2021-12-06

3 thoughts on “Офис за Демократична институции и права на човека препоръчва занапред българите с двойно гражданство да могат да бъдат избирани

 1. Nik, така е, не случайно в целия дълъг списък от препоръки (на български тук http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/08/1740486_osse_cik_e_neprozrachna_i_neefektivna_v_organiziraneto/?p=0#addcomment)
  по същество има само едно предложение за съдебна промяна: това на член 65 от Конституцията за двойното гражданство. Останалото са упътвания как да прилагаме собствения си закон. В нормална държава ЦИК и без специални подритвания от страна на международни организации, биха си публикували стенограмите от заседанията. Не и в България. В България, според домораслите юристи и министерски мишки „всичко, което не е изрично позволено е забранено“, теза която може и да е била на мода преди един век в Европа, но в 2012 година е смешна. Особено за държава член на ЕС. Там е корена на злото: липса на демократична култура, срив на образователната система, изпростяване на нацията. И логичната реакция на това :
  циганите са виновни, турците защо гласуват, няма двойните граждани да ни управляват, абе „тия“ ли ще ни кажат (разбирай „Европа“) и т.н.

 2. България не страда от липса на закони, а от тоталното им неприлагане.

  Това важи с особена сила за онези правни норми, които не предвиждат адекватна санкция за нарушаването им.

  В такъв случай законите се оказват по-ненужни от хартията, върху която са напечатани.

  Един американски автор,бивш сенатор – Phil Gramm – казва голямата истина за доскорошния просперитет на САЩ:

  „Вut what made Americans who we are is a historically unprecedented level of freedom and responsibility.“

  Свободата у нас целенасочено е превърната в „слободия“, а отговорността се носи само от най-бедните и най-слабите.

  Плутократски властови елит се самовъзпроизвежда благодарение на клептократските нагласи на охлоса, величаен от палачите му като „Народ“.

  Всеки, който дръзне да им каже истината (на палачите и на жертвите), бива на минутата остракиран, елиминиран от общественото пространство.

  И така – вече почти седемдест години.

  Докога ли…

 3. Препоръката „занапред българите с двойно гражданство да могат да бъдат избирани“ която OSCI/ODIRH прави към България може да изглежда на пръв поглед намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Тънкостта е обаче, че както и по-рано отбеляза Венецианската комисия, член 65 на Конституцията противоречи на Европейската харта за правата на човека. В този смисъл са и последните тълкувания на Хартата от Европейския съд за правата на човека в Страсбург. И България е ратифицирала Хартата без забележки!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *