Home » Избрано

Антибългарски филмов проект на Скопие

2011.10.09 2 коментара
Spread the love

BG-Macedonia

В Македония се снима нов антибългарски филмов проект, сигнализираха от Българския културен клуб – Скопие в своя позиция, изпратена до Eurochicago.com  и българските медии. Става въпрос за филма “Трето полувреме”, който предстои да бъде завършен през 2012 година.

Филмът разказва за футболния отбор Македония (Скопие), който между 1941-1944 година участва в Държавното първенство по футбол в Царство България.

През 1942 година отборът играе общо 4 пъти с Левски (София). Първо играят 2 мача за Софийското първенство: в Скопие мачът върви при 1:0 за Македония (Скопие), на Левски е присъден спорен гол, след което футболистите на Македония (Скопие) напускат мача и губят служебно с 0:3. Във втория мач в София е отменен гол на Македония (Скопие) за 0:3, а в крайна сметка мача завършва 2:2 и Левски става победител в Софийското първенство. През същата 1942 година Македония (Скопие) достига финал на държавното първенство и се изправя срещу Левски (София), но губи двата мача с 1:0 и 2:0. По това време треньор на отбора е унгарският евреин Илеш Шпиц, който след началото на депортацията на евреите във Вардарска Македония е спасен от българското управление.

Във филма българското управление е представено едностранно като по-лошо от сръбската окупация на Вардарска Македония. Борбата на футболния отбор Македония (Скопие) е представена като борба на македонските националисти срещу българските окупатори, предвождани от злия български офицер и лоялен нацист Гарванов.

В позицията на Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб – Скопие, се посочва:

“В Р. Македония с пълна пара се снима игралният филм “Трето полувреме”. Действието се развива през 1942г. и разказва за футболния мач между ФК “Левски” и ФК “Македония” от шампионата на обединената футболна лига на България. Многобройните исторически доказателства недвусмислено свидетелстват, че възраждането на ФК “Македония” като част от българския спорт се подкрепя топло и ентусиазирано от населението на Вардарска Македония по това време.

Целта на филма “Трето полувреме” е да се постигне изключителен пропаганден ефект сред широките маси от населението и чуждестранната публика чрез силата на художественото въздействие. Посредством поредната фалшификация на историческата истина, България ще бъде представена в изключително негативна светлина.

Филмът е с бюджет 3 милиона евро, половината от които са осигурени от македонското правителство, което провъзгласи филма за проект от национален интерес, реализиран под личните напътствия и наблюдение на място от македонския премиер. В този филм историята ще бъде драстично изопачена – българите за пореден път ще бъдат представени като зверове-окупатори, целящи да убият треньора на македонския отбор от еврейски произход, а зрителите по трибуните ще скандират против “българската фашистка окупация”. Филмът спекулира с трагичната съдба на депортираното еврейско население от Македония и Тракия като вината за това изцяло се прехвърля “от болната глава на здравата” – като нацисти са представени единствено българите, но не и самите немци. Внушава се дори, че концлагерът в Треблинка е бил едва ли не под български контрол.

Статиите в македонските медии относно заснемането на филма не пропускат да използват старите югославски клишета за “фашистка България”, “българскифашистки окупатор”, “нацистка лига” и т.н. Никоя друга страна и народ не се определят като “фашистки” в днешна Р. Македония, освен България и българския народ.Стигна се дори до пълния парадокс македонската редакция на германската правителствена медия “Дойче веле” да публикува нравоучителни статии във връзка с Холокоста, назидавайки и вменявайки вина на българския народ. За съжаление, липсата на всякаква официална реакция от страна на България окуражава македонистите в тоталното изопачаване на историята на международната арена, представящо българите не като народ-спасител на евреите, а като народ-палач.

(За сравнение, информация как България се е противопоставяла успешно на антибългарските елементи в големи филмови проекти на бивша Югославия в миналото, припомнят от www.actualno.com – ТУК )

Филмът е в драстично противоречие с докладите и препоръките на ЕС за обективно тълкуване на историята и реформиране на идеологизираната образователна система. Тровят се не само отношенията със съседните страниот ЕС, но и младите поколения в Р. Македония и чужбина.

Докато “националниот идентитет” се укрепва с такива правителствено-финансирани антибългарски проекти, сръбското малцинство в страната все по-смело разпространява видеоматериали и ТВ клипове за предстоящото преброяванеhttp://www.youtube.com/watch?v=35IMwo2v_bQ “.

http://www.bkks.org

.

2 коментара »

  • Лила said:

    Ами те са на нивото на ТодАр Живкова България тези хора. Остава на наитрят и македонците да си дойдат в БГ, както турците си отидоха в Турция. Само че, ще трябва да им платят земите по съвременни средно европейски цени земите, които ще изоставят след себе си.

  • Cпoмeни said:

    В България отдавна се правят многомилионни филми и пропагандни акции, които се базират на лъжливи или измислени от ДС митологеми: http://librev.com/discussion-bulgaria/1299-2011-07-18-20-10-39 Също така се играе на “историческа истина” и със “спасяването” на евреите, а фактите са други: (1) Б-ия създава расистко законодатвелство; (2) Б-ия създава държавни расистки репресивни органи начело с Александър Белев от Лом; (3) Б-ия започва да прилага расизма срешу евреите – първо в Македония и Тракия, после в самата “стара Б-ия”; (4) Б-ия е получила (след пазарене) по 250 дойч-марки за всеки депортиран от нейните органи евреин; (5) Управниците в Б-ия (говори се че и Борис-3) са получили от евреите многомилионни рушвети за да не спазят собствения си закон, което днес се обявява за “спасяване” – потърсете спомените на г-жа Конфорти как тя е носила кошници пълни с пачки банкноти на българските управници в Кюстендил и София!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.