Home » Авторски страници

Сагата с подмененото гориво на АЕЦ “Козлодуй” пред развръзка?

2011.11.01 2 коментара
Spread the love

Днес, 2.11.2011 г., инж. Петър Пенчев – член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, която е носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”, е внесъл във Върховна касационна прокуратура Допълнение към сигнал по преписка № 10476/2008, по която преди месец бе възобновена проверката в Апелативна прокуратура София. В допълнението той алармира, че още един служител от АЕЦ “Козлодуй” публично потвърждава далаверите, огласени още преди три години от физика Георги Котев за внедряваното от 2004 г. в централата ядрено гориво.

След публикация в интернет от Г. Котев на документа “Техническо решение” за новото гориво, на 19.08.2011 г. главният експерт в АЕЦ “Козлодуй” Красимир Филипов, в свое писмено обяснение до Костадин Димитров – изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” по това време, докладва защо е разпечатил същия документ, заради което е започнало вътрешно разследване. Ръководството на централата не взема предвид признанието на експерта, че е проявил интерес към въпросния документ, защото е бил силно смутен от 10-кратното повишаване на радиационния фон от 20 на 200 милирентгена на час в помещенията на СК2, с циркулиращата замърсена радиоактивна борна киселина, което той е наблюдавал чрез рутинните си измервания още от началото на подмяната на ядреното гориво.

При направената справка и консултации със специалисти се убедих, че посоченото гориво, с което е направена промяна от тип ТВС с ТВСА в АЕЦ “Калинин”, не отговаря на използваното в АЕЦ “Козлодуй”, което е в противоречие с т. 1.4. и т. 2.3.2. от техническото решение. Според мен, става дума за техническото решение – документ с невярно твърдение за наличие на опит от експлоатация на този тип гориво”, завършва обяснението на инженер-химика с 37-годишен опит в АЕЦ “Козлодуй”, уволнен дисциплинарно само няколко месеца преди пенсиониране.

В заповедта за уволнението № НК-14 от 12.10.2011 г., новоназначеният изпълнителен директор Александър Николов (чийто подпис стои като “съгласувал” въпросното Техническо решение, заедно с другия нов член на Съвета на директорите – Митко Янков), е направил първото официално признание за идентичността на публикувания в интернет от Георги Котев документ с този, който е в Информационната система – БД (База данни) “Изменения в проекта” дружествен документ, свързан с горивните касети; т.е. това е доказателство, че скандалните разкрития на Г. Котев се базират на действителни документи.

След уволнението си, на 28.10.2011 г. Красимир Филипов се обръща списмо към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, в което отново докладва: “При извършването на проверката, случайно попаднах на техническото решение за промяна на горивото на 5 и 6 енергоблокове, което разпечатих, за да направя за себе си по-точна проверка за верността на твърденията на Г. Котев. За по-голяма точност на проверката, направих няколко консултации с колеги. По приблизително същото време в интернет се е появила информация на Г. Котев за техническото решение. И добавя: “…на 17.10.2011 г. ми бе връчена Заповед за дисциплинарно уволнение поради това, че съм използвал компютър на колега и съм разпечатил въпросното техническо решение. Не съм представил този документ на Г. Котев, не съм го публикувал и до 21.10.2011 г. не съм го коментирал в интернет.” В същото писмо до министъра инж. Кр. Филипов докладва още: “На 21.10.2011 г. в гласово интервю пред електронния портал Еврочикаго – линк https://www.eurochicago.com/wp-content/uploads/2011/10/ANikolov01.mp3, изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” е първото официално лице, съобщило публично, че публикуваното от Г. Котев “техническо решение” съответства на официалния документ“.

Накрая писмото на инж. Филипов до министъра завършва с въпроси относно липсата на актуализирана документация: “…след като Агенцията за ядрено регулиране не е приела ТОБ (Техническа обосновка на безопасността) на новото гориво, след като то не е било придружено с актуализирани константи за изчисляване на горивната кампания, след като няма задължителният в подобни случаи Експертен технико-икономически съвет на АЕЦ за приемане на ТОБ, то лицата – изготвили, съгласували и утвърдили въпросното техническо решение, не са ли нарушили редица инструкции по качеството, в това число свързани с ядрената безопасност? В случая не се ли касае за създаването на документ с невярно основание за смяна на горивото, като след реализцията му Република България е поела необоснован риск по Виенската конвенция?”, пита специалистът.

Ново доказателство по случая с нерегламентираната подмяна на горивото е гласовото интервю от 21.10.2011 г. на Георги Касчиев пред Еврочикаго. В него най-известният български ядрен експерт още един път потвърждава, че “действително е имало проблем с новото гориво, както Котев е изнесъл”, като уточнява: “Основното твърдение на Котев беше, че има разминаване между типа на горивото, посочено в документите по безопасност, и този на доставеното в централата. От този въпрос всички бягат, както ‘дявол от тамян’ ”. Отхвърляйки твърдението на Александър Николов от същия ден пред базираната в САЩ българска медия, че имало произнасяне на официални европейски органи и този въпрос за Николов бил приключил, Георги Касчиев заявява: “100% няма произнасяне от международни органи, а те направиха една комисия от хора, които не са независими”. Тук се визира назначената със заповед на министър Трайчо Трайков от 17.01.2011 г. специална комисия, в която Касчиев писмено е отказал да участва, поради доказателствата за зависимостите от проверяваната АЕЦ “Козлодуй” на останалите й членове.

Касчиев в това интервю определя и виновниците: “Заинтересованите лица от централата и регулаторът (председателят на Агенцията за ядрено регулиране) не са могли да оценят как се експлоатира горивото и … като нямаш този инструмент, изобщо нямаш право да внедряваш…”. Тревожно звучат думите от Виена на българския експерт: “Ако няма с какво да се оцени горивото, това е пълна авантюра и действително руснаците са ни използвали като опитен полигон“.

Поддържайки изнесените в сигнала от 24.08.2011 г. данни за невярно съдържание на съставения в АЕЦ “Козлодуй” документ “Техническо решение” за новото ядрено гориво, и имайки впредвид изложените нови доказателства по преписка № 10476/2008 по описа на ВКП, от Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” настояват за снемане на писмени обяснения от експертите: Георги Котев, Красимир Филипов и Георги Касчиев. Както и от Александър Николов, за писмено потвърждение на гласовите му признание пред www.Eurochicago.com.

“На база очевидните доказателства, ние като правозащитници и граждани очакваме да образувате досъдебно производство, в което ядреният физик със 17-годишна работа в АЕЦ “Козлодуй” като главен експерт по “Реакторно-физични анализи” Георги Котев (разполагащ с актуални документи за разкрития от него случай), да бъде привлечен за участие като вещо лице”, завършва допълнението към продължената преди месец проверка на Прокуратурата.

Eurochicago.com се обръща към медии и журналисти в България, имащи вкус или желание за журналистическо разследване, с апел да не подминават този случай. Понеже той е свързан не само с уволнението на дългогодишни експерти в АЕЦ «Козлодуй», но и с тревожни въпроси, свързани с нейната експлоатация и ядрената безопасност на България. Като базирана извън страната медия имаме доста по-малко възможности за това, а и самотните медийни гласове често не са достатъчни, за да се информира обществеността и да се предизвика адекватна реакция от страна на ресорните институции.

Редакцията ни е готова да предостави всички събрани до този момент материали за евентуални бъдещи публикации.

Оригинала на писмото до касационната прокуратура може да изтеглите от тук – do-GP_AEC_press
2 коментара »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.