Home » Избрано

Честит национален празник, господин президент!

2012.03.02 Няма коментари
Spread the love

Трети март за България е денят, в който българинът (би трябвало да) се замисля за своята общност, за държавата и пътя, който е изминала, за жертвите за свободата.

Това е, разбира се, и официален ден – на патетики, речи, паради и приеми.

Приеми не само у нас, но и в българските посолства в чужбина.

На тези приеми, предполага се, гостите идват – освен да пият уиски и да установяват връзки – да почетат държавата България, член на Европейския съюз. Да почетат нейното достойнство.

Всъщност, националният празник на една държава е празникът на нейното достойнство!

Тези дни в медиите изтече информация, че тъй като нашите посолства нямат достатъчно средства, привличат спонсори за отбелязването на празника. Информацията не обезпокои особено много медиите, те я отметнаха и я забравиха бързо.

И така, на приема за Трети март във Вашингтон поканените ще се възползват от щедрото спонсорство на Шеврон – същата тази фирма, срещу чиито апетити в България общественото мнение се бори яростно.

За какво достойнство говорим?

Господин президент, достойнството на нацията олицетворявате вие. Не смятате ли за необходимо да обърнете внимание на правителството и на външния министър, че спонсорирането на прояви, свързани с националния празник, е акт, принизяващ независимостта и достойнството на страната ни?

Има граници на държавно-частното партньорство. Ако средствата на страната не са достатъчни за прилично отбелязване на празника в чужбина, значи някой трябва да се замисли. Правителството е за това.

Достойнството на държавата е над частните интереси – надявам се, че сте съгласен с това твърдение.

Пиша този редове, защото по пътя, по който сме тръгнали, можем да стигнем до държавен прием в Бояна в чест на Трети март, когато, господин президент, ще посрещате гостите си, вместо под държавния герб, под пана с надпис Мобилтел, Софарма – и, разбира се, Шеврон.

 

Христо Буцев,

в. “Култура”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.