Home » Избрано

Светло бъдеще за България чак през 2050

2012.01.16 Няма коментари
Spread the love

България ще е сред 40-те страни по света, които през 2050 ще бележат завиден икономически растеж. Това прогнозира британският гигант HSBC в доклада си за световната икономика в средата на века.

Балканската страна ще се нареди до 11 латиноамерикански държави, в това число Бразилия, Аржентина, Чили, Ел Салвадор, Коста Рика и Доминиканската република. Редом до нея ще бъдат и няколко източноевропейски – Румъния, Турция и Чехия.

През следващите 40 години Русия ще расте само с 3-5% годишно, но това няма да й попречи да бъде сред десетте най-големи икономики в света. Преди нея ще бъдат единствено Китай, Индия и Съединените щати, предвижда още банката. Тя освен това прогнозира, че лидерите по растеж в бъдеще ще бъдат Филипините, Чили, Перу и Украйна.

В основата на прогнозата са демографските и социални тенденции – раждаемостта, равнището на здравеопазване и образование на населението.

Освен това е отчетена текущата инвестиционна привлекателност:

защитата на правото на собственост, влиянието на държавата върху икономиката, нивото на демокрацията и монетарната политика на властите. Въз основа на този модел анализаторите на банката са направили прогноза за 2000-2010, която се оказа близо до реалните резултати.

Източник: frognews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.