Home » Избрано

Най-сетне и ЦИК се усъмни за нередности при вота

2011.10.26 Един коментар
Spread the love

Ден след скандала с двамата депутати от ГЕРБ, засечени в зала “Универсиада” при обработката на протоколите от вота в София, ЦИК нареди на общинската избирателна комисия проверка по случая. Решението е заради снимката на “Сега”, на която се вижда как единият от народните представители – Станислав Иванов, изнася чувал с бюлетини. Това призна говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Тя допълни, че присъствието на представители на партии при броенето на вота не е законно. Но все пак се застрахова, че случаят предстои да се изяснява. След като получат отговора на ОИК днес, юристите на централната комисия ще се произнесат как да постъпят.

Изключително пестеливи в обясненията си бяха от ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира случая и съмненията за манипулации на вота. Шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов не бе открит. Единствено общинският съветник от мнозинството Орлин Иванов обясни по Нова тв, че депутатите са разполагали с пълномощно, подписано от шефа на СОС Андрей Иванов. То удостоверява, че са в залата в качеството си на регионални координатори. Но Антон Кутев от БСП се усъмни, че документите са издадени по-късно, след разгарянето на скандала, тъй като липсва дата. По закон обаче никакви удостоверения не дават право на представители на политическите партии да присъстват при броенето на бюлетините.

Междувременно “Сега” научи за нови скандални нарушения при обработката на книжата в ОИК-София. Много от сгрешените протоколи били подменяни с нови, в които цифрите се натъкмявали произволно, така че да излязат сметките и да не се стига да повторно преброяване и допълнително забавяне на процеса. Според разказите на очевидци на места се добавяли 2 гласа, другаде се отнемали 2. Новите протоколи се подписвали само от председателя, секретаря и един член на комисията, които по закон присъстват при предаването на книжата. За този “ред” съдействали и двамата депутати от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов.

“В интерес на истината те бяха доста полезни чисто организационно. Създаваше се някакъв ред”, похвали работата им секретарят на столичната ОИК Диана Тонева. Пред агенция “Фокус” самият Станислав Иванов излезе с абсурдното обяснение, че отишъл в зала “Универсиада”, за да занесе храна и вода на съпартийците си от секционните комисии. “Освен това много от нашите представители ни сигнализираха, че представители на други партии масово бойкотираха процеса и захвърляха бюлетините”, разказа той. Депутатът коментира и снимката, на която се вижда как изнася чувал с бюлетини: “Много ясно се вижда, че чувалът, който нося заедно с представител на СИК, е от сградата на ОИК-София навън към микробусите, с които се транспортират чувалите с бюлетините. Чувалите, които излизат от сградата, и протоколите от тези СИК-ове вече са обработени от ОИК-София и не може да има никакви съмнения за каквито и да било манипулации. Второ, помогнах с пренасянето на чувала, защото трябваше да го пренесе една бременна жена, която беше останала сама с чувала, защото останалите членове на СИК-а си бяха тръгнали. Много съжалявам само, че бременната жена не се вижда на снимката, защото тя вървеше само на 2-3 крачки зад нас”.

“Това е нонсенс, районен координатор да присъства на преброяване на бюлетини”, коментира случая Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. Според нея отговорността за хаоса е изцяло на ЦИК. Оттам вече прехвърлиха вината на ОИК.

“Присъствието на народни представители и други ярко оцветени политически лица вътре в залата, където се броят резултатите от вота, е изключително смущаващо”, коментира и шефът на столичната организация на ДСБ Атанас Атанасов. Според него трябва да се потърси парламентарен механизъм за изясняване на тази ситуация. “Ако това безобразие не бъде проверено и санкционирано, следващия път самите депутати ще започнат да броят бюлетините и да пишат протоколите”, заяви Атанасов.

“Това е пълно безобразие”, бе коментарът на говорителя на БСП Антон Кутев. Според него става дума за дебелашко потъпкване на закона. “Изобщо не може да се говори за честност на тези избори. Щом сега се случват такива неща, представям си какво ще стане, ако вземат цялата власт”, възмути се Кутев.

Въпреки скандалните нарушения при приемането на протоколите в софийската ОИК повечето опозиционни партии не смятат да предприемат стъпки за касиране на вота. Единствено БСП се готви да поиска отмяна на вота, но ще изчака официалното решение на ОИК за признаване на изборите и след това ще го обжалва в съда, съобщи избраният за общински съветник от БСП Жельо Бойчев. Градската организация на социалистите обаче няма официално решение по въпроса.

Всички останали партии са се снишили от страх, че при повторно провеждане на изборите могат да загубят вече завоювани позиции. Евентуално прегласуване ще глътне и допълнителни финансови средства, оправдаха се те. Освен ГЕРБ и БСП свои представители в СОС имат “Синята коалиция” и “Атака”.

———ОЩЕ ПРОБЛЕМИ ——–

По-голям проблем от хаоса в “Универсиада” е неоснователното лишаване на хора от правото на глас, смята Антоанета Цонева. Многобройни сигнали за такива случаи са постъпили на сайта “За честни избори”. Най-много били гафовете в списъците за местна власт. “Това е безпрецедентен скандал. Всички ощетени могат да съдят България за нарушени конституционни права”, коментира Цонева. Шефката на Института за развитие на публичната среда предостави на “Сега” документ, от който става ясно, че МВР е предоставило на ГРАО цели масиви с грешна информация за настоящ адрес, в резултат на което неизвестен брой хора са заличени от избирателните списъци. От документа става ясно, че на 21 септември т.г. МВР признава за тази грешка и праща нов масив от данни, които общинските администрации трябва да изчистят от списъците. Според Цонева жертви на този гаф са хиляди български граждани. По-страшното е, че в момента никой не работи за отстраняването на грешката, и мнозина няма да могат да гласуват и на втория тур, обясни Цонева.

—–МЕТАМОРФОЗИ

Интересна метаморфоза претърпя намерението на лидера на РЗС Яне Янев да уволни Бойко Борисов. След едночасова среща в МС вчера между двамата Янев даде да се разбере, че партията му ще подкрепи на втория тур кандидата на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев, защото “България не може да си позволи още един президентски мандат на БСП и ДПС в услуга на руската мафия”. На разговора е присъствал и претендентът на РЗС за държавен глава Атанас Семов, който получи на вота в неделя малко под 2%. Премиерът получил подкрепата на бившия си най-голям критик за приемането на знаковите законопроекти за изменение на конституцията заради пакта за финансова стабилност и Закона за отнемане на незаконно придобито имущество.

Галя Горанова,

в. „Сега”

One Comment »

 • Mariana said:

  Публикация на сайта Биволъ:

  “Трима души са в ареста за 24 часа за търговия с гласове в морската община Несебър, където страстите са изключително нажежени преди втория тур.

  Сред тях е Станка Райкова, която е в кандидатската листа за общински съветници на ГЕРБ, научи Биволъ.

  Това са единствените до момента в морската община арести за купуване на гласове в Избори 2011 г. въпреки многобройните сигнали и проверки.

  Арестът е следствие от разследването на БНТ, в което журналистът Росен Цветков се регистрира в Несебър и “продаде” гласа си.

  http://bnt.bg/bg/news/view/62767

  Две жени и един мъж бяха арестувани в Несебър, заради търговия на гласове. Едната от арестуваните жени е Станка Тодорова Райкова, която е на 19-то място в кандидат листата за общински съветници на партия ГЕРБ. Жената работи в местното ХЕИ в Несебър.

  Другите двама са Кирила Тодорова и Александър Стоянов – Сандю. Тодорова е обещавала и раздавала дърва за зимата на социално слаби жители на общината срещу задължението да гласуват за кандидата за кмет Атанас Терзиев. Стоянов, който по професия е строител на сергии и временни обекти е бил основният брокер на купуването, сочи първоначалната информация. Именно той е държал и раздавал парите.

  Тримата са били разпитани в прокуратурата, престояли са 24 часа в ареста на РПУ-Несебър и са освободени преди малко, като са под наблюдение.

  По случая е образувано досъдебно производство, което се води от Икономическа полиция в Бургас, като се очакват големи разкрития и разплитане на връзката за “изборната спекула” в Несебър. Наблюдаващ прокурор е Севдалина Станева от Районна прокуратура Несебър. Полицията е действала по сигнал за купуване на гласоподаватели с пари и премети за ГЕРБ. Станка Райкова е заснета и на видео клип на екип на БНТ, в момент в който купува гласа на репортер с адресна регистрация в община Несебър. Всичко е заснето подробно на филм, с който МВР разполага. Излъченото по БНТ обаче е само малка част от целия филм, който имат полицаите. Видеоматериалът разобличава спекулантите по неопровержим начин.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.