Home » Избрано

БСП ще оспорва в съда избора на президент

2011.11.09 Един коментар
Spread the love

Станишев търси от “Атака” и сините помощ за касиране на изборите

 

БСП ще се опита да оспори резултатите от избора за президент и вицепрезидент в Конституционния съд.

Председателят на БСП Сергей Станишев днес за пореден път декларира, че не се е отказал от идеята да оспорва отминалите избори, които партията му загуби.

След многобройните възражения за резултатите от местните избори на редица места, сега юристите на БСП вече били убедени, че има достатъчно основания да се обърнат към съда за оспорване избора на президент и вицепрезидент.

“Трябва да се проведат консултации по въпроса и с други политически сили, да съберем 48 подписа и да сезираме КС.

Такова мнение изрази и Волен Сидеров, критики отправиха от ДПС, и от Синята коалиция, така че това е важен политически въпрос, а не дребно заяждане”, посочи председателят на БСП.

Той отново отправи заявените вече обвинения: В България за последните 20 години не са провеждани подобни избори – скандално организирани и провалени от гледна точка на европейските стандарти.

“Още с приемането на Изборния кодекс бе ясно, че ГЕРБ се готвят за служебна победа. Вътрешният министър Цветан Цветанов би трябвало да е арбитър за честното провеждане на изборите, но се наложи страхът като атмосфера, имаше контролиран вот, хаос и закононарушения на изборния процес, бяха задействани мутренски групировки и масирано купуване на гласове”, подчерта той.

Станахме свидетели на манипулацията, контрола и на възможната фалшификация на подадените гласове. Масово в страната, в близо една четвърт от общините, вървят жалби за касиране на изборните резултати. ГЕРБ нахално иска касиране в Шумен, в Кърджали и на други места, където резултатите не отговарят на политическия им интерес.

Има две форми на политически и правни действия оттук нататък – касиране на местните избори и оспорване законността за избора на президент и вицепрезидент на републиката”, твърди Станишев.

Станишев и колегите му от ръководството на БСП бяха убедени, че изборите ще бъдат фалшифицирани още далеч преди изборния ден и многократно го заявиха.

Той нарече проекта за Бюджет 2012 г. “бюджет на мизерията и масовото обедняване”, защото “трета поредна година не се планира нито индексация, нито увеличаване на доходите на българските граждани”. От БСП се готвели да предложат алтернативен на правителствения бюджет.

В Съюза на демократичните сили днес застъпници и членове на Секционна избирателна комисия при гласуването на 30 октомври в плевенското село Бохот разказаха какви нарушения се виждат на запис от камера, който вече е предаден на прокуратурата.

Виждало се как членът на секционната комисия от ГЕРБ в селото Иванка Ангелова взема оригиналната бюлетина, с която гласува възрастен човек, пъха я в чорапа си и я подменя с друга, която преди това е пуснала на земята и маркирала с химикал в полза на друг кандидат за кмет.

Според председателя на СДС Мартин Димитров такива случаи не са изолирани и ако са били масова практика,това би изкривило и променило вота на редица места.

ГЕРБ не се притеснява от евентуално искане за касиране на президентските избори

Това коментира пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

На БСП друго всъщност не им остана, видяха резултатите от изборите, посочи Главчев. Но по думите му и в тази посока от опозицията имат затруднения, тъй като трябва да съберат 48 подписа в парламента, а те не могат да го направят засега. За нас най-важен е вотът на суверена, на народа, заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Нямаме други притеснения, освен че искаме да отговорим на очакванията на народа, а виждаме, че те са по-големи – т. е. и отговорността е по-голяма, обясни Димитър Главчев.

От ГЕРБ все още очакват БСП да каже конкретно какви са нарушенията. При организацията на изборите би могло да се желае повече, но дали има нарушения, се произнасят компетентните органи, отбеляза депутатът.

За критиките към проектобюджета за следващата година Главчев каза, че той е абсолютно европейски. В него виждаме всички принципи, които са заложени и в бюджетите на страните-членки на Европейския съюз – те са като червена линия и в нашия бюджет, посочи той.

Главчев посочи, че в проекта са заложени конкурентоспособност, най-ниски данъци, запазване на доходите, солидарност, въпреки че левият и десният спектър според него ги разбират по различен начин.

Ние се позиционираме повече към дясното разбиране за солидарност, но виждаме, че имаме увеличение на средствата за социални програми, за здравеопазване и за наука, добави Димитър Главчев.

И даде за пример парите за здраве – с 11 млн. лв. повече, с 40 млн. лв. се увеличават средствата за средно образование, а с 10 млн. лв. – тези за наука.

 

Източник:  Vesti.bg

One Comment »

 • Nik said:

  “БСП ще се опита да оспори резултатите от избора за президент и вицепрезидент в Конституционния съд.”

  Циркът е върховен!

  “Партия”, която не съществува юридически, а само фактически – вече 62 години (след т.нар. V конгрес на БКП през 1949 г.):

  – е парламентарно представена;

  – е с неоспорена легитимност от издънките си ГЕРБ, сДС, ДСб, А-така;

  – е “дясна” по същество (с най-много милионери-плутократи);

  – е “лява“, но само на думи;

  – държи и дърпа конците на всички власти в страната България;

  – има мнозинство от “бивши” партийни секретари в “Конституционния съд” на “Република” България;

  – е жизнено потребна както на управляващите в който и да е момент, така и на техната опозиция –

  в качеството на необходимото плашило за опарилите се от столетната й терористична дейност.

  “Но по думите му и в тази посока от опозицията имат затруднения, тъй като трябва да съберат 48 подписа в парламента, а те не могат да го направят засега.

  Що за олигофренска аритметика ни поднасят?!

  Ще рече, че партайгеносите не разполагат с 48 места в Парламента, та трябва да прибягват до съдействие от страна на братската опозиция сДС, А-така, и пр.?

  Наистина мизерните им манипулации нямат край…

  Но и населението на територията България си го бива:

  над 1 милион главуняци гласуват за казаните с чорбата на социализЪма.

  Трагичното е, че от всичко гореизброено – и още повече неизказано – си пати свестният български народ.

  Тежко и горко ни…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.