Home » Избрано

Медиите били като купувачите на гласове

2011.11.15 Няма коментари
Spread the love

Медиите по време на изборите постигнаха влияние, аналогично на купуването на гласове. Това коментира Орлин Спасов от фондация “Медийна демокрация”, представяйки резултатите от мониторинга на медийната среда в периода на предизборната кампания.

“Медиите изиграха роля на брокери между политиката и публиката”, коментира експертът. Спасов посочи, че в хода на официалната кампания премиерът Бойко Борисов е продължил да бъде най-споменаваното име в медиите.

След него се подреждат кандидатите за президент Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин. От институциите най-споменавани са ГЕРБ, правителство, БСП, ДПС. Хората, изразили най-много мнение в медиите, се оказват партийните лидери Бойко Борисов и Сергей Станишев, а не кандидатите за президент. Тези кандидати не бяха мажоритарни личности, а партийни кандидатури, коментира Орлин Спасов.

Положителните публикации за Росен Плевнелиев са шест пъти повече от отрицателните, докато за Калфин – 1,7 пъти повече. Според Спасов се наблюдава нарастваща тревога в средата на медиите за свободата на словото. По думите му медиите действат като предприятия, ръководейки се от краткосрочни или средносрочни цели за печалба около властта. Той представи данни, според които 50% от журналистите декларират, че се упражнява политически натиск върху тях или върху медията, в която работят.

 

Източник:   в. “Новинар”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.