Home » Избрано

Осмата световна среща на българските медии ще бъде в Букурещ

2012.03.02 Няма коментари
Spread the love

Букурещ ще бъде столица на Осмата световна среща на българските медии през 2012-та. Форумът, който събира представители на най-значимите медии у нас и в чужбина, ще се състои от 16-и до 20-и май в Румъния, съобщават организаторите му. Темата на срещата тази година е „Медиите – между глобалното и регионалното“.

По време на форума ще бъдат дискутирани промените в медийната среда у нас и по света през последната година, въздействието на кризата върху българските общности зад граница и техните медии, а специално внимание ще бъде отделено на спецификата на работата и условията, в които работят регионалните медии у нас.

Много са причините да бъде избрана точно северната ни съседка за домакин на Осмата световна среща на българските медии. Това обясни Максим Минчев, шеф на Българската телеграфна агенция, един от организаторите на форума:

„Първо, защото с Румъния през последните 1000 години са свързани съдбовни дати от нашата история. Второ, защото с Румъния през последните 20 години ние вървим заедно, станахме заедно членове на НАТО, на ЕС; убеден съм, че заедно ще преодолеем и Шенгенската бариера. В Румъния през 60-те и 70-те години на 19 век се ражда и българската журналистика“.

Световната среща ще насочи вниманието и към българите, живеещи в областта Банат. Според данните от официалното преброяване в Румъния, техният брой е около 10 000 души. На срещата като част от съпътстващата културна програма ще бъде представена и уникална по рода си изложба на печатни издания и фотографии от българското Възраждане. По думите на Минчев подобна изложба не е правена от Освобождението до наши дни. Тя ще бъде реализирана в партньорство с Националната библиотека и ще съдържа непоказвани до този момент вестници, списания, снимки и писма от личните архиви на Ботев, Каравелов и Раковски.

Към срещата се присъединява и Съюзът на артистите в България, като част от плановете са в Букурещ да бъде излъчена премиерата на най-новия български филм „Миграцията на паламуда“.

Предвид близката дестинация, според Минчев тази година се очаква форумът да бъде посетен от голям брой медии:

„Ще бъдем рекордьори. Тази година очакваме над 100 медии от България и чужбина. Надявам се тази цифра да бъде многократно по-голяма от предишните“.

Срещата се организира от Асоциацията на българските медии по света и от Българската телеграфна агенция и предстои да бъде официално открита на 17 май тази година. (Б.Р. Сред поканените да участват в нея е и Еврочикаго).

Димитър Панев
Дарик радио
 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.