Home » Избрано

Разплащане с титли за решение на една дългосрочна неправда

2011.10.08 Един коментар
Spread the love

Бойко Борисов и Вежди Рашидов ще станат в началото на следващата седмица почетни членове на СБХ. По този повод председателят на контролната комисия към Съюза на българските художници проф. Велислав Минеков излезе с Обръщение към медиите.

В понеделник ще бъдат връчени особено престижните звания „Почетен член на СБХ” на министър-председателя на РБ Бойко Борисов и прилежащия му министър на културата Вежди Рашидов.

Като председател на контролната комисия на СБХ смятам подобно решение за недостойно, лишено от логика и извършено под натиск от управляващата за момента партия. Подобен поклон пред действащи политици, заети своевременно с предизборна агитация, е безсрамно действие спрямо стотици наши членове, заслужили високото отличие.

Решението за тази номинация  е взето след странно допитване по телефона на част от УС на СБХ и след изрично настояване от министъра на културата от петък, 7.10.2011 г., без обсъждане и дискусия сред съюзните членове и без одобрението на контролната комисия на СБХ.

Това злочесто събитие е рекетьорски акт, в замяна на което правителството да потвърди изцяло законните права на СБХ  върху прилежащата му сграда на ул.”Шипка” 6. Разплащането с титли за решението на една дългогодишна неправда, съществувала благодарение на смирени ръководства на СБХ, в комбинация с държавно малокултурие, е преднамерено унижение и дело на паразити спрямо всички почтени хора, държали четка и длето.

Необходимо е да се припомни, че тази награда ще бъде връчена на лица, станали създатели на помийната яма, наречена „Музей на социалистическото изкуство”, заченат в беззаконие, отмъстителност, завист и природен примитив.

Историята на СБХ, дори и в най-трудни за самочувствието ни времена, не познава подобен парадокс и падение. Нашият съюз трябва и може да съществува без партийно-политическа вярност, без „подкрепата” на временни „герои” и без помилуйката на съмнително обожествени гении.

Връчването на тези награди ще бъде врата към пропастта на нашето безчестие, завръщане към по-древния, спрямо нас художниците, известен, срамен занаят.

Велислав Минеков

One Comment »

  • Mariana said:

    За щастие министър-председателят все пак се усети и отказа отличието.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.