Home » Избрано

Законът за БТА най-после влезе в парламента

2011.11.10 Няма коментари
Spread the love

Още през 1991 г. Конституцията разпореди да има такъв закон за създадената преди 113 години национална информационна агенция. Дали дълго чаканият закон ще е достатъчно добър или ще е подобен на Изборния кодекс, които създаде много нови проблеми?

BTA_Bulgarian_News_AgencyЗаконопроект за Българската телеграфна агенция (БТА) бе приет днес на извънредно заседание на Парламентарната Комисия по културата, гражданското общество и медиите.

Проектът е внесен от председателката на комисията Даниела Петрова от ГЕРБ и депутата Екатерина Михайлова от Синята коалиция.

Приемането на този закон е в изпълнение на разпоредби от Конституцията. Такъв документ трябваше да бъде разработен и приет до 1997 г. според решение на 36-ото Народно събрание от 1994 г., когато беше изработен временен статут за БТА.

От тогава четири състава на парламента не пожелаха да се занимават със статута на националната информационна агенция, създадена през 1898 г. с указ на Княз Фердинанд. Проект беше написан в края на 2000 г., но тогава пък не намери време управляващото парламентарно мнозинство на Обединените демократични сили (ОДС).

Утвърденият днес проект предвижда БТА да е юридическо лице на бюджетна издръжка – първостепенен разпоредител с бюджетни кредити. Определят се принципите, от които агенцията се ръководи при осъществяване на своята дейност, за която се отчита пред Народното събрание.

С нарочни текстове в законопроекта се създават необходимите гаранции за осигуряване на независимостта на БТА от политическа, идеологическа и икономическа власт.

На базата на дългогодишната практика и огромния опит на агенцията в новинарството е описан начинът, по който БТА осъществява дейността си. Изброени са органите и институциите, които имат право на достъп до информационните продукти на агенцията, за което е предвидена целева държавна субсидия.

Предлага се БТА да се управлява от генерален директор, който се избира и освобождава от Народното събрание с мандат 5 години.

Предвижда се държавната субсидия на агенцията да се включва в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, както е и сега.

Предвидени са държавни субсидии за информационно осигуряване на държавата и за придобиване и поддържане на дълготрайни материални активи. Собствените приходи са от дейности, пряко свързани с дейността на БТА и управлението на нейното имущество.

Одит на бюджета и управлението на имуществото на БТА се осъществява от Сметната палата.

В Преходните и заключителни разпоредби се предвижда в срок до три месеца от влизането в сила на закона Народното събрание да избере генерален директор на БТА.

За изпълнението на Закона за Българската телеграфна агенция за 2012 г. са необходими 4 млн. лв. субсидия от държавния бюджет.

През 1994 г. Временният статут беше изработен по инициатива на тогавашния генерален директор Стефан Господинов, който почина година по-късно. След него за шефове на БТА бяха избирани Милен Вълков (1995-1997), Панайот Денев (1997-2002), Стоян Чешмедиев (за три месеца) и Максим Минчев, избран през 2003 г., който е генерален директор в момента.

Източник: Вести.бг

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.