2024-03-28

1 thought on “Най-сетне и ЦИК се усъмни за нередности при вота

  1. Публикация на сайта Биволъ:

    „Трима души са в ареста за 24 часа за търговия с гласове в морската община Несебър, където страстите са изключително нажежени преди втория тур.

    Сред тях е Станка Райкова, която е в кандидатската листа за общински съветници на ГЕРБ, научи Биволъ.

    Това са единствените до момента в морската община арести за купуване на гласове в Избори 2011 г. въпреки многобройните сигнали и проверки.

    Арестът е следствие от разследването на БНТ, в което журналистът Росен Цветков се регистрира в Несебър и „продаде“ гласа си.

    http://bnt.bg/bg/news/view/62767

    Две жени и един мъж бяха арестувани в Несебър, заради търговия на гласове. Едната от арестуваните жени е Станка Тодорова Райкова, която е на 19-то място в кандидат листата за общински съветници на партия ГЕРБ. Жената работи в местното ХЕИ в Несебър.

    Другите двама са Кирила Тодорова и Александър Стоянов – Сандю. Тодорова е обещавала и раздавала дърва за зимата на социално слаби жители на общината срещу задължението да гласуват за кандидата за кмет Атанас Терзиев. Стоянов, който по професия е строител на сергии и временни обекти е бил основният брокер на купуването, сочи първоначалната информация. Именно той е държал и раздавал парите.

    Тримата са били разпитани в прокуратурата, престояли са 24 часа в ареста на РПУ-Несебър и са освободени преди малко, като са под наблюдение.

    По случая е образувано досъдебно производство, което се води от Икономическа полиция в Бургас, като се очакват големи разкрития и разплитане на връзката за „изборната спекула“ в Несебър. Наблюдаващ прокурор е Севдалина Станева от Районна прокуратура Несебър. Полицията е действала по сигнал за купуване на гласоподаватели с пари и премети за ГЕРБ. Станка Райкова е заснета и на видео клип на екип на БНТ, в момент в който купува гласа на репортер с адресна регистрация в община Несебър. Всичко е заснето подробно на филм, с който МВР разполага. Излъченото по БНТ обаче е само малка част от целия филм, който имат полицаите. Видеоматериалът разобличава спекулантите по неопровержим начин.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *