Home » Избрано

ЦИК ще публикува протоколите от заседанията си, но занапред

2012.03.07 Няма коментари
Spread the love

 

Скрийншот от сайта на Централната избирателна комисия, направен на 26 февруари

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) е взела решение протоколите от заседанията й да бъдат публикувани на сайта на комисията. Това обяви днес шефът на комисията Красимира Медарова в интервю за БНР.

Липсата на информация за дебатите в комисията по важни за изборния процес въпроси беше една от най-сериозните критики срещу комисията при подготовката и провеждането на последния вот миналата есен.

Казусът попадна и в критичния доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за проблемите при гласуването в България. Една от препоръките там гласи, че решенията на избирателните комисии по жалби и обжалване трябва “да са напълно прозрачни и отворени за заинтересуваните страни и обществеността”.

Решението за оповестяване на протоколите е взето на 13 февруари и огласено в медиите, каза днес Красимира Медарова. Проверка в сайта на ЦИК обаче показва, че решението все още не е достъпно там.

След поредица от въпроси Медарова уточни, че действието на решение е бъдещо, т.е. ще са видими протоколите за решенията, които комисията е взела след 13 февруари 2012 г., но няма да бъдат огласени дискусиите по решенията преди и по време на президентските и местните избори миналата година.

В отговор на критиките на неправителствени организации Медарова пое ангажимент ЦИК да преустанови практиката да дели решенията на протоколни и непротоколни и да публикува всички документи.

 

———————————————————————

* В интервюто за предаването “Неделя 150” шефът на ЦИК отказа да коментира медийните публикации, че фирма, в която работи съпругът й Николай Медаров, е спечелила обществената поръчка за изграждане на софтуер на Агенцията по вписванията, както и че Медаров е изработил предизборното лого на управляващата партия ГЕРБ (от квотата на която Медарова стана председател на ЦИК – бел.ред). На настойчивите въпроси и по двете теми Красимира Медарова отговори неколкократно с думите, че не разполага с такава информация.

 

Източник:   в. “Дневник”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.