2024-05-24

4 thoughts on “Телевизионният дебат Кунева, Плевнелиев, Калфин (видео)

 1. Миглена ги заби в земята партийците! Ако и сега българинът не си отвори очите, само Господ ако слезе може да ни оправи.

 2. Чрез линка по долу може да се проследи дебат, свързан с местните избори за кмет на София, организиран от двама софийски блогъри – Асен Генов и Иван Стамболов. Въпреки, че това е дебат за избор, в който не участват българите в чужбина, може би си струва на който му е интересно да види как двама блогъри могат да организират и водят читав презизборен дебат, по-читав от доста други дебати, водени по разни телевизионни студиа. (Дебатът започва на седмата минута след началото на записа. Той беше проведен и гледан на живо по интернет вчера вечерта.)

  http://www.livestream.com/iapressclub/video?clipId=pla_6c7981c5-d95b-4e7a-a9b5-bdf8f7401dda&utm_source=lslibrary&utm_medium=ui-thumb

 3. Гледах, гледах и … нищо.
  Те всичките еднакви – поостарели комсомолски активисти!

 4. Сред темите, които засегнаха двойките кандидати за президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова (ГЕРБ), Ивайло Калфин и Стефан Данаилов (БСП) и Меглена Кунева и Любомир Христов (издигнати от инициативен комитет) в първия си съвместен телевизионен дебат бяха икономическата криза, социалната роля на президента, корупцията, парите за предизборните кампании и отношенията с изпълнителната власт, които биха изградили, ако спечелят изборите.

  Дискусията беше прекъсвана от подхвърлени реплики, а отговорите на поставените въпроси често се смесваха с произволни теми като сигурност, култура, престъпност и предизборни манипулации.

  В първата част на разговора участваха и кандидатите за вицепрезидент, след което останаха само Плевнелиев, Калфин и Кунева. Подгласникът на Плевнелиев – Маргарита Попова беше сред най-активните участници в диспута, а кандидат-президентът на ГЕРБ бе по-остър в реакциите си и говори без обичайната усмивка. Напрежение имаше най-вече между Плевнилиев – Попова и останалите двойки, остър тон между кандидатите на БСП и Кунева и Христов почти липсваше.

  Попова неколкократно критикува кандидатите, че хулят институциите, което било в разрез с ролята на държавния глава като обединител на нацията. Тя предупреди двойката Кунева – Христов, че заради това могат отново да бъдат неприятно изненадани от социологическите проучвания.

  Ивайло Калфин протестира срещу решението на Би Ти Ви да избере социологическата агенция \"Маркет линкс\" да проучва общественото мнение за представянето на участиците в телевизионния дебат. Той посочи, че в тази компания е работила началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

  Росен Плевнилиев заяви, че при криза трябва да се инвестира, а не да се харчи. Той подчерта и че парите за магистрали не идват от парите за пенсии. Калфин наблегна на момента, че хората с най-ниски доходи не бива да поемат тежестта на кризата. \"Президентът може да не раздава заплати и пенсии, но работа на президента е действително да търси солидарността в обществото\", каза той.

  Кандидатът за вицепрезидент Любомир Христов коментира, че не може страната да се излекува от рецесията, ако тя не е била диагностицирана правилно. Според него причина за икономическото положение на България е имотният балон и свръхзалъжнялостта на населението. Кунева пък заяви, че потреблението трябва да се увеличи. \"Социалният президент не е моята формула\", обясни тя, но същевременно от думите й стана известно, че ако стане президент ще работи за социална пазарна икономика.

  Малко преди кандидат-вицепрезидентите да излезнат от телевизионното студио на Би Ти Ви, Стефан Данаилов се обърна към водещите: \"Просто трябваше да поканите уважаемите кандидатури за президенти, а ние да се разхождаме и да гледаме отстрани. В такава позиция странна не съм се чувствал от поне 40 години.\" \"Ние не се оплакваме\", каза Меглена Кунева, \"Вие сте герои железни\", репликира я Данаилов, след което напусна мястото си.

  На въпрос за пример за емблематична корупция Плевнелиев посочи договорът, сключен от НДСВ за автомагистрала \"Тракия\", която по думите му е щяла да струва на данъкоплатците 6 млрд. лева. Кандидат-президентът на БСП изтъкна усложнените административни процедури, а Кунева открои скандала с Калина Илиева и назначението на шефката на Софийски градски съд Владимира Янева.

  По думите на Ивайло Калфин президентската кампания на БСП е струвала около 1 млн. лв. За нея е бил теглен заем, които щял да бъде погасен \"в бъдещи периоди от субсидията\". Той сподели още, че големите разходи са за медии. Парите, изхарчени за кампанията на Меглена Кунева са 280 000 лв., съобщи самата тя. Тя се оплака, че се е оказала в ситуация да трябва да плаща, за да каже какво мисли за Катуница, но отказа да отговори кои медии са поискали пари. По думите на Росен Плевнелиев кампанията на ГЕРБ е \"скромна\" и е под законовия праг от 2 млн. лв., в рамките на държавната субсидия.

  Кунева изрази съмнения в способността на кандидата на ГЕРБ да отстоява независимостта на президентската интитуция пред премиера и председателя на парламента. Той й отговори, че е най-независимият член на правителството и припомни, че дори не е член на партията, която го е издигнала.

  От своя страна Плевнелиев я запита дали очаква да получи подкрепа от лидера на ДПС Ахмед Доган. \"Нямам договорка с нито една партия\", отговори му Кунева. Запитан от нея за назначението на бившия главен прокурор Никола Филчев като посланик в Казахстан, Ивайло Калфин обясни, без да навлиза в подробности за ролята си като тогавашен външен министър, че Филчев е разбрал, че не става за тази работа, след което сам се е оттеглил. / v. Dnevnik/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *