Home » Избрано

“Сините” младежи излязоха с декларация по случая в с. Катуница

2011.09.28 Няма коментари
Spread the love

Днес в българската редакция  на Еврочикаго получихме декларация на Младежкия СДС по случая в с. Катуница и последвалите събития. Публикуваме я цялата без редакторска намеса.

Декларация на Младежкия съюз на демократичните сили

в подкрепа на справедливия протест на българите от с.Катуница и цяла България за законност и справедливост и

против полицейщината в действията на МВР

МСДС заявява подкрепата си за справедливия граждански протест за понасяне на отговорност пред закона от убийците на Ангел Петров и техните покровители. Настояваме за разследване и изясняване на обстоятелствата около смъртта на второто починало момче в с.Катуница. Много от членовете на МСДС избраха да се включат като граждани в тези протести и така да изразят съпричастността си.

МСДС категорично се противопоставя на опитите за опорочаване, лумпенизация и политизация на справедливия граждански протест от политически формации-еднодневки, доказали своята комерсиалност, екстремизъм и увлечение към насилието и палежите, без значение дали става дума за къщи, религиозни храмове или килимчета. Представителите на подобни, отмиращи от политическия живот на страната формирования, традиционно облечени с черните си фланелки и маски на лицата, постоянно провокират органите на реда към насилие. Те правят всичко възможно да обезсмислят и опорочат справедливите протестите на българите от последните дни.

МСДС е обезпокоен от продължаващите неадекватни действия на МВР, които, след като изгледаха безучастно как излизат нещата извън контрол в с. Катуница в нощта на 24.09, сега сякаш си го изкарват на мирно протестиращите граждани за извършените погроми, а може би и за действията на екстремистите-провокатори с черните фланелки и маските, които, както обикновено, не успяват да заловят.

Съюзът на демократичните сили в своя декларация от 26.09. за пореден път поиска оставката на министър Цветанов за безхаберието, неадекватните действия и милиционерщината на ръководството на МВР. МСДС подкрепя тази позиция и очаква министър Цветанов преди да подаде оставка, да отговори на следните въпроси, ако успее да отдели време от високоотговорната си работа в предизборния щаб на партията си:

– Как са се озовали в дома на К. Рашков жалбите и сигналите, подавани срещу него до МВР от пострадали граждани?

–         Защо тези жалби и сигнали не са били завеждани по законовия ред в деловодствата на районните управления на МВР и по чие разпореждане?

–         Кой (кои) са покровителствали дейността на К. Рашков и са прилагали спрямо и приближените му него двоен стандарт?

Очакваме отговорът на министър Цветанов да се простира само до последните 2-2.5 години, за които за работата на МВР той носи персонална отговорност. За свършеното и несвършеното през последните 20 години българските граждани ще се произнесат още на 23.10.2011г.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.