Home » Избрано

Китай и Индия се включиха в строежа на Thirty Meter Telescope

2012.01.23 Няма коментари
Spread the love

Две държави, чиито икономики са едни от най-бурно развиващите се сега в света – Индия и Китай – се обединяват, за да осигурят на своите учени достъп до един от най-съвременните телескопи, който в момента е в процес на изграждане. Правителствата на двете страни са определили финансиране на обща стойност от 1 милиард долара, за да участват със свой дял в строителството и да получат време за наблюдение с телескопа Thirty Meter Telescope (TMT) на върха на вулкана Мауна Кеа в Хаваите.

Проектът стартира през 2009 г. и трябва да завърши през 2018 г. Огледалото на съоръжението ще бъде с диаметър 30 метра. Експерти в областта на астрономията смятат, че откриването на втория по големина телескоп в света ще стане важен етап от развитието на астрономията и ще доведе до нови открития в тази сфера в близко бъдеще.

 

Източник:  hicomm.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.