2024-05-19

187 thoughts on “Очерк на един „англичанин“ за България: “Няма по-прост народ…”

  1. Абе хора … спрете с вашите глупости, това което е казал човека е на 100% вярно, абсолютно всичко което той каза е вярно! Това, че не 100% от българите са такива е друг въпрос… на него му е ясно… както и в тяхната държава не всички са …

    Човека е прав, и е време да се осъзнаем!!!!

  2. Любен Пандев: „Моят съвет е – никога повече не влизайте в този сайт, никога повече не четете тези автори.
    Те искат да ви унижат и навредят.“

    Този сайт не е източникът на този текст. Това е казано в коментарите десетки пъти и в самото начало на препубликацията е написано. (“Няма по-прост народ от българския” – под това заглавие „Невероятно инфо“ пусна материал, който, макар, че е художествена измислица, решихме да публикуваме заради самоиронията, която не може да те остави безразличен.“)

    Еврочикаго е свободно пространство, което значи, че има сътрудници, които имат достъп на качват сами текстове – били те техни авторски или препубликации. Текстът е качен от наш сътрудник, който не е емигрант. Да изтрия тази публикация (защото някои много искат да изкарат Еврочикаго първоизточник на текста, или защото си мислят, че някакви българи в чужбина са написали тази пародия за българите в България – което въобще не отговаря на истината), би значено да погазя принципите, с които е бил създаден този сайт.

  3. Накратко, \"литературната измислица\" подадена като стръв за изнервените българи, е ментална рефлексия на същите така саркастично иронизирани негативни черти на българите.
    Т.е. авторът надянал мантията на \"възмутен англичанин\" не е успял дори да забърше лигите си, предвкусвайки как \"простите\" българи ще се нахвърлят един върху друг и ще се самоочернят двойно повече, отколкото \’наужким\" ги очерня \"англичанинът\". Който познава англичаните знае, че те са една от нациите,които се самоиронизират по-безпощадно и от нас. Но не се самоненавиждат. В материала личи автоненавист, чието послание към читателите не цели да предивика самокритичен размисъл, а озлобление-към писаното,към псевдо-англичанинът/т.е.другите и най-вече към себе си.
    Колективната и личностна психология познава тези похвати и предвижда много добре резултатите. Самочувствието е слабото място на личностите и групите в депресия. Удар по и без това накърненото самочувствие предизвиква отприщване на неконтролируема самоунищожителна ярост.
    Удрянето от този род не е помощ нито е лечение, не води дори и до изразходване на натрупан негативизъм. То е мазохистична жестокост целяща разрушение на останалото добро и здраво у българина.
    Един образован, уважаващ себе си и обичащ народа си журналист, първо ще анализира резултата от материала си и ако реакцията, /в случая лесно предвидима/ ще помогне с нещо на \"обичаните\’ от него сънародници,го публикува.Ако не е от полза /което очевидно е така/\"ще изрита кучето си\" и ще се въздържи.
    След като се е публикувало такова нещо, следва да приемем, че авторът и издателят са преценили ползите и вредите и осъзнавайки последиците за българите, са пуснали това.
    Биха могли, ако бяха малко добронамерени, да съчинят оптимистична пародия, която би предизвикала не ярост, а добра усмивка и дори шеговити вицове, които лекуват.
    Но те са искали и са ударили болния по болното място, знаейки, че ще го заболи. Знаейки, че предизвиканата ярост ще бъде последвана от апатия, отчаяние и бягство. Това са искали – това и постигат с просташката си алчност.
    С една дума решили са да навредят на българите.
    И са успели. Въпросът е -Защо? Естествено за пари или за власт, което е същото…..
    И така, връщаме се в началото: – описвайки в най-черни краски съотечествениците си, авторът и издателя са описали себе си като безскрупулни простаци.
    Жалко за някои от тях,за които имах по-добро мнение.
    Така те се изравняват с безвратните ни простаци управници, които като кърлежи смучат народа и държейки го в хронично малокръвие го унищожават за пари.
    Спрете да коментирате този пасквил.
    Моят съвет е – никога повече не влизайте в този сайт, никога повече не четете тези автори.
    Те искат да ви унижат и навредят.

