Home » Избрано

Офис за Демократична институции и права на човека препоръчва занапред българите с двойно гражданство да могат да бъдат избирани

2012.01.07 3 коментари
Spread the love

Президентски и общински избори в България през октомври се характеризират с уважение на основните права и свободи, но широко разпространените твърдения за купуване на гласове подчертават необходимостта за продължаване на реформата, се казва в окончателния доклад, публикуван на 5 януари 2012 г от Office for Democratic Institutions and Human Rights – ОССЕ / Офис за Демократична институции и права на човека (БДИПЧ).

В доклада се изтъква широкият политически избор на гласоподавателите и спокойната среда, в която са протекли изборите.

Въпреки това, повечето кандидати изтъкват пред наблюдателите на изборите, че купуването на гласове е сериозен и широко разпространен проблем. Някои опозиционни партии също твърди, че е бил допуснат натиск върху някои кандидати за общински суветници и техните поддръжници.

Докладът също така отбелязва, че почти всички кампании за отразяване в медиите е трябвало да се заплащат, в резултат на което почти липса на редакционно покритие на избирателната кампания.

Изказва се загриженост за „Определена липса на прозрачност“ в работата на Централната Избирателна Комисия (ЦИК), за неспособността на Комисията да взема навременни решения, както и от факта, че опозиционните партии не са включени на ръководни места в избирателните комисии.

Изказват се опасения относно неточността на избирателните списъци, както ефективността на правила за финансиране на кампанията, обработката и представянето на резултатите, както и законовите текстове които постановявават, че предизборната кампания се провежда единствено в български.

Комисията препоръчва занапред българите с двойно гражданство да могат да бъдат избирани (прерaзглеждане на член 65 на Конституцията).

3 Comments »

 • Любомир Гаврилов said:

  Препоръката „занапред българите с двойно гражданство да могат да бъдат избирани“ която OSCI/ODIRH прави към България може да изглежда на пръв поглед намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Тънкостта е обаче, че както и по-рано отбеляза Венецианската комисия, член 65 на Конституцията противоречи на Европейската харта за правата на човека. В този смисъл са и последните тълкувания на Хартата от Европейския съд за правата на човека в Страсбург. И България е ратифицирала Хартата без забележки!!!

 • Nik said:

  България не страда от липса на закони, а от тоталното им неприлагане.

  Това важи с особена сила за онези правни норми, които не предвиждат адекватна санкция за нарушаването им.

  В такъв случай законите се оказват по-ненужни от хартията, върху която са напечатани.

  Един американски автор,бивш сенатор – Phil Gramm – казва голямата истина за доскорошния просперитет на САЩ:

  „Вut what made Americans who we are is a historically unprecedented level of freedom and responsibility.“

  Свободата у нас целенасочено е превърната в „слободия“, а отговорността се носи само от най-бедните и най-слабите.

  Плутократски властови елит се самовъзпроизвежда благодарение на клептократските нагласи на охлоса, величаен от палачите му като „Народ“.

  Всеки, който дръзне да им каже истината (на палачите и на жертвите), бива на минутата остракиран, елиминиран от общественото пространство.

  И така – вече почти седемдест години.

  Докога ли…

 • Любомир Гаврилов said:

  Nik, така е, не случайно в целия дълъг списък от препоръки (на български тук http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/08/1740486_osse_cik_e_neprozrachna_i_neefektivna_v_organiziraneto/?p=0#addcomment)
  по същество има само едно предложение за съдебна промяна: това на член 65 от Конституцията за двойното гражданство. Останалото са упътвания как да прилагаме собствения си закон. В нормална държава ЦИК и без специални подритвания от страна на международни организации, биха си публикували стенограмите от заседанията. Не и в България. В България, според домораслите юристи и министерски мишки „всичко, което не е изрично позволено е забранено“, теза която може и да е била на мода преди един век в Европа, но в 2012 година е смешна. Особено за държава член на ЕС. Там е корена на злото: липса на демократична култура, срив на образователната система, изпростяване на нацията. И логичната реакция на това :
  циганите са виновни, турците защо гласуват, няма двойните граждани да ни управляват, абе „тия“ ли ще ни кажат (разбирай „Европа“) и т.н.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.