Home » Избрано

Необходим е закон за проституцията в България

2011.11.03 Няма коментари
Spread the love

Това заявиха секс-труженичките Рени и Весела на пресконференция в “София-прес”

Крайно време е да има нормативен акт в България, който да забранява или легализира проституцията. Това е мнението на повечето секс-работници в София и страната, с които известните столични проститутки Рени и Весела поддържат контакти. Двете се появиха на среща с медиите в Национален пресклуб “София прес”. Обясниха, че искали да присъстват повече техни колеги на пресконференцията, но получили откази, защото момичетата и момчетата се страхуват.

Рени и Весела нямат сводници. Според тях доста от проститутките работели без сводник. Има сводници, които работят с по няколко момичета, но жените сами се предлагат.

Много повече от 2000 са секс-работничките в страната. Нямам представа колко са наистина, защото много работят по интернет, много – на телефон, каза Рени. Тя сподели още, че не познава колежка, която да работи под охрана на полицай, независимо, че често до местата на предлагане на улицата се забелязват патрулки. Познанствата с полицаи не пречи да бъдат задържани винаги, когато има заповед да се профилактира този контингент.

Рени и Весела се надяват да застанат в основата на нова организация, която да защитава интересите на уличните проституиращи. Те настояват поне да се регламентират конкретни места, където могат да упражняват занаята си в градовете. И да си плащат за правото да работят това, което им определят със закон. Така и криминалният елемент в този бранш може да бъде минимализиран.

Предлагали са ми юристи да направим фондация, но целта на тези адвокати беше да се спечелят и усвоят пари, затова идеята за това беше стопирана, заяви пък журналистката от Варна Даниела Великова, която участва по скайп в пресконференцията. Освен като журналист, Великова е работила като собственик на салон за масажи. Написала е книги за проституцията в България. Тя бе една от първите, която повдигна темата за регламентиране на проституцията като професия.

Рени защити колежките си и в морален план. Тя не познавала жена, която да упражнява древната професия, която да е изоставила детето си в социална институция.

В Холандия и Белгия проблемът с плащането на данъци бил решен отдавна. Там проститутките, когато решат да работят, предплащат седмичен данък на общината и такса за работа на улицата или пък плащат наем в къщи, лицензирани за секс услуги. Собствениците на къщите пък от своя страна плащат специални данъци от тези наеми.

www.sofia-press.com

——————–

Деян Донков е един от най-готините донжуановци в театъра:
Има доста по-абсурдни неща в страната ни, не е толкова учудващо, че проститутките искат да легализират занаята си. Когато нещо не е узаконено, държавата иска да вземе от който може, каквото и както може. В България проституцията е развита. Но не знам защо проститутките искат да бъдат официално признати, може би имат някакви облаги.
Актьорите и проститутките си приличат. Ние си продаваме душите, те – телата. Така че сме доста близки. Дали е опасно или не е въпрос на гледна точка. Когато си разголил душата и някои хора не те оценяват и се възползват от това, боли много.
Трябва да се направи синдикат на секструженичките и да си защитават правата. Проституцията тук е свързана най-вече с чалгата. Сигурно искат услугите им да са по-официални, за да им е по-спокойно. Може би желаят да си разполагат сами със собствените си органи, те да си ги продават, а не някой да им взима процент и да им казва какво да правят. Някои знаем, че ги продават и насила ги изкарват.

Записа: Ваня Костова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.