  4. „Няма по-нагъл, лъжлив, умствено ограничен и уродлив, в резултат на вековно кръвосмешение народ от англичаните. Това са впечатленията на всички уродливи българи след възможността директно да се сблъскат с ниското възпитание, арогантността, мързела, роболепието, пиянството и ниската хигиена, които този грозен народ смята за британски традиции.
    Болшинството българи са ставали свидетели на пиянските изпълнения на поданиците на Н.В. От две бири един англичанин може да се докара до състояние сам да се търкаля в менюто от преди няколко часа.“

    Напъмно съм съгласин с Явор.Виждал съм всичко гореспоменато и още доста грозни неща на тази „“велика културна нация““ …..
    Сигурен съм че тази статийка,тъй добре оплюваща ни,е писана от някой недоволен нашенец.Познавам доста Англичани закупили къщи в България и ви уверявам,че въобще не мислят за нас по този начин.Напротив,за тях всичко наше е ново и интересно.Радват се на невиждано от тях до сега гостоприемство.Доста неща не могат да проумеят.Няма как да обясниш на Англичанин , че Българите имат къща апартамент и вила а в същото време са бедни и много други неща.Но пък съм ги видял как живеят в Англия и ви уверявам , че колкото и да сме бедни животът ни е по хубав от техния.
    Обаче си имат политици,които се грижат за добрия имидж на Англия , за разлика от нашите.
    Междувпрочем ако се позамислим,няма как който и да било чужденец да опознае толкова добре Българите , че да напише с такива подробноти неща които няма как да отречем.Като изключим снимката която е на цигани май всички констатаций са вярни.Но какво да се прави като от доста време „уважаваните“ ни политици на това ни учат ?
    Лошото е , че става все по зле………

  5. Няма по-нагъл, лъжлив, умствено ограничен и уродлив, в резултат на вековно кръвосмешение народ от англичаните. Това са впечатленията на всички уродливи българи след възможността директно да се сблъскат с ниското възпитание, арогантността, мързела, роболепието, пиянството и ниската хигиена, които този грозен народ смята за британски традиции.
    Болшинството българи са ставали свидетели на пиянските изпълнения на поданиците на Н.В. От две бири един англичанин може да се докара до състояние сам да се търкаля в менюто от преди няколко часа.
    За много българи случилото се с г-н Едуард Стърнс е един вид възмездие за хилядите наши сънародници, подлъгани да търсят работа и по-добър живот в „добрата стара Англия“, където с тях се отнасят меко казано лошо. Англичаните не могат да ни стъпят на палкия пръст по образование, ителект и трудолюбие. За мен неоспоримо доказателство за това твърдение е факта, че в едно от най-големите им висши учебни заведения преподавател по английска литература им е българин. Ето защо не може да се каже, че българският народ е неук. Прехваленото английско образование създава точно такива „ревльовци“ като г-н Стърнс, мързеливи и непригодни да съществуват в съвремието ни. Той е представител на народ, обединен около масовите сбивания по стадионите и оплакването на отминалите „славни“ дни на Британската империя. За разлика от сънародниците на господина, които явно са с ръждясали от постоянната влага мозъци, болшинството българи се борят постоянно и преуспяват дори на неговия плесенясал остров.Истинските българи са горди с образованието, историята на народ-победител и децата ни, които учим да вземат най-доброто от всички народи по света.
    Защо този поданик на Н.В. не може да види, на какъв потъващ кораб е пасажер? Огромен % ръководни кадри в Англия не са англичани, а индийци, пакистанци и други, които са успели да ги претопят във всеки един аспект от живота им. Единни англичани може да се видят само под масите в пъбовете.
    Не може един представител на прогнил остров да дава оценка на когото и да е, защото предците му векове наред са лъгали, крали и убивали по всички краища на света, като основната им цел и в миналото и сега е била забогатяването на корумпираната им нация за сметка на другите народи.Техният народ е народ без вяра, тъй като за пари и почести са боготворяли всеки, който плати достатъчно.
    Този господин е нагъл наивник, който не вижда в какво обречено „общество“ живее, а също недостатъците и овчото поведение на сънародниците си.Не може да види зависимостта, развита към корумпираните медии и лицемерните закони на умиращото си кралство. Сега му иде да се ухапе (отзад), защото опита му да завладее още малко територия от земното кълбо е претърпял пълен и необратим крах.
    Призивът му за нашето унищожение, потвърждава представата за злобен представител на т.нар. „западна цивилизация“.

  6. Оригиналният линк към източника е посочен преди повече от два месеца.

    „Mariana said:

    sunshine.1988 said:
    Държа да ми бъде обяснено какво точно означава, цитирам:
    Източник- Бъзикилийкс-Истината такава, каквато можеше да бъде!?
    И защо не открих нищо по темата в google.uk ????

    Из http://neverojatno.wordpress.com/author/chergar/
    (Бъзикилийкс – Истината такава, каквато можеше да бъде!?)

    „Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността.
    Съвпадението с реални събития, свързани с действително съществуващи субекти и обекти, носещи същите имена както героите в изложените писмени текстове е случайно и неволно. Всеки читател и посетител на тази страница приема безусловно гореизложеното.
    Читателите са единствените, които носят отговорност, за това как приемат информацията от художествените измислици.“

    http://neverojatno.wordpress.com/2012/04/21/prost/
    Очерк на един англичанин за България: “Няма по-прост народ от българския”

    # 28 април 2012 at 9:20 AM“

  7. Ne se shashkaite bratia – tazi statia e bazik na avtorite na tozi site, koito ochevidno sa bulgari:

    http://neverojatno.wordpress.com/

    Az parvonachalno se vazmutih neveroiatno kato prochetoh parcheto, no biah ubeden, che tova ne moje da go napishe anglichanin – prosto niama nachin. I taka se okaza.

    Mnogo e vajno v takiva sluchai da se proveriava iztochnika. V sluchaia tova e ironia podobna na tazi statia na sahstia site spomenat po-gore:

    http://neverojatno.wordpress.com/2012/04/25/pujaci/

    v koiato bulgarite sa obiaveni za nai-drevnia narod na sveta ot OON i im se davat specialni prava.

  8. В света на свободната конкуренция между богати и бедни, една от проявите на \"висшата справедливост\" е, че с течение на времето бедните (българи, румънци, сърби,украинци,кавказци,казахи, афганци и т.н. – в същност огромното мнозинство от човечеството) започват сами да се подценяват като по-малоценни хора в сравнение с богатите (англичани,французи, германци, американци, японци и т.н.). Подобно самоподценяване е напълно в унисон с либералната философия на свободния пазар, според която бедният сам си е виновен за неравностойното си икономическо положение спрямо богатия, чиито заслуги за благополучието му също са си едва ли не лично негови. Това се налива в главите на бедните българи (и техните онеправдани събратя по света) вече повече от 20 години и те ще продължават да вярват на тази помия (и на хора като въпросния измислен англичанин, публикувал този антибългарски бисер) докато се подпали чергата и на богатите, което няма много да закъснее, защото прехвалената либерална пазарна система напоследък здравата забоксува.

  9. За съжаление това е истината. Ако автора бе написал и за шуробаджанащината картинката щеше да бъде пълна.

  10. МИЛА РОДНА КАРТИНКА

    Летен ден. Пътуваш с каручка.

    Ширине, ниви, ливади. Пак ниви, пак ливади, пак поле. Сред полето бяло параклисче. Вътре скрит контрабанда тютюн. Вън кръст стърчи. На кръста кацнало невидимо ангелче, донесло божията благодат.

    До параклисчето бунар. В бунара студена вода, извряла от сърцето на майката земя. Над бунара кобилица виси. Кофата от кобилицата открадната.

    Отбиеш се да утолиш жаждата си и не можеш.

    Тръгваш пак. Каручката тропа. Летен ден. Ширине, ниви, ливади, поле. Пак ниви, пак ливади, пак поле. Сред полето бяло параклисче. Вътре скрит контрабанда тютюн. Вън кръст стърчи. На кръста кацнало невидимо ангелче, донесло божията благодат.

    И така нататък, и така нататък.

    Мила родна картинка! Един път ли си радвала душата ми, един път ли си замъглявала очите ми със сълзи, за да не мога да видя всички дреболии на твоята красота.

    Вечният шоп, който ме кара с каручката, е безучастен като кобилите си, безучастен към околните красоти, както и към липсата на кофата.

    — Украднали са я — каже. — Беше нова, та някой може да я е взел за употреба.

    В тона на гласа му и в думите му нямаше ни възмущение, ни протест. Напротив, в тях звучеше някакво оправдание на стореното и малко завист към тоя, дето я е взел за употреба…

    Елин Пелин Из „Аз. Ти. Той“

    Е, днес не крадат на дребно – крадат мащабно, крадат като за световно, крадат като за последно…

    Вечният шоп обаче не се възмущава от перверзията на нашите и сдружените с тях световни крадци, а от истината за своето патриотарство.

    Срамува се, протестира срещу „българомразците“, които му навират истината в очите.

    Да се чуди човек защо французите не мразят, а почитат авторите на „Гаргантюа и Пантагрюел“, „Тартарен дьо Тараскон“; да се мае защо германците не протестират срещу твореца на „Барон Мюнхаузен“…

    Уж велики нации, пък нямат елементарно чувство за собствено достойнство!

    Докато ние правим „на две стотинки“ клеветниците, изографисали ни в „Бай Ганю“, в горния „Очерк на един англичанин за България“, пък и в черногледите коментари към същия.

    Точно в това се състои нашето национално достойнство!

    Ама ха!!!

  11. знаете ли , четох и четох доста мнения и гледни точки,… и се разплаках.Може би малко ме е срам,но май се стреснах къде раста,под какво мислене ….

  12. Поздравления, Петре! (от горния коментар)
    Ако имаше малко повече такива като теб, които не упрекват англичаните, а си търсят грешките, България да е грейнала. Защото тя наистина е истински рай, който от глупост превръщаме в ад.

  13. Zdravejte i ot men,

    zhiveja v London i sym vidjal ot dobroto na anglichanite i ot loshoto, syshtoto vyzhi i za bylgarite. Ima mnogo verni neshta v statijata koeto me boli bez znachenie koj e pisal.

    Za men naj golemijat nedostatyk na Bylgarite e bezdushieto! Njakoj prochete li kakvo napisah? Sega shte go napisha s glavni bukvi BEZDUSHIE! Predi mn vreme rabotih v Amerikanskijat Cherven Kryst i horata bjaha pratili tonove brashno, olio, zahar i t.n. i amerikankata si skubeshe kosata i ne mozheshe da proumee shto za narod ste, kak taka u vas njama sense of community?!? Prosto mestnite kmetove i obshtinski rabotnici ne iskaha da go razdavat na pensionerite darom zashtoto njamat smetka ot tova … az bjah izumen syshto i mi se placheshe 🙁

    Predi 15 godini rodnijat mi grad Montana beshe kato sled bombardirovka po pytishtata i sym se opitval da organiziram protesti i da napravime planina ot schupeni avto chasti pred obshtinata … poznajte koj beshe tam? Ami az!

    Ot vreme na vreme si idvam v BG i minavam prez Vraca (prosto primer davam) … ej hora minete prez Vraca prosto ot ljubopitstvo … tova e neverojatno krasiv grad no minete s kola … Sled Saraevo sled vsichkite bombardirovki gradyt e kato nov, a v Vraca e kato v Bagdad, povjarvajte mi ne preuvelichavam! E kak mozhe toja narod tam da ne izleze edin ponedelnik i da ne blokira centyra i garata i avtogarata i da ne kazhe STIGA! kak mozhe takova BEZDUSHIE?!?!?!?!?!!? A primeri takiva hiljadi. Ako beshe v Gyrcija, Anglija ili Francija, shtjaha da linchuvat kmeta i gradskata uprava i da se slozhat palatki na pytnoto platno no v BG ponezhe ne ti e v dvora, nikoj ne mu puka. Stotici grazhdani na Vraca i ne samo se pribirat sled rabota s razbiti koli i si go iskarvat na zhenata, decata kucheto i kotkata, no nikoj ot tezi VELIKI bylgari ne e izljazyl i ne si e mrydnal pijanija gyz da organizira neshto v polza na communitito!

    Znaja che mnogo shte me napljujat i shte mi kazhat abe ti kakvo si trygnal po chuzhdenecija i ot tam akyl davash, ne me interesuva i otgovori njama da cheta …. shte se radvam ako pone na 10 choveka im vleze pod shapkata i napravjat neshto za ostanalite 10 000 BEZDUSHNI myrtvi dushi! Az organiziram pochistvane na brega na jazovir Ogosta kojto e neverojatno krasiv a e pylen s plastmasa i bokluci. Ako iskate prisyedinete se. Ako li ne shte si go chistja sam zashtoto Bylgarskata krasota mi dostavja udovolstvie i iskam i drugi hora da sa shtastlivi kato go poseshtavat. Neka otdeli svojat 1 chas ot svoeto egoistichno bitie i takiva statii njama da ima povod da bydat pisani ta kojto i da e avtora.

    S obich,
    Peter

  14. До „NIK“
    Нещо си се объркал драги,май имаш предвид „наследниците на първия човек на земята“-Македон!Те са граждани на БЮРМ и се наричат „македонци“от 1945 г.насам,а държавица си имат от 1992.

  15. АНГЛИЧАНИН ПОЩУРИ БЪЛГАРСКО СЕЛО коментари/4
    Раздавал пари в местната кръчма, предлагал брак и показвал крака през прозореца на автомобила си
    29 юни 2012, 20:41
    Тополовград, България

    Англичанин пощури жителите на село Хлябово, Тополовград, със странното си поведение. 40-годишният мъж раздал паунди на случайни хора в местната кръчма, предложил брак на непознати и показвал краката си през прозореца на колата си.
    Преди известно време Стивън се сдобил с къща в Хлябово. Идвал у нас от време на време, като при последното си пребиваване подлудил цялото село. Англичанинът пускал силна музика в Шевролета си и по всякакъв възможен начин привличал вниманието върху себе си. Очевидец разказва как днес по обедно време е спрял в центъра на селото и започнал да хвърля дрехи от колата си. После зарязал автомобила си и тръгнал пеша към Тополовград. Малко по-късно бил арестуван от полицаите.

    Англичанинът говорел несвързани неща за руска кралица, която щяла да разстреля всички в селото. Той предложил брак на случайни хора, раздал награди.

    Стивън е добър познайник на полицаите. При предишното му задържане той сам си извадил препаските от джапанките и се завързал за решетката.

    Преди дни полицаите го посетили в дома му, след като вдигнал луд скандал на приятелката си. Тогава те намерили един грам марихуана у него./БЛИЦ
    Без коментар…

  16. p.s.:

    Реших все пак, макар и постфактум, да променя въвеждащите думи към публикувания тук текст така, че никой повече да не търси „черна котка в тъмна стая, при условие, че котката я няма“ (Имам предвид Edward Stern.)

    Сега, надявам се, и най-разсеяните ще са доволни, понеже в представянето на текста мо-та-мо се казва, че той е измислица.

  17. Irinart,

    No need to write to the fictional English author –

    if you want to write to someone – write to „Chevdar“ – http://neverojatno.wordpress.com (Bazikiliyks)

    –––-

    Irinart,

    Няма нужда пишете на измисления английски автор –

    ако искате да пишете на някого – пишете на „Chevdar” от http://neverojatno.wordpress.com (Бъзикилийкс)

  18. To Mr. Edward Stern:

    Mr. Stern,

    I have never read a more repulsive and inaccurate description of the Bulgarian people and values.
    In your hot-air balloon pride you have the audacity to consider the English people the gold standard against which all other nations are measured.
    Just because you eat eggs and bacon for breakfast doesn’t mean that this should be the breakfast for all the people in the world. Not to mention that your diet is a reason for the staggering obesity rates in ALL of the English speaking countries.
    But we, Bulgarians, do not write articles how horribly fat England is and how English street vendors rip innocent tourists off. We do not write articles blaming you for the economic situation the world is in (although we should for it all started with the industrial revolution and the English greed enslaving whole nations). We do not criticise the English people for their incredible shallow and consumer way of life.
    Because we are not you. And we do not walk in your shoes. And we do not go about other nations telling them: You should do business like we do and be like us! By the way, try doing this in China!
    Don’t you think, that we, who live amongst the English people, not laugh at you? Or think that you are stupid to do things the way you do? Or that we are shocked how un-educated and shallow you are?
    I admit, foreigners get ripped off and take advantage of and pick-pocketed in Bulgaria. But so they do everywhere else in the world. Maybe you don’t watch the news (I wrote read initially, but I changed my mind because I think watch will be a more appropriate verb for you), but there is a whole range of very popular tourist destinations that tourists are advised to stay in the compounds of their resorts so that they do not get robbed, or worse- killed. But then maybe you didn’t read this news for you were too busy following the Diamond Jubilee.
    And please do not compare Bulgaria to Spain or Greece. And don’t come crying when the EU has to bail (again) these more spirited than us countries. Don’t come crying when the EU breaks down because of their dept.
    Whatever the reason for your shallow and absolutely arrogant and offensive article is, I feel sorry for you. I feel sorry for your big ego felt compelled to ostracise all Bulgrians. Keep your little thoughts for yourself.
    We don’t need ANOTHER foreigner to tell us who we should be.
    We know who we are, we know our shortcomings and strengths and our history. We know who we are. And thank god we are not English. For you would never think to come and purchase property in Bulgaria if we were. We are friendly, warm and welcoming people, and I feel sorry for you to have come across the opposite kind of people. But as you say: tough luck. Stay where you are for we do not need you and your potty mouth opinion. In all fairness you didn’t swear in this article, but all English people do. You cannot make a sentence without swearing, even on National television (Generalization sucks, doesn’t it?)

  19. „Те са интелигентни, но са прости.“

    Хорица, само един съвет – виждам, че ви тресат разни квазипатриотични идеи, мине не мине попадна на едни такива колкото безсъдържателни, толкова и парадиращи нищота (защото темите и материалите, които развивате са точно нищота) някъде из виртуалното пространство, където само разлайват кучетата и в които не пише нещо по-съществено от дрън-дрън, само по това мога да ви позная, още от заглавието ви разпознавам, имате неповторим дрън-дрън почерк …. ала поне от малко осмисляйте какви тъпоумия съчинявате, интелигентни били, ама прости, на това му казват оксиморон, но в случая не е стилистично средство, а просто един „moros“ без „oxys“.

    Поздрави и се надявам, да порастнете малко, че се излагате повече и от бай Ганьо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *