2024-03-28

1 thought on “Ако имахме нужда от по-различна църква, щяхме да я имаме

  1. „…Тъй като християнството у нас е предимно битово, в масовото съзнание църквата се възприема по-скоро като някаква културно-просветна и отчасти патриотична организация, “кърмилница на българщината”, национална светиня, която трябва да бъде бранена. Това наложено през Възраждането…“
    Именно уважаеми авторе на статията!
    Българи е религиозно самоинаименование. Подобно но юдеи и мюсулмани.
    По исторически стечения на събитията,днешните българи са приели етническото самоинаменование като последни носители на древната религия на Великата Богиня Майка. Дори в късното средновековие ние се наричаме и ни наричат готи. Но религията ни е на Богинята Майка -Кибела и нейният небесен – Бел-Бял. Не-случайно химна на Родопа започва с „Бела съм Бела юначе…“. Тази песен е наистина химн-песен за възхвала на Бога. Бела-Бяла е земната половина на Бога, женската същност. Юнака-пастир е жреца на Богинята. Небесната половина-мъжката същност е Бел-Бял. Земният живот се означава с червена охра на керамиката и червен цвят на везмо, мозайки и картини, това е Кибела, Богинята Майка. На конгреса събор през 382 г., когато готската служба е анатемосана а Орфил недопуснат на заседанията се ражда Света Богородица …от Богинятя Майка. Дотогава няма такова животно като Света Богородица в канона.Белият цвят е цвета на небесната същност на света и неговият носител-мъжкото начало, Бел-Бял или с други думи Слънцето. Затова керамиката се боядисва в горната част на съдовете с бяла боя а мозайки, шевици и картини са с бял цвят. Оттам идва така мъчената Българска Мартеница – символ на религията ни – преплетените бяла и червена змия. Който не се е досетил къде да ги види , нека погледне неизброимите ни артефакти – мозайките на епископския храм в Кабиле, вила Армина в Пловдив, тракийските храмове, тракийските произведения на изкуството от злато до камък и керамика.
    Да си погледнат и пренаписаните средновековни артефакти – „Солунската легенда“. Въпреки всичко, там е останало сведението „…в народите словенски наричащи се българи…“. Т.е. народите които са по Словото Божие се наричат Българи а не авраамци или мохамедани . Българската религия е по-стара с хилядолетия, справка Варненският некропол от преди 7000 год. , и българската религия не е част от „трите основни религии“. Българската религия не е този тип религия за който пледира автора на статията. Религията ни е част от бита и ежедневието с ритуалите и традициите свързани с този бит на Генетично ниво. Религията ни не е Шериат а всекидневно битуване с ближните и заобикалящата ни природа, по чиито цикли се съобразява този бит. Затова ще продължаваме да празнуваме Коледа Млада Бога, Герговден по-личен от Великден, Еньовден, Пеперуда, Герман и т.н. От незнание или от гузна съвест ще палим от дъжд на вятър свещ в църквата за здраве или за починали.
    Този дълъг предговор го написах за да покажа, че днешното юдохристиянство няма нищо общо с традициите ни и празнично-обредната ни система, защото то е наложено със сила от гръцките фарисеи през турското робство, когато Българската Черква като юридическо понятие не съществува. Няма я! Векове наред. Но предците ни не я оставят. Въпреки опитите на гръцките фарисеи за налагане на православието. Днес не може да се даде еднозначна оценка кое е по-страшно като последици – ислямизацията на най-българските земи на свещенниците на тракийските колена -бесите или подмяната на религията на Тривелий Велики, Омуртаг, Симеон и Иван АсенІІ с гръцкото православие -ортодокславие. И когато нашите така мразени възрожденци надигат глава за черковно самоопределение …гръцките православни фарисеи първи скачат на нож срещу възрожденците ни! Плътно зад гърците застава Руската патриаршия чрез руското посланничество в Истамбул! накрая турският Султан ни дава ферман за Самостоятелна черква!
    Кое православие и коя версия на християнството да наречем българско!? Авторе!
    В църковният календар на така наречената БПЦ има само няколко празника с български светци. Малък процент римски имена и основно …гръцки и юдейски. И въпреки че го има Спасителят на Европа от исляма – Тривелий Велики, БПЦ и дума не казва че е българин. Защото няма да се върже баснята на Синода за кривокраките пришълци от глетчерите на Тян шан станали християни в края на 9-ти век по милостта на гръцкия император!!!!
    Кой народ ще приеме така наложена религия?!
    В провинциален град има уникална черква като архитектура на сводовете, там се влиза само на голям празник или при …смърт. Срещу черквата на стотина метра от двете страни на срещуположната страна на улицата живеят две прекрасни почтенни възрастни жени. Едната гледа на пепел, другата с олово. При тях не спират денонощно опашките от хора с проблеми. За какви синоди, какво християнство и за какво ДС да дискутираме?!
    Хората имат един живот и си вярват на гетичната религия „като опре ножа в кокала“ когато дойде нещастието.
    Бог високо, цар далеко, БПЦ е заета със собствените си „страсти“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *