това, доколкото ми е известно, авторът не е емигрант.
    Не става въпрос за българин, живеещ в САЩ, който да е написал този текст.

  3. Радвам се, че толкова читатели са отгатнали произхода на този изпълнен с омраза, но иначе верен текст.
    Разбира се, че е българско дело. Няма англичанин, който да има толкова причини да намрази българите, колкото някой от сънародниците ни.
    И разбира се, започнеш ли да обобщаваш и се отдалечаваш от истината до положение текстът ти да се доближи до обикновена клевета. Не всички българи сме такива и съдържанието на мнозинството от вашите мнения го потвърждава.
    А като българин, живеещ в България, мога само да изразя съжалението си, че толкова умни и вероятно способни да се реализират хора, не са до нас. Както впрочем и единият ми син, американски гражданин.
    Поради което не ми остава друго, освен да ви пожелая успех в Америка.

  4. Колко верни думи ,макар художествена измислица!

  5. Уважаема г-жо Иванова,

    Вие сте не знам коя вече поред читателка, която не е разбрала, че тази препубликация е художествена измислица… Толкова ли е трудно да се разбере това, че десетки читатели в продължение на месеци се заблуждават?

    Моля, не се ядосвайте и не се обиждайте – това е художествена измислица. Няма никакъв англичанин, текстът е написан от българин, поддържащ сайт, където точно такива са всички текстове – художествени измислици, звучащи малко или повече правдоподобно.

    Това, което сега пиша заради вас, впрочем, го писах вече не знам колко пъти в коментари под тази публикация. И ако зависеше само от мен – дори само заради това да не се налага да обяснявам не знам колко пъти вече на различни читатели, че този текст е художествена измислица – щях да го сваля.

  6. Много ми стано обидно, когато прочетох изказванията на англичанина. Той няма право да говори такива неща за нашият народ. Аз съм българка от Бесарабия, моити предъци са напуснали България „не за да търсят лек живот, а българи да си останат , да опазят своя Род“(думите на Нико Стоянов, бесарабски поет). Всички знаят, какви гонения притърпяха българите в Украина, но ний се запазихме всичкото: езика,обичаите, традициите. В настоящето време откриваме факултативи, неделни училища, за да предадем на децата езика и нашата култура.Може да звучи това всичко пафосно, но това е истина. Всеки човек, и мал и стар, мечтае макар виднъж в живота да посети майка-България.Въпреки че сме граждане на друга държава, оставаме се БЪЛГАРИ!Мисля, че това не трябва да остане безнаказано.

  7. Ivan казва:
    17 март 2013 в 13:13
    ВЪВЕЖДАНЕТО НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ Е ЕДИНСТВЕН ИЗХОД ОТ НАЦИОНАЛНАТА КАТАСТРОФА

    Общественият протест на българите се деформира съзнателно от заинтересуваните политически сили, от олигарси, от външни за България заинтересувани субекти, и вече далеч не отговаря на обществените очаквания за радикална промяна в държавата. Нужни са съвсем други хора, съвсем друга стратегия, съвсем други действия, които да елиминират нарочно поддържаната безизходица и статуквото в полза на досега управлявалите по безобразен начин страната партии и техните фаворити, окрали и оглозгали докрай общественото богатство.

    Напълно ясно е, че в момента съществува изключително голяма заплаха, която е реална, непосредствена и опасна за съществуването на българската нация.

    Тя най-общо се състои в следното:

    България е на първо място в света сред 250 страни по намаляване на населението. От 9 млн вече сме 6,9 млн. Прогнозите на Световната банка, ЦРУ и др. сочат, че през 2050 г. ще сме само 4,5 млн. души, като етническите българи ще бъдат екзотично малцинство, а впоследствие ще изчезнат напълно. Българската нация умира. По смъртност на населението (14,32‰) България твърдо заема първо място в Европа и 10-то място, между Сомалия и Свазиленд, в света, а по раждаемост сме на 214-то място от 220 държави. Друг е въпросът какъв е етническият произход на голямото мнозинство от родилките у нас. България се циганизира и турцизира. Ние сме на първо място в Европа по инфаркти и ракови заболявания; от рак и от сърце всеки ден у нас умират 264 души, всеки час по 11 души. Изключително много българи (64% според националния консултант по психиатрия) имат психични проблеми. Цените на лекарствата в България са брутално високи и са недостъпни за бедните хора. Според Евростат 61% от възрастните български граждани са застрашени от мизерия и социално изключване. Същото се отнася според Евростат и за българските деца – 52% от тях живеят в пълна бедност, лишени от храна, дрехи, обувки и др. България е първа в ЕС по неграмотност, 41% от учениците ни са в някаква степен неграмотни. Според докладите на Европейската комисия България е най-престъпната и най-корумпирана страна от Европейския съюз. Корупцията обхваща цялото общество, държавата, Парламента, Правителството, съдебната система и т.н. По самоубийства, включително и детски самоубийства, заемаме едно от първите места в Европа. По време на протестите трима души се самозапалиха, изразявайки своето негодувание и своето отчаяние от живота си в България.

    Въобще България е най-бедната, най-престъпната, най-корумпираната, най-намаляващата по население държава в Европа, която е рай за местни и чужди монополисти и крадци на национално имущество. А българите, според международните изследвания и рейтинги, са най-мизерстващите, най-болните, най-неграмотните, най-отчаяните и най-нещастните хора в Европа.

    Какво още трябва да се случи в България и с българите, за да видим всички, че е налице изключително голяма реална и непосредствена заплаха за българската нация?

    Тази заплаха категорично изисква въвеждането на извънредно положение, като единствено възможен начин на търсене решения и изходи от поредната Национална катастрофа.

    Според нас, час по-скоро трябва да се обяви временно извънредно положение, съгласно с чл. 84 и чл. 100, ал. 5 на Конституцията. Извънредното положение не бива да се асоциира с полицейски час, терор и др. То е законен механизъм за справяне със заплахи за съществуването на нацията и се ползва при необходимост от европейските страни.

    Само чрез извънредното положение в България, според чл. 15 на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, могат да се отменят някои функции на правителството, да се ограничат някои права и т.н. Няма друг начин да се решат редица социални проблеми, поставящи под съмнение физическото оцеляване на голяма част от българите вследствие безумните монополни цени на жизнено необходими стоки и услуги, включително електроенергия, отопление, храна, транспорт, лекарства, комуникации, банкови услуги, водоснабдяване, образование, здравеопазване, култура, транспорт и др. Няма друг начин за възвръщане на ограбеното национално богатство (в размер на десетки милиарди долари), станало частна собственост на мошеници, партийни лидери, мафиоти, бивши комунисти и техните наследници, престъпници, агенти на ДС и др.

    По време на извънредното положение трябва да бъдат осъществени в съответствие с правната и оперативната му рамка следните действия, които сега не са възможни:

    Регулиране на дейността на частни предприятия в енергетиката, търговията, топлоснабдяването, водоснабдяването, комуникациите, банките, строителството, екологията, здравеопазването, образованието, транспорта и др.;
    Намеса във финансовите операции на икономически субекти и на частните лица, ограбили и ограбващи българското общество;
    Конфискация по бързата процедура в полза на обществото на всякакво незаконно придобито имущество и на имущество, неотговарящо на декларираните от собственика му доходи;
    Обискиране на домове и на друга частна собственост, както и арести без обвинения на отдавна известни на обществото престъпници и лица, свързани с българската мафия и с ограбването на България, включително и хора на управленски позиции в миналото и сега;
    Частично ограничаване на свободата на медиите, които са собственост или са свързани с посочените в предходната подточка лица и които изпълняват поръчки срещу обществените протести и срещу въведеното извънредно положение и др.
    При въвеждането на извънредно положение управлението на страната ще се осъществява от граждански власти (комитети) на национално и регионално ниво. Силите за ред и сигурност са на разположение на тези граждански власти, те са под тяхно ръководство, подпомагат ги. Възможно е гражданските власти (комитети) на национално и на регионално ниво да извършат кадрови промени във всички сфери на управлението, включително и в силите за ред и сигурност.

    Всичко посочено по-горе е в рамките на Закона.

    Налице са прецеденти в различни европейски страни по въвеждане на извънредно положение при подобни обществени ситуации, което е довело успех и ползи на гражданското общество в тези страни.

    Няма друг изход и няма друга възможност за реално и задоволително решение на системата проблеми на Национална катастрофа, освен въвеждането на извънредно положение.

    Всички други ходове са палиативни и обслужват интересите на тези, срещу които протестира гражданското общество в България. Обществото няма никаква полза от тях.

    Създадените структури на протестиращото гражданско общество, ако искат наистина да спасят България, трябва да подкрепят идеята за извънредно положение.

    Друг път просто не съществува. Всичко друго е лъжа и измама. ВИЖ ПОВЕЧЕ: http://www.bgdemography.eu/

    00Гласувай за
    Отговор

  8. Глупавите хора искат да живеят в друга държава, умните искат да живеят в друга вселена, а мъдрите просто живеят.

  9. мислете за какво сте тук на земята и кой сте …а след туй за нещата на повърхността

  10. vie malko gordost niamate li,razbira se 4e sme edna ot nai drevnite nazii na zemiata,ako ne i nai drevnata sled evreite razbira se….otvorete si dobre u6ite i o4ite i zapo4nete da mislite–kolko nevegestvo na tozi sviat-boge.pomislete dobre koi e bil vinovnika da stignem dnes do tuk…4etete den i no6t i spete po malko ,razsagdavaite.narod bez istoria e narod bez bade6te,tova e mototo na na6ite vragove–za6to ne se sabudite ot tozi dalbok i bezmislen san.stiga robstvo i lagi..vreme e za istinata.nikoga ne sam razbrala kogato istinata e samo edna za6to triabva da nagovariame tolkova mnogo lagi.taka li ni e u4il xristos….ako iskame da sme glupazite ot statiata -6te badem.no ako iskame da sme velikite balgari–tova 6te badem-re6ete vie …..az izbiram–-BALGARKA–

  11. Здравейте, изчетох голяма част от написаното и е вярно че голяма час от политиците и така наречения елит могат да бъдат описани по този нелицеприятен начин. Истина е, защото те се издигнаха от вълната на мутрите и простащината която ни заля след първите години на прехода. Не трябва да забравяме, че Моисей е водил 40 години бившите роби из постинята докато не станат повече свободно родените. Вярвам, че на нас българите няма да ни трябват 40 години за да преодолеем простащината и тарикатите. Живея в чужбина, защото в първите години на промените участвах активно по стачки протести, дори в политическа партия и след 6 години като видях, че вместо по добре, става все по зле се отказах и заминах. Сега се връщам често, стрим и инвестираме в България, защото преди 2 години забелязах промяна, не в политиците а в обикновените хора, които започнаха да мислят не само за това което е зад вратата им, а и за това, което ги заобикаля. Видях почистени и с много цветя и места за игра междублокови пространства, спретнати улици, зарадвах се! След време разбрах, че това не се дължи на някой политик а на хората които живеят там, ме на всички, от единия блок ми разказаха как всичко започнало от 2 семейства, едното идващо от чужбина за два месеца всяко лято, те закупили материалите,а другото семейство сглобили бесетка, жените направили почерпка за децата и ги накарали да съберат боклуците, после покосили тревата и сложили малко цветя,от съседните входове като видели че съседите им стоят до късно в беседката и се веселят, започнали и те да разчистват и да правят място за игра на децата и място за почивка и за големите, така за 2 години един цял квартал изглеждал като от брошура. В селото където имаме къща, пътищата са добри, когато някоя улица се изкопае, цялото село събира по някой лев и се ремонтира, зимата улиците са почистени по добре от града, защото земевладелеца, който плаща заплата на трактористите си и зимата предложи да даде техниката и работниците си, а селото да осигури само горивото. Да хората се променят, не че гледам през розави очила има много още да се желае, но вече имам вяра и надежда в бъдещето на България. в големите градове все още владее простащината на бързо забогателите, но и там обикновенните хора започнаха да си търсят правата, да не си затварят очите пред нередностите и да изисват това да се промени. Няма значение кой е написал текста, обвиняваш ни в простащина нея я има, важно е какво правим за да променим нещата и не говоря за велики дела, а за малки стъпки, да запълним сами дупката на пътя, да не хвърляме боклуци и още много малки неща, да се зарадваме, че съседите са направили нещо хубаво и да не съсипваме вече направеното. Толкова от мен, вместо да се хаби енергия за това, кой прав и кой крив, запретнете ръкави, имаме много хубава поговорка, за лудо работи, за лудо не стой!

  12. Пак гавра: Дечица показват среден пръст на “Върви, народе възродени”

    Гавра!

    Две малки деца – момченце и момиченце, които са около първи или втори клас, позират, показвайки среден пръст пред портрет на създателите на българската азбука – светите братя Кирил и Методий. Под портрета стоят думите от химна “Върви, народе възродени” по текст на Стоян Михайловски. Снимката взриви социалните мрежи и предизвика негодуванието на огромна част от потребителите.

    Припомняме, че поредният фотос-гавра с българската история се появява малко повече от месец, след като цигани поругаха портрети на Васил Левски, княз Борис и цар Симеон I.

    По снимката не може да се определи времето на направата й.

    Източник: http://www.blitz.bg/news/article/168419

  13. Уважаема г-жо Дончева,

    Този текст е качен през април т.г., т.е. преди седем месеца.
    И е избор на един наш сътрудник, не е избор на редактора на изданието.

    Текстът е препубликация от сайт, който се опитва да провокира с подобни текстове с измислени автори или измислени сюжети някакъв друг поглед, да ни покаже докъде сме стигнали или можем да стигнем. Никакъв англичанин няма, който да е написал този текст – това лично аз не знам колко пъти съм го писала вече в коментари тук. Текстът е написал от българин, живеещ в България, който се подписва под псевдоним.

