Home » Избрано

И бащата на интернет заклейми SOPA

2012.01.23 Един коментар
Spread the love

Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий изрази възмущението си от законопроекта Stop Online Piracy Act (SOPA), като обяви, че текстът нарушава правата на човека и не е правилно да бъде приеман в една демократична държава, съобщава на своя сайт австралийският вестник Sydney Morning Herald.

По време на годишната конференция Lotusphere на IBM, Бърнърс-Лий заявява: “Ако сте американец, би трябвало да призовете своите познати да протестират срещу тези (цензуращи) закони, защото те не зачитат правата на човека и не са подходящи за една демократична държава.”

Според него всички те засягат целият механизъм на работа на интернет, като ограничат потребителите относно това как, с кого и кога се свързват.

В момента гласуването на законопроекта SOPA е забавено, за да могат да бъдат внесени поправки в него, които да отговарят на част от обществената критика. Настоящият вид на закона предвижда блокирането и изтриването на интернет сайтове, независимо дали са регистрирани в САЩ или извън страната. Също така търсачките в интернет и социалните мрежи ще бъдат задължавани да премахват резултати, свързани със съдържание с неуредени авторски права.

SOPA може да задължи големи компании за парични транзакции да спрат да работят с компании или сайтове, които разпространяват под някаква форма подобно съдържание. Същият натиск ще бъде оказван и на рекламните компании.

Поради тази причина много от водещите интернет гиганти се обявиха против подготвяния законопроект. Тази седмица имаше оналйн протести от различни сайтове като Wikipedia, Wired, Google, Reddit и др.

 

Юлиан Арнаудов,

в. “Дневник”

One Comment »

  • Nik said:

    Вашингтон, САЩ /КРОСС/

    Членовете на хакерската група “Анонимни” обещаха да организират атака срещу най-популярната социална мрежа “Facebook” в събота, 28 януари, съобщава РИА “Новости”. Те уточняват, че това тяхно действие ще е продължение на протеста им, адресиран до американските власти, които наскоро приеха два твърде рестриктивни закона за борба с пиратството. Припомняме, че става дума за т.тар.SOPA (Закон забраняващ онлайн пиратството) и Pipa (Закона за защита на IP адресите).

    В свое обръщение, публикувано в портала за видеообмен “YouTube”, членове на хакерската групировка заявяват, че “между хората на “Анонимните” и властите в САЩ стартира онлайн война”.

    ИА “КРОСС” припомня, че срещу тези закони се обяви дори и свободнага енциклопедия “Уикипедия”.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.