Home » Избрано

„Българка на годината ‘2011” e Петя Цанева

2012.03.07 2 коментара
Spread the love

Церемония по повод удостояване с отличието на ДАБЧ „Българка на годината ‘2011” на името на Св. Злата Мъгленска

Днес, 7 март 2012 г., от 11.30 ч. в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” се състоя тържествена церемония по повод удостояване с отличието „Българка на годината ‘2011” на името на Света Злата Мъгленска. Призът на Държавната агенция за българите в чужбина се връчва за трета поредна година. С него се отдава почит на наши сънароднички в чужбина за съществен принос в опазването на националната идентичност сред българските общности, за значими културни и благотворителни инициативи, посветени на България.

Церемонията беше открита с изпълнение на хора на НБКМ и кратко слово на проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека и председател на комисията.

Топли думи на признателност към всички номинирани отправи г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. В своето приветствие тя подчерта: “България ще я има, защото я обичаме, защото работим за нея, защото сме жени. Защото сме българки, защото знаем как да даваме живот, как да го пазим и как да го правим достоен и ценен”.

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Росен Иванов поздрави номинираните българки и им изказа благодарност за тяхното възрожденско дело и мисия, която те изпълняват с гордост.

Госпожа Маргарита Попова връчи наградата “Българка на годината” за 2011 г. на г-жа Петя Цанева* – основател на първото българско неделно училище „Св. Иван Рилски” в Мадрид. По-късно тя основава още шест филиала на училището в други градове на Испания. Инициира и организира множество форуми, посветени на съхраняването на българската духовност, традиции и фолклор, както и на благотворителни кампании за деца, лишени от родителски грижи.

За активна дългогодишна професионална и обществена дейност бяха отличени със специални грамоти и плакети г-жа Снежана Симеонова, директор на гимназия “Св. Св. Кирил и Методий” в Димитровград, Сърбия и г-жа Мария Пинти – директор на Городненското училище в Болградски район, Одеска област, депутат в Болградския районен съвет, Украйна. Отличията бяха връчени от вицепрезидента на Република България.

Поздравление към нашите сънароднички като пазителки на българското и духовната идентичност отправи г-жа Даниела Петрова, председател на Комисията по културата, гражданското общество и медиите в Народното събрание.

Г-жа Снежана Йовева специално поздрави отличените българки и поднесе цветя от името на заместник-министър председателя и министър на финансите на Република България г-н Симеон Дянков.

Домакините от Националната библиотека и от БНР също бяха предвидили награди за изявените българки.

На тържествената церемония присъстваха представители от посолствата на Испания, Украйна и Сърбия, от Министерството на външните работи, СУ „Св. Климент Охридски”, неправителствения сектор и други институции.

Източник:  аba.government.bg

———————————————————

* Г-жа Петя Димитрова Цанева е основател и председател на асоциация на българи в Испания “Балкан”; основател и директор на Първо българско неделно училище “Св. Иван Рилски” към Посолството на Република България в Мадрид, Кралство Испания; член на Управителния съвет на Асоциацията на българскитеучилища в чужбина (АБУЧ).
През 2010 г. г-жа Цанева създава Първа българска неделна гимназия “Йордан Йовков” в Мадрид.
През всичките 9 години, в които работи в Мадрид, тя полага неимоверни усилия за институционално уреждане на въпроса с материалната база на българските училища в Испания. С помощта на Генералното консулство във Валенcия и посолството в Мадрид са сключени споразумения за ползване на класни стаи в испански училища в съответните области. Полага усилия тези споразумения да прераснат в двустранен договор между българското и испанско министерства на образованието в полза и на
останалите български училища в Испания.
Днес към асоциацията на българи в Испания “Балкан”, чийто председател е г-жа Цанева, функционират 8 български училища с общ брой 420 ученика.

Още по темата https://www.eurochicago.com/2011/10/treto-izdanie-na-godishnata-nagrada-ve-balgarka-na-godinatave-na-dabtch/

2 коментара »

 • наградата said:

  Света Злата Мъгленска (на гръцки: Αγία Χρυσή, Агия Хриси) е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското робство в България. Ражда се в бедно семейство в село Слатина (в превод на гръцки език Хриси), Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.

  Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

  Турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година. Българската православна църква почитат паметта ѝ на 18 октомври всяка година.Цариградската патриаршия както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ “Нов мартирологий” на преп. Никодим Светогорец.

  На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия.

  През 2009 г. по идея на историка Пл.Павлов св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина при председателството на Р.Манджукова учредява наградата “Българка на годината” на името на Света Злата Мъгленска, която се обявява всяка година на 21 януари. За 2009 г. наградата е присъдена на Костадинка Кунева и Спаска Митрова.

 • ibaazer saroolu said:

  – Petia Tsaneva e edna mnogo dolna jena i goliam mosennik !!! Az lichno biah – horeograf po narodni tantsi v neynata asotsiatsiya – Balkan , Madrid , godina i polovina , bez da sam poluchaval edna stotinka !!! Hodehme na uchastiya po ispanski meropriyatiya , horata plastaha , no Drugarkata Tsaneva obirase vsichko , za tantsiorite – nisto !!! Edno vreme v – Balgaria pravela , balgaro-savetska drujba , a sega balgaro – ispanska , vajno e – dalaverata !!! Zatova sazdade dasterni asotsiatsii po drugi gradove v – Ispania , tia razpredelia parite , vsichko minava prez neya !!! Niakoy znae li kolko pari i se otpuskat , horata tam sa na dobrovolni nachala , bez dohodi ot tezi asotsiatsii , vsichko i samo za Drugarkata – Petia Tsaneva , na garba na bedniyat – imigrant !!! A vitse prezidenta nisto neznae za tezi golemi dalaveri !!!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.