Home » Избрано

Българското посолство в САЩ поело ангажименти към “Шеврон” с договор?

2012.03.02 3 коментара
Spread the love

Българското посолство в САЩ поело бизнес ангажимент към „Шеврон” и спонсорството на българския прием във Вашингтон не е безвъзмездно. Това става ясно от договора за спонсорство, съобщават от ВМРО. Задължението е регламентирано в т. 4 от предмета на договора между посолството ни и „Шеврон”: „Даряваният поема ангажимента да представи пред американските инвеститори последното развитие на икономическата ситуация в България, както и представяне на възможностите за бизнес и инвестиции.”

ВМРО обаче са открили, че тeкстът е по-различен във варианта си на английски и там въпросното задължение дори е обявено за „крайна цел на събитието”: „The Donee declares that the ultimate goal of this event is to provide the American investors with an update on the developments in the Bulgarian economy, as well as with a review of business and investment opportunities in Bulgaria today”.

Договорът за „съвместно спонсориране” има места за подпис от страна на посланика ни в САЩ Елена Поптодорова и от Даяна (или Диана, както е отбелязана в българския текст на договора) Сидни, на мениджърски пост в корпорацията „Шеврон”.

От документа става ясно, че именно посолството е потърсило „Шеврон” за финансиране: „Посолството на Р. България в САЩ се свърза с Шеврон Корпорейшън, с молба (изпратена до Диана Сидни) за съвместно спонсорство”.

Както стана ясно преди седмици, наемът за залата на официалния български прием по повод 3 март във Вашингтон се поема именно от компанията, която в България свърза името си със скандалната ситуация с проучването и добива на шистов газ.

Логото на „Шеврон” пък стои на официална покана за приема. ВМРО тогава разпространи копие от нея.

Оказва се, че и това е било регламентирано в договора – т. 2 и 3 от него гласят: „Фирменото лого на дарителя ще бъде отбелязано на официалната хартиена и електронна покана, която ще бъде разпратена до над 500 човека; Дарителят ще бъде включен във всички прес-съобщения, касаещи събитието”.

Българското външно министерство трябваше да отговори дали в този случай са спазени законът, протоколът и установената дипломатическа традиция. МВнР трябваше да даде обяснение възможно ли е дипломатическо представителство да приема помощ именно от тази компания, а в същото време да защитава политиката на правителството в София, което – поне засега – декларира отказ от сондажите за шистов газ.

Вместо това от Външно министерство пренебрежително коментираха, че „това е обичайна практика”.

Любопитна подробност е, че залата за приема, която „Шеврон” плаща, е в сградата на организация, която нерядко е наричана „Министерство на колониите”. Става дума за Организацията на американските държави, която обединява държавите в Северна и Южна Америка с ръководна роля на САЩ, разкриват от ВМРО.

 

Източник:  http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=21025&Itemid=9

 

3 коментара »

 • Mariana said:

  “Така постъпват и българските дипломатически представителства в Анкара и Истанбул. Срам – не срам, и те са принудени да протягат ръка към турски спонсори, за да заплащат масрафа си по празнуването на Трети март. На турците няма как да им е до празник точно на тази дата, но като гледат с какви мизерници си имат работа, направо им дожалява. Може би си казват: Все пак се отървахме от тия…”

  Из http://www.segabg.com/article.php?id=590106

 • :))) said:

  I te lapat amerikanski … (редактирано от деж. редактор)

 • Pesho said:

  Господин усмихнат (от постинга по-горе), този сайт се чете от възпитани и образовани люде. Като не ви харесва – намерете си подходящо място.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.