    Като се има предвид, впрочем, че съдържанието на този сайт се обновява всеки ден, всеки ден с качват нови текстове, не знам защо точно него сте забелязала. За седем месеца по 30 или 31 всеки по две или три или повече публикации всеки ден, сама изчислете ако искате колко други текстове в различни рубрики са пуснати в това издание и дали си струва да прочетете някои от тях или не.

    ––––––––––––––––––––
    п.с.: Може би този сайт има читатели, които смятат, че където има най-много коментари, там има най-много стойност. Далеч не винаги е така обаче. Има много текстове, които може и да нямат коментари под тях или да имат един-два коментара, които са минали така, макар че вероятно си е струвало да бъдат прочетени от повече хора. Но, понеже по някаква не знам каква колективна нагласа се смята изглежда, че само най-коментираните текстове си струват вниманието, подобни текстове продължават да се четат и коментират. Но това е и психология на тълпата, простете, не на личния избор.

  14. До редакцията. Днес за пръв път попадам на EuroChicago.Първата статия, която прочетох беше „Подземните богатства на България – управление или грабеж“.Константин Дичев ми направи добро впечатление с това, че се изправя срещу разграбването на природните богатства на държавата. Втората – уви!- е горният пасквил. Нямам представа от цялостната редакционна политика на Вашето издание, просто не чета никое издание, публикувало горния обилно разпространяван в България текст. Не сте първите,но се надявам да сте последните. Голяма грешка сте направили, че сте го отпечатали. С това ме обидихте дълбоко и си спечелихте крайното ми недоверие към Вас като издание. Ако някога България и българите ви домилеят дотам, че да не можете не да отпечатате, а дори да дочетете подобно долно писание, може би ще ме разберете. Дотогава.
    Валентина Начева Дончева
    Габрово, България

  15. Няма по-неуместна и по-мизерна самоирония от този текст! Ние българите сме изключително здраво общество, изградено от толерантни към сънародниците си индивиди. Затова се възмущаваме и ни прави впечатление всеки опит българин да прецака друг българин и сме твърде уязвими от подобни писаници. Започваме да вярваме, че наистина не струваме като народ. Това не е вярно. Предлагам да хванем автора и да му хвърлим един групов, здрав пердах. Да разбере, че сме достатъчно прости, та да се връзваме на подобни писаници…

  16. IZDIGNETE STATUQ NA AVTORA, ABSOLIUTNO VQRNO E VSICHKO 1 KUM 1 !!!

  17. Дали автора е българин, американец или англичанин, е от по-малко значение. Какво е искал да каже, пак е от без значение. Важното е съдържанието – казаното. Че след промените простотия заля България, това не може да се отрече. Доказателство за това са повечето форуми по интернета. Много по-важни са причините за тази трагедия която сполетя народа ни. Истина е, че новите ни братя, не идват да строят фабрики и заводи, училища за всичките ни деца, болници и санаториуми, почивни станции за всички работници, деца и старци, както беше преди, а да ни „изкупят“ къщите и земята. А, тези които се съпротивлявали били прости, понеже пречели на „инвестициите“. Народът ни бил много прост, много зависливист, много лош, понеже се съпротивлявал, макар и неуспешно, на този нечуван грабеж, извършен с помощта на новите ни братя и предателите от рода на крадеца Горбачов. Така че, независимо кой е авторът на тази статия, независимо какво е искал да каже с нея, тя би трябвало да отвори очите и на „най-простият“ българин.

  18. Не знам как четете, уважаеми читатели, но явно все още има хора, които не са разбрали, че никакъв англичанин няма, че авторът на този текст е българин, списващ сайта Бъзикилийкс.

  19. Този англичанин явно много е разочарован от новите си колонии. Англичаните са свикнали в продължение на столетия да се разхождат на екскурзия по света с колониалните си войски, необезпокоявани от нищо. Българите обаче му откраднали инвестициите. Опитал се да присвои къщата на някои закъсал българин, но не успял. Българинът се оказал много прост, защото така той пречи и на другите \"инвеститори\" да грабят нещастния народ, който с такава радост посрещна \"свободата и демокрацията\" и с такъв ентусиазъм се присъедини към ЕС и НАТО. Де да имахме повече такива прости българи. Или може би инвестициите на този англичанин са откраднати от някой нов \"тарикат\", който тарикат граби и от народа. Но не са ли англичаните, техните приятели и роднини, които ни насадиха тази \"демокрация и свобода\", та сега на свобода и воля, \"тарикатите\" грабят народа?

  20. И като се замислите малко, обижда ви или не, ще видите, че човека все пак е прав за повечето неща които казва 😉 стига сме играли на обидени някой като ни каже истината в очите! Стига сте биле като „кон с капаци“ и да не виждате какво става около вас….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *