Home » Избрано

Социолози: Издигането на Ламбо цели мобилизация на левия електорат

2011.09.12 Няма коментари
Spread the love

Издигането на Стефан Данаилов (Ламбо) за вицепрезидент на кандидат-президента Ивайло Калфин е отчетливо популистки ход от страна на БСП, целящ да им даде допълнителна популярност. Това бе първият коментар на социолога Цветозар Томов пред Mediapool по повод новината, че бившият министър на културата влиза в надпреварата за “Дондуков” като вице на Калфин.

Тази кандидатура е знак, че към момента мобилизацията на левия електорат не е на необходимото ниво, смята Томов, шеф на социологическата агенция “Скала”.

“Театрално развитата номинация беше естествен завършек и на едно театрално решение”, добави той.

По думите на Томов обаче е много рано да се правят конкретни прогнози за вота. “Все пак има 40 дни още кампания, не може да се каже кой ще стигне до балотаж – Кунева или Калфин”, заяви още той.

“Засега Кунева все още има малка преднина, но това може да се промени”, уточни Цветозар Томов.

Директорът на “ББСС Галъп” Марчела Абрашева коментира пред Mediapool, че Стефан Данаилов е много популярна личност и е тестван от социологическата агенция още когато името му се обсъждаше като кандидат за президент.

“Особеното при Данаилов е, че той е обичан, при това не само от левите избиратели и е може би най-популярната личност от всички в кандидат-президентските двойки”, каза още Абрашева.

“Чрез неговото издигане БСП разчита на мобилизиране на възможно най-широк гласоподаватели, които да го подкрепят. Тоест, БСП търси отваряне извън тесния си електорат”, заяви още социологът.

Според нея обаче това се прави от всички формации. “Към такъв тип отворена кампания са се насочили и ГЕРБ, както и Кунева, която пък декларира от самото начало, че не желае партийна подкрепа, а на цялото гражданско общество, независимо от партийната украса”, отбеляза Абрашева.

“Все пак обаче не трябва да се забравя, че вицепрезидентът допълва профила на двойката, а основната фигурна в нея е кандидатът за държавен глава”, посочи тя.

 

Полина Паунова,

Